13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΔένδιας: Η Ελλάδα φτιάχνει έναν “anti-drone” θόλο τεσσάρων επιπέδων

Δένδιας: Η Ελλάδα φτιάχνει έναν “anti-drone” θόλο τεσσάρων επιπέδων

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παραχώρησε χθες Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα ΦωτάκηΝίκο Φιλιππίδη και Δημήτρη Μανιάτη, στο πλαίσιο του “OT Forum” που πραγματοποιήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» εντός της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου έκανε αναφορά στον “anti-drone” που κατασκευάζει η χώρα μας.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Νίκος Δένδιας, o Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι μαζί μας. Γεια σας κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλησπέρα!

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Στη Θεσσαλονίκη είδα, είστε γείτονές μας εδώ κοντά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε ένα ωραίο περίπτερο.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Έχετε ωραίο περίπτερο. Τι παρουσιάζετε εκεί;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή την κοινωνία με το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και όσο μπορούμε, για να είμαι ειλικρινής, τη νέα γενιά, τα νέα παιδιά.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι είναι παραδοσιακά ένα από τα πιο ωραία σημεία της ΔΕΘ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ:: Και σταθερός πόλος είναι στη ΔΕΘ πάντα.

ΑΛΕΞΝΑΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Μαζεύει πολύ κόσμο.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Γιατί τώρα να είναι οι πολιτικοί αυτό το Σαββατοκύριακο. Από Δευτέρα που έρχονται οι πολίτες πηγαίνουν εκεί.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και λόγος. Έχουμε τους εξομοιωτές,.

Έχουμε εξομοιωτές αρμάτων, εξομοιωτές αεροπλάνων F-16, έχουμε τρισδιάστατες πραγματικότητες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Μπορούν να δοκιμάσουν;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι τα παιδιά! Αλλά το κύριο για εμάς είναι να έρθουν πιο κοντά στο ρόλο που υπηρετούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Που είναι για εσάς; Πείτε μας λίγο τη σκέψη σας για αυτό.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Υπάρχει ένα πρόβλημα, μην κοροϊδευόμαστε, η στρατιωτική καριέρα δεν είναι πια της μόδας. Θα έλεγε κάποιος, δεν είναι ελκυστική.

Δεν είναι αλήθεια. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια και να φέρουμε σε επαφή τη νέα γενιά και με τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει αυτή η καριέρα.

Μισθολογικά δεν μπορώ να πω σε κανέναν θα γίνεις πλούσιος. Όχι! Υπάρχουν άλλα πράγματα που νομίζω ότι γεμίζουν τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, είτε το ευρύτερο αίσθημα της προσφοράς, αλλά είτε και αυτό που στενά κάνει.

Η επαφή λοιπόν με το μηχανολογικό, ας το πω έτσι, εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει πόσο πραγματικά ένας νέος άνθρωπος μπορεί να χειριστεί μηχανήματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά και μηχανήματα τα οποία νομίζω εξάπτουν τη φαντασία. Σε αυτή τη φάση και σε αυτό το περίπτερο, αυτό θέλουμε να το δείξουμε και βέβαια και την κοινωνική προσφορά, τι κάνουμε, πως βοηθάμε τον συνάνθρωπο, πως στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: …Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και αυτοί άνθρωποι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Επειδή αναφερθήκατε σ’ αυτό, έχουμε το θέμα των παραιτήσεων. Ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό έχει γίνει…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχω δει τα στατιστικά. Δεν είναι κάτι διαφορετικό απ’ ότι συμβαίνει. Απλώς τώρα και ορθώς, καθόλου δεν με στενοχωρεί, προβάλλεται.

Προβάλλεται και δημιουργεί ένα βασικό ερώτημα, το οποίο είναι ερώτημα που νομίζω θα έθετε κάποιος σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Η κοινωνία ή η επιχείρηση όταν είναι ιδιωτικός φορέας, δίνει ένα επαρκές αντίτιμο σε αυτόν, ο οποίος παρέχει μία υπηρεσία ώστε να τον κρατήσει και να συνεχίσει να παρέχει αυτήν την υπηρεσία; Η απάντηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι «όχι». Το αντίτιμο αυτής της υπηρεσίας που -μη ξεχνάμε ποιο είναι- είναι να θέτεις τη ζωή σου στη διάθεση και στην υπηρεσία της Πατρίδας και του κοινωνικού συνόλου, τη ζωή σου την ίδια. Παύει να σού ανήκει η ζωή, η ζωή σου ανήκει στην Πατρίδα σου. Το αντίτιμο το οποίο παίρνεις δεν είναι ισόποσο -δεν μπορεί και να είναι ισόποσο- αλλά δεν είναι αρκετό σε πολλές περιπτώσεις να σε κρατήσει για να συνεχίσεις να προσφέρεις.

Πρέπει λοιπόν σαν κοινωνία και σαν Κράτος και σαν Πολιτεία να σκεφτούμε πώς αυτό μπορούμε να το βελτιώσουμε. Εμείς στα δικά μας οικονομικά, διότι δεν κάνω εγώ τον Προϋπολογισμό του Κράτους, προσπαθούμε με διάφορους έμμεσους τρόπους, π.χ. στέγαση. Υπάρχει ένα πρόγραμμα σε τρεις φάσεις (χιλίων, χιλίων και χιλίων κατοικιών), το οποίο με απόφαση του Πρωθυπουργού έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια. Δεν είναι λίγα λεφτά. Ποιος είναι ο στόχος; Κάθε στέλεχος που μετατίθεται κάπου, να έχει και σπίτι, είτε γι’ αυτόν, είτε για την οικογένειά του, εξαρτάται. Υπολογίζουμε γύρω στο 2032-2033, αυτό θα ισχύει για όλα τα στελέχη όπως ισχύει, παραδείγματος χάρη, για τα στελέχη του αμερικανικού στρατού.

Από κει και πέρα, επιδόματα: Έχουμε δημιουργήσει διάφορες βελτιώσεις. Ας πούμε, το πλοίο που είναι στην Ερυθρά Θάλασσα τώρα και ήταν πριν, οι ναύτες, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, παίρνουν ένα ειδικό επίδομα. Δεν υπήρχε αυτό πριν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Κι έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το επίδομα.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Έγινε ναι! Το φτιάξαμε, το δώσαμε. Στρατιωτικές Σχολές: Θα τριπλασιάσουμε το μισθό – δεν είναι μισθός- που παίρνουν οι φοιτητές των Στρατιωτικών Σχολών. Αυτή τη στιγμή παίρνουν το ένα τέταρτο από ό,τι παίρνουν οι φοιτητές των Αστυνομικών Σχολών. Θα το φτάσουμε στα τρία τέταρτα και πλέον. Δηλαδή σχεδόν το ίδιο, λίγο λιγότερο.

Ανακαινίζουμε όλες τις σχολές. Η Σχολή Ευελπίδων είναι ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή κτιριολογικά ή θα είναι σε ελάχιστους μήνες και θέλω να πω με πάρα πολλές ιδιωτικές δωρεές. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και επεξεργαζόμαστε συγχρόνως ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που μαζί σε ένα προσοντολόγιο και μια διαφορετική Δομή Δυνάμεων, πιστεύω ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα σε εύλογο χρόνο, να προσφέρει και ένα καλύτερο μισθό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά αυτό, επειδή δεν είμαστε ακόμα εκεί, δεν θα ήθελα να το πάω παραπέρα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Και να πούμε ότι αναφερθήκατε και στο Σύστημα «Κένταυρος».

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Το είπα, ναι. Και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό, δεν σας κρύβω.

Η Ελλάδα φτιάχνει έναν “anti-drone” θόλο τεσσάρων επιπέδων. Θα τον ανακοινώσουμε. Δεν μπορούμε να τα πούμε όλα, αλλά θα εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι γίνεται. Και γιατί θα το εξηγήσουμε; Γιατί αυτά γίνονται με το υστέρημα του Έλληνα πολίτη. Θέλουμε να του πούμε τι γίνεται με τα λεφτά του.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Από πού τα παίρνουμε αυτά τα drone; Αυτά τα συστήματα “anti-drone” πού παράγονται;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, τα τρία από τα τέσσερα εδώ! Από τα τέσσερα επίπεδα, μόνο ένα επίπεδο αποτελείται από μηχανήματα που έχουμε αγοράσει και κάποια στιγμή στο βάθος χρόνου θα έχουμε κι εκεί παραγωγή. Τα άλλα τρία επίπεδα δημιουργούνται από τη συνεργασία του ΕΛΚΑΚ με την ΕΑΒ, ώστε να μπορέσει η χώρα να έχει -νομίζω- ένα πάρα πολύ εξελιγμένο, να μην πω το πιο εξελιγμένο στον κόσμο. Τέσσερα επίπεδα “anti-drone” δεν υπάρχουν σε πολλές χώρες. Και μάλιστα ο «Κένταυρος» έχει αποδείξει όχι μόνο τη δυνατότητά του, ανιχνεύοντας άλλων χωρών drones που πετάνε από εδώ γύρω, για να μην γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, αλλά έχει καταρρίψει drone σε μάχη στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Τώρα που ανεβαίνουν οι προϋπολογισμοί Άμυνας των χωρών της Ευρώπης, εμείς πώς ακριβώς θα κινηθούμε;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά με την Ε.Ε. Αυτό είναι ψευδεπίγραφο. Τι θα πει ανεβαίνουν; Όταν συνεχίζει και τους υπολογίζει στο έλλειμμα και στο χρέος πώς θα ανέβουν; Μα με συγχωρείτε, είναι σχιζοφρενικό. Μου λέει να διαθέσω περισσότερα χρήματα…

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Δεν μετράει μόνο σε υπερβολικό έλλειμμα αν έχεις…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπράβο! Να μπω λοιπόν σε διαδικασία επιτήρησης, να καταστρέψω το χρηματιστήριο της χώρας μου, να καταστρέψω την οικονομία της χώρας μου και μετά να έρθει η Ε.Ε. να μου πει «δεν πειράζει, εντάξει δεν ήσουν τόσο άτακτος». Μα είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή;

Δηλαδή έχουμε από την μια πλευρά, παίρνω το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι λέει η Ε.Ε.; Αφήστε μας εμάς. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από τη ρωσική εισβολή», αυτό λέει. «Κάντε ό,τι μπορείτε να βοηθήσουμε την Ουκρανία και κάντε ό,τι μπορείτε για να έχετε επαρκείς Ένοπλες Δυνάμεις». Και από την άλλη μάς λέει «εάν όμως χαλάς λεφτά στην Άμυνα και περάσεις  ένα συγκεκριμένο ποσοστό, θα μπεις σε επιτήρηση». Αυτό λέγεται «πολεμική οικονομία»; Δηλαδή ο Πρόεδρος Πούτιν έχει μπει σε επιτήρηση;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η «πολεμική οικονομία» που είναι κάτι πολύ σύνθετο. Όχι μόνο επιτήρηση δεν θέλεις είναι και μια…

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν η Ευρώπη θέλει. Δεν λέω να μπούμε σε «πολεμική οικονομία». Λέω, λύσε μου τα χέρια με τις παραλαβές, μη με πνίγεις, για να μπορέσω να φτάσω σε σύντομο χρονικό διάστημα στο επίπεδο που πρέπει, ώστε η Ευρώπη -όχι μόνο η Ελλάδα- να έχει μια σοβαρή άμυνα. Διότι, θέλω να σας είμαι ειλικρινής, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης η, Ελλάδα έχει πολύ πιο σοβαρή Άμυνα.

Θα σας πω ένα παράδειγμα, το οποίο ουδείς το καταλαβαίνει. Η Ελλάδα έχει  περισσότερα βαρέα άρματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία…

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Σε απόλυτο αριθμό, όχι σε ποσοστό.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι σε ποσοστό, σε απόλυτο αριθμό! Λοιπόν πάμε, από τη Γερμανία, από την Αγγλία, από τη Γαλλία, από το Βέλγιο, από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία μαζί. Όλοι μαζί! Και αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο. Η Ολλανδία δεν έχει ούτε ένα βαρύ άρμα, ούτε ένα!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Έχετε περιγράψει την κατάσταση πολλές φορές ότι δεν είμαστε Λουξεμβούργο.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι αλλά είναι πάρα πολύ εύκολο μια οικονομία που δεν έχει άρματα, αρκετά αεροπλάνα, μεραρχίες ετοιμοπόλεμες, βαπόρια, να είναι μια χαρά δημοσιονομικά. Αλλά όταν έρθει η κακή ώρα, σε ποιον θα πας να ζητήσεις βοήθεια;

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Βέβαια στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας είναι σημαντικό και πού παράγονται αυτά τα όπλα. Γιατί αν παράγονται και τα λεφτά αυτά βγαίνουν από τους προϋπολογισμούς ευρωπαϊκών χωρών και πηγαίνουν σε βιομηχανία ευρωπαϊκή, ίσως ενδεχομένως να είναι κατανοητό. Έχω μια μικρή αίσθηση ότι στην Ευρώπη βλέπουν ότι πολλά από τα λεφτά αυτά, πηγαίνουν σε βιομηχανίες εκτός Ε.Ε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: …Στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θεωρητικά αυτό που λέτε το προσυπογράφω, αλλά να υπερασπίσω την ελληνική θέση:

– Ευρωκορβέτα; Η Ελλάδα μετέχει.

– Ευρωπαϊκός πύραυλος IRIS; Η Ελλάδα μετέχει.

– Σε κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η Ελλάδα μετέχει.

– Φρεγάτες; Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία.

– Αεροσκάφη; Η Ελλάδα αγοράζει και γαλλικά αεροσκάφη.

– Άρματα; Η Ελλάδα αγοράζει γερμανικά άρματα.

– Υποβρύχια; Η Ελλάδα αγοράζει γερμανικά υποβρύχια.

Άρα πώς νομιμοποιείται η Ε.Ε. να θέτει εμένα υπό επιτήρηση; Δεν συνεισφέρω στην ευρωπαϊκή οικονομία;

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Αγοράζει και η Τουρκία.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αγοράζει και η Τουρκία και…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Τους «καρφώσατε» λίγο.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, δεν τους κάρφωσα. Ζήτησα από την τιμώμενη χώρα τη φίλη μας, εταίρο μας στην Ευρώπη και Σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Γερμανία να πει αυτό που ορθά ελέχθη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται αυτά που δίνουμε σε μια χώρα του ΝΑΤΟ εναντίον συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ. Και ας το πει και για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, δεν μας πειράζει καθόλου. Ας το πει και για την Ιταλία, ας το πει και για την Ισπανία. Αλλά να δίνουμε εξελιγμένα όπλα σε χώρα για να τα χρησιμοποιήσει δυνάμει εναντίον άλλης χώρας του ΝΑΤΟ, αυτό είναι το σωστό δηλαδή;  Αυτό είναι δείγμα εταιρικής σχέσης; Το ΝΑΤΟ δεν είναι συμμαχία αξιών; Δεν είναι συμμαχία αρχών; Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το άρθρο 42 που κάτι λέει για τις χώρες μεταξύ τους; Είναι κάτι παράλογο αυτό που είπα;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Έχουμε προοπτικές να αναπτύξουμε δική μας αμυντική βιομηχανία μέσω του ΕΛΚΑΚ, σοβαρή, βαριά βιομηχανία, την οποία φάνηκε ότι την είχαμε εγκαταλείψει;

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω σε τι στοχεύουμε, γιατί ο καθένας πρέπει να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματά του. Το ΕΛΚΑΚ δεν έχει φτιαχτεί για να βοηθήσει να δημιουργηθούν μεγάλες πλατφόρμες, δηλαδή παραγωγή αεροσκαφών. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες.

Το ΕΛΚΑΚ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που έχει ήδη αποδείξει σε ελάχιστους μήνες ζωής τη χρησιμότητά του για να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να φέρουν νέες ιδέες και νέα καινοτόμα προϊόντα στην ελληνική αμυντική σχεδίαση. Παράδειγμα, ο «Κένταυρος».

Ο «Κένταυρος» είναι σύμβαση ΕΑΒ-ΕΛΚΑΚ. Και άλλα “anti-drones” είναι σύμβαση ΕΛΚΑΚ-ΕΑΒ. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες τις οποίες εξελίσσει το ΕΛΚΑΚ μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε 166 εκατομμύρια σε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία είναι αντίστοιχα ερωτημάτων που η Διεύθυνση Καινοτομίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει θέσει προς το ΕΛΚΑΚ.

Δηλαδή έρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και λένε «θα ήθελα να με βοηθήσεις, να μου δώσεις μια λύση στο εξής ερώτημα». Παίρνει αυτό το ερώτημα το ΕΛΚΑΚ και πάει στο οικοσύστημα και σου λέει, προσφέρετέ μου λύσεις σε αυτό. Παίρνει τη λύση, την πηγαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους λέει: «Αυτή η λύση ικανοποιεί; Το πρωτότυπο δηλαδή, ικανοποιεί το αίτημα το οποίο έχετε; Σας κάνει τη δουλειά;» Εάν κάνει τη δουλειά, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν αγορά, αυτό είναι “proof of funds” και η παραγωγή προχωράει.

Πιστεύω και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, δεν το λέω ως ελπίδα, ότι σε ελάχιστα χρόνια θα έχουμε δει μια πολύ μεγάλη μεταβολή σε αυτό το χώρο. Άλλωστε έτσι φτιάχτηκε η τεράστια αμυντική δυνατότητα του Ισραήλ. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο πράγμα κάνουν τα Εμιράτα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα τεράστιο βεβαίως, πολύ μεγαλύτερο οικοσύστημα. Έχουν (οι ΗΠΑτην DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), την In-Q-Tel (IQT), την οποία χρηματοδοτεί η CIA. Δεν είναι κάτι καινοφανές. Στην Ελλάδα φαίνεται περίεργο, γιατί δεν το κάναμε μέχρι χθες.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Λοιπόν να κλείσουμε με ένα τελευταίο πολιτικό ερώτημα, στο οποίο μόνο σχόλιο θα ήθελα, γιατί η αλήθεια είναι ακούγεται τιμητικά. Θεωρώ ότι είναι τιμητικό το να συνδέεται το όνομά σας.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κάτι μου μπαίνει στο μυαλό ότι θα πείτε.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Το όνομά σας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα αυτής της χώρας, το οποίο είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Με ρώτησαν και το πρωί. Απάντησα ότι αυτά δεν είναι σοβαρή κουβέντα. Έχει απαντήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε θερμά.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ.