13.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Εγκλωβισμένοι σε μετάθεση

Μετά και τις δεκάδες τηλεφωνημάτων  από συναδέλφων στους οποίους κοινοποιήθηκαν μεταθέσεις και ζήτησαν την ΔΩΡΕΑΝ συνδρομή της Π.Ο.Λ. στη σύνταξη ενδικοφανούς προσφυγής (μέσω των νομικών συμβούλων της) , βιώσαμε την οργή των συνάδελφων που μετατίθενται ως επί το πλείστον σε νησιά μέσα από μία αυθαίρετη διαδικασία που εφαρμόζει για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος την παραδοχή του  «κρίνονται ως παραμένοντες όσοι υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους ενώ  μετατίθενται κατ΄επιλογή όσοι ΔΕΝ υπηρετούν στον τόπο που επιθυμούν» και τιμωρητικά μετακινούνται κυρίως σε νησιά (χωρίς καν να το έχουν δηλώσει) επειδή ήθελαν κάποια στιγμή να μετατεθούν στα σπίτια τους !!!

                                             Φαντάζει παράλογο ,όμως είναι η πικρή αλήθεια.

  Για πρώτη φορά το 40% των τακτικών μεταθέσεων αφορά :

·           μετακινήσεις από ένα νησί σε άλλο νησί ,

·           υπάρχουν περιπτώσεις που δύο συνάδελφοι αλλάζουν αντικαθιστώντας ο ένας τον άλλον σε νησί χωρίς να το έχουν δηλώσει και κατ΄επέκταση χωρίς να το επιθυμούν ,

·           στα εντελώς αξιοπερίεργα οι περιπτώσεις των νησιώτικών υπηρεσιών που επελέγησαν για ενίσχυση σύμφωνα με την από 7-09-23 Υ.Α. που στο τέλος καταλήγουν με απώλειες αφού αυτοί που φεύγουν είναι περισσότεροι από όσους έρχονται

·           θα προσθέσουμε και τις περιπτώσεις που συζευγμένα ζευγάρια στελεχών χωρίζονται με αυτές τις μεταθέσεις αφού αποφασίστηκε πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπηρετούν σε δυο διαφορετικά νησιά .      

Ακόμα πιο παράλογες κατά την εφαρμογή τους οι τροποποιήσεις του π.δ.61/23 (ΦΕΚ-113 Α/17-5-23) που αφορούν στις ενδικοφανείς προσφυγές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35  «Διαδικασία των ενδικοφανών προσφυγών» παρ.4 π.δ.11/21  «Οι ενδιαφερόμενοι με την ενδικοφανή προσφυγή επιτρέπεται να αιτούνται: « …  β) Την ακύρωση, ή την τροποποίηση της απόφασης της μετάθεσης. …»

Όμως σύμφωνα με την παρ.5 του ίδιου άρθρου  όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του αρθ. 18 του π.δ. 61/23 (ΦΕΚ-113 Α/17-5-23) ισχύουν τα κάτωθι:

α. «5. Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή με σκοπό την τροποποίηση της απόφασης της μετάθεσής τους κατά τη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων δεν επιτρέπεται να αιτηθούν τη μετάθεσή τους σε Υπηρεσία η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση προτίμησής τους σύμφωνα με το άρθρο 16.»

Κατά συνέπεια επειδή όλες οι μεταθέσεις του 2023 αφορούν περιπτώσεις στελεχών που δεν υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους και επειδή στη συντριπτική πλειοψηφία οι μεταθέσεις αυτές δε έχουν καμία σχέση με τις 3 επιλογές μετάθεσης που δηλώθηκαν τον Αύγουστο αφού δεν δόθηκε το δικαίωμα στα στελέχη να δηλώσουν Υπηρεσίες σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα Υπηρεσιών που πρόκειται να στελεχωθούν κατά τη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023, που εκδόθηκε την 7-09-2023  με την Αριθ. Πρωτ.: 2411.1/62275/23 Υ.Α., κανένα αίτημα τροποποίησης μετάθεσης για άλλη υπηρεσία δεν μπορεί να γίνει δεκτό.     

β. «Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή με σκοπό την τροποποίηση της απόφασης της μετάθεσής τους κατά τη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων, δεν επιτρέπεται να αιτηθούν την παραμονή τους στην Υπηρεσία που υπηρετούν, εκτός εάν έχουν δηλώσει την έδρα της Υπηρεσίας αυτής ως τόπο προτίμησης.»

Συνεπάγεται πως καμία αίτηση για τροποποίηση –ακύρωση μετάθεσης και παραμονής στην ίδια υπηρεσία από τις σχεδόν 260 που εκδόθηκαν πριν λίγες μέρες δεν μπορεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας να γίνει δεκτή αφού κανένα  από αυτά τα στελέχη δεν υπηρετεί σε υπηρεσία που έχει δηλωθεί ως έδρα του τόπου προτίμησης .

Καταλήγουμε στο τραγικό συμπέρασμα πως το συμβούλιο προσφυγών που θα συνεδριάσει δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανένα αίτημα στελέχους εφόσον δεν υπηρετεί στον τόπο συμφερόντων του . 

Στην ουσία έμμεσα καταργήθηκε  το δικαίωμα των στελεχών σε ενδικοφανείς προσφυγές.

Το ρητορικό ερώτημα που θέτουμε σε όλους αυτούς που έκαναν την επεξεργασία για το ποιοι θα μετατεθούν αλλά και σε αυτούς που συμμετέχουν στα συμβούλια μεταθέσεων είναι το εξής :

Γνωρίζατε ότι επιλέγοντας ως υποψήφιους για μετάθεση (με αυθαίρετο και μη προβλεπόμενο τρόπο ) τους συναδέλφους που δεν υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους πως θα καταλήξουν σαν πρόβατα σε σφαγή αφού δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η προσφυγή τους για τροποποίηση ή παραμονή στην ίδια υπηρεσία;

 Επειδή η σύνθεση και τα πρόσωπα του συμβουλίου μεταθέσεων όταν λειτουργεί ως συμβούλιο προσφυγών αποτελεί συνέχεια του πρώτου σχήματος , τίθεται εύλογα το ερώτημα  αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι στην αρχική του απόφαση μιας και τα όσα θα αναφέρουν οι συνάδελφοι (πολύτεκνοι ,τρίτεκνοι ,θέματα υγείας ,τέκνα σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου ) είναι ήδη γνωστά;  

Η νομική άποψη αναφέρει πως για να υπάρξει θετική κατάληξη στην ικανοποίηση των αιτημάτων των συναδέλφων θα πρέπει να καμφθούν οι δεσμευτικές αρνητικές διατάξεις του π.δ.  Μεταθέσεων 11/21.

Αν τελικά τα όσα ισχύουν δεν ληφθούν υπόψιν και οι αποφάσεις του συμβουλίου προσφυγών είναι υπέρ των συναδέλφων όπως έχουμε ζητήσει ως Π.Ο.Λ.  ,το ερώτημα που θέτουμε είναι το εξής : σε τι εξυπηρετεί τελικά η εφαρμογή του π.δ. 11/21 αφού για να γίνει το σωστό ,το ηθικό και το δίκαιο υπέρ των στελεχών θα πρέπει οι αποφάσεις του συμβουλίου  να μην είναι σύννομες;

Σημαντικά ερωτήματα :

1) Σε τι εξυπηρετεί η μετάθεση  από υποστελεχωμένα νησιά σε υποστελεχωμένα νησιά;

2) Ποια η επιτακτική ανάγκη για αυτές τις μεταθέσεις που θα πρέπει να δαπανηθεί και ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό;

3) Οι θέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν σε 3 μήνες με τοποθετήσεις απόφοιτων των παραγωγικών σχολών;

Tέλος θεωρούμε ορθό και πρέπον για τους εκατοντάδες συνάδελφων που μετατίθενται (με αρκετούς από αυτούς από τα νησιά και άλλους τόσους από την Αττική) κάποιος επίσημα να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτουμε γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την απαξίωση αυτών που η οικογενειακή συνοχή τίθεται σε κίνδυνο ,αυτών που μετά από χρόνια προσφοράς θα περίμεναν μεγαλύτερο σεβασμό στο έργο που έχουν επιτελέσει προκειμένου το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να αποτελεί κορωνίδα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών αυτής της χώρας και όχι μόνο .

Για το ΔΣ

%25CF%2583%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CF%2580%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B5%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2585