13.3 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑπονομή σύνταξης σε τέκνα λόγω θανάτου γονέων

Απονομή σύνταξης σε τέκνα λόγω θανάτου γονέων

Η ΠΟΕΣ επαναφερει μια ακόμα αδικία που μπορεί να επιλυθεί με μια απλή νομοθετική ρύθμιση, αλλά διαρκώς παραπέμπεται στις καλένδες μαζί με δεκάδες άλλα θέματα, γεγονός που αποδεκνύει ότι η μέριμνα δεν βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες. Ακόμα κι αν αφορά τα παιδια, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση της απονομής σύνταξης λόγω θανάτου.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Απονομή Σύνταξης λόγω Θανάτου

ΣΧΕΤ.:  α.   Ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α΄ 85, «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις»)

β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1328/2022 έγγραφό μας          

              Κύριε Υπουργέ.

Διά του παρόντος επανερχόμαστε σε μια σοβαρή αδικία που έχει αναδείξει η Ομοσπονδία μας στο πρόσφατο παρελθόν με το (β) σχετικό έγγραφο, αναφορικά με την απονομή συντάξεων λόγω θανάτου, διότι, αν και έχουν μεσολαβήσει νόμοι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δυστυχώς το πρόβλημα δεν επιλύθηκε.

Μετά την έναρξη εφαρμογής του (α) σχετικού, το άρθρο 12 αν και ευεργετικό, δημιούργησε λόγω μίας εμφανούς αβλεψίας μια σοβαρή διάκριση ανάμεσα στις/ους δικαιούχους πριν και μετά τη 12.5.2016, αφού:

              α.   Για τα μεν δικαιούχα τέκνα των οποίων η/ο γονέας απεβίωσε μετά τη 12.5.2016 μπορούν να λαμβάνουν το βοήθημα (σύνταξη) έως το 24ο έτος της ηλικίας τους (με τους όρους και προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει).

              β.   Με βάση την παρ. 8 του ανωτέρω άρθρου, για τα δε δικαιούχα τέκνα των οποίων η/ο γονέας απεβίωσε πριν τη 12.5.2016, εφαρμόζονται παλαιότερες διατάξεις. Συγκεκριμένα, η καταβολή του βοηθήματος διακόπτεται με τη συμπλήρωση του 18ου έτους και η/ο δικαιούχος πρέπει να αιτηθεί εκ νέου την καταβολή του, υπό τους πρόσθετους όρους να μην εργάζονται, ενώ εάν σπουδάζουν αναγνωρίζεται μόνο η φοίτηση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή η/ο δικαιούχος χάνει και το δικαίωμα ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τυχόν έτερα σχετιζόμενα προνόμια. Επιπλέον τούτων, μόλις τα οφειλόμενα πιστωθούν αναδρομικά, υπόκεινται σε πρόσθετη φορολόγηση (22%) λόγω αλλαγής φορολογικής κλίμακας.

Η Ομοσπονδία μας επαναφέρει την πρότασή της για τροποποίηση της επίμαχης διάταξης ως εξής:

Το άρθρο 12 του Ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α΄ 85), τροποποιείται ως εξής:

«Η παρα.8 διαγράφεται»

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.