13.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΚεφαλογιάννης: ''Σεκιούριτι, Ναυαγοσώστης και βοηθός Οδοντιάτρου από τη Θητεία-Ευκαιρία''

Κεφαλογιάννης: ”Σεκιούριτι, Ναυαγοσώστης και βοηθός Οδοντιάτρου από τη Θητεία-Ευκαιρία”

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη στο libre.gr και τον Δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο

Έχετε πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις σε ακριτικά νησιά. Εκτός από τον σημαντικό συμβολισμό της παρουσίας σας σε αυτές τις περιοχές τι σας λένε οι πολίτες; Τι ζητούν από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης;

Του ζητούν να συνεισφέρει μέσα από το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων του στην άρση των δομικών αδυναμιών της νησιωτικότητας. Εκείνων, δηλαδή, των ιδιαίτερων οικονομικών, γεωγραφικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των νησιών που περιορίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητές τους. Ας είμαστε ειλικρινείς, η βελτίωση της ποιότητα ζωής των ακριτών μας σε μια σειρά από τομείς – την εκπαίδευση και την υγεία έως την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση των υποδομών – αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των κατοίκων των ηπειρωτικών περιοχών. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας ως Κυβέρνηση είναι η δέσμευση όλων των δυνάμεων μας για την άρση της απομόνωσης του νησιωτικού χώρου και όχι απλώς στον περιορισμό των συνεπειών της. Από τη σκοπιά της υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας της πατρίδας μας, η σημασία των ακριτικών νησιών είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός τους. H ελληνικότητα τους οφείλεται στην αγάπη και στο πείσμα των κατοίκων τους, οι οποίοι επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν το νησί τους, παρά το αίσθημα απομόνωσης, τη φτώχεια, τη στενότητα της γης και τους κινδύνους που έρχονταν από τη θάλασσα. Γι’ αυτό και ο ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε αυτές τις περιοχές είναι πολυδιάστατος. Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς τους ακρίτες μας είναι σήμερα ιδιαίτερα εμφανής μέσα από τη βελτίωση ζωτικών υποδομών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Έχει προαναγγελθεί ότι γιατροί – στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα συνδράμουν σε νοσοκομεία και ιατρικές δομές που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές. Υπάρχει κάποιο σχέδιο προς υλοποίηση και πως θα γίνει αυτό;

Όπως προανέφερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην κάλυψη υπηρεσιών υγείας, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό γίνεται σήμερα με την τοποθέτηση, για παράδειγμα, ιατρών οπλιτών σε ιατρεία και κέντρα υγείας ακριτικών περιοχών, τις επισκέψεις υγειονομικών κλιμακίων για τη διενέργεια προληπτικών ιατρικών ελέγχων, τη διάθεση στρατιωτικών ιατρών σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και οδηγών για τη στελέχωση των πληρωμάτων του Ε.Κ.Α.Β. Πολύ μεγάλη είναι επίσης η συνεισφορά των εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στις αεροδιακομιδές ασθενών. Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Υγείας ώστε αυτό να γίνεται κατά τρόπο που να μη διαταράσσει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Επιτελείων, οι οποίες αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα. Είμαι επίσης σε θέση να σας ανακοινώσω ότι, μέσω σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, οι στρατιωτικοί ιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό θα λαμβάνουν σύντομα και αυτοί την οικονομική αποζημίωση που το Υπουργείο Υγείας παρέχει σήμερα στο προσωπικό του Ε.Σ.Υ., για τις υγειονομικές υπηρεσίες που προσφέρει σε ακριτικές περιοχές.

Έχει αναγγελθεί επίσης η ίδρυση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου μέσω αυτών θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Θητεία-Ευκαιρία». Πως θα λειτουργήσουν και ποιες ειδικότητες θα περιλαμβάνουν;

Καταρχάς, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συσταθεί ήδη και προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση δεξιοτήτων την επανειδίκευση και την επαγγελματική κατάρτιση των στελεχών σε μια σειρά από τομείς. Περιλαμβάνουν ειδικότητες χρήσιμες στην αγορά εργασίας, όπως ο χειριστής μηχανημάτων έργου, ο βοηθός αναλυτή εργαστήριου τροφίμων, ο μάγειρας, ο ναυαγοσώστης, ο βοηθός οδοντιάτρου, ο αυτοδύτης, το προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας και πολλές άλλες. Στόχος μας είναι αυτή η τεχνογνωσία των Ενόπλων Δυνάμεων να διαχυθεί και στους οπλίτες έτσι ώστε να την αξιοποιήσουν στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Πριν από την κατάταξή τους οι οπλίτες θα δηλώνουν την επιθυμία τους για συμμετοχή σε προγράμματα των ΚΔΒΜ. Αμέσως μετά την βασική στρατιωτική τους εκπαίδευση θα εκπαιδεύονται σε αυτά και θα στελεχώνουν τις μονάδες τους προκειμένου να αξιοποιήσουν τις νέες γνώσεις τους. Με το πέρας της θητείας τους, ως πολίτες πλέον, θα διαθέτουν ένα έγκυρο πιστοποιητικό εκπαίδευσης και μια αντίστοιχη βεβαίωση εργασιακής εμπειρίας – εφόδια απολύτως αναγκαία για ένα νέο άνθρωπο που ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Πριν από λίγες ημέρες συναντηθήκατε με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, για του τρόπους αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης κτιριακών υποδομών του Υπουργείου Άμυνας. Ποια κτίρια αφορά η παρέμβαση και μέσω ποιων πόρων θα υλοποιηθεί;

Αφορά κατά βάση πολύ ενεργοβόρες δομές οι οποίες αφαιρούν πολύτιμους πόρους από την κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέτοιες είναι για παράδειγμα οι εκπαιδευτικές και υγειονομικές δομές, αλλά όχι μόνο. Με την κ. Σδούκου συζητήσαμε τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» της ενεργειακής αναβάθμισης για τα κτίρια του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, της Διοίκησης Υποβρυχίων «ΠΡΩΤΕΥΣ», του κτιρίου Ενδιαίτησης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και τα 22 κτίρια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων καθώς και το κτιριακό συγκρότημα του ΥΠΕΘΑ στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ. Το ενεργειακό σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η ενεργειακή θωράκιση και το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης των κτιρίων, η εγκατάσταση ΑΠΕ και πληθώρα άλλων για την εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «Prodigee» που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ωριμάζουμε μια σειρά έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία και άλλων δομών, τα οποία θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κύριε Κεφαλογιάννη διατελέσατε Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές. Με αφορμή την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου τονίζεται η σχετική έρευνα αφορά σε θέμα «μείζονος σημασίας» και λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της, «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων», ήθελα να σας ρωτήσω αν η Βουλή έκανε όσα όφειλε για να συνδράμει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η δικαστική αυτή εξέλιξη βρίσκεται στο πλαίσιο της θεσμικής θωράκισης της υπόθεσης με βασικό στόχο την αποφυγή οποιασδήποτε παραγραφής κάποιου επιμέρους αδικήματος. Όπως σε κάθε υπόθεση, έτσι και εδώ η Κυβέρνηση αναμένει το σχετικό πόρισμα. Στην ουσία της ερώτησής σας, η Κυβέρνηση επέλεξε από την πρώτη στιγμή να διερευνήσει κοινοβουλευτικά όλες τις πτυχές του ζητήματος, να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τη δικαστική έρευνα και εντέλει να αντιμετωπίσει νομοθετικά το ζήτημα, με επίκεντρο μια πιο αυστηρή διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε επίπεδο Βουλής, αμέσως μετά τις καταγγελίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση ενεργοποίησε τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα των κομμάτων για τη σύγκληση όλων κοινοβουλευτικών σχηματισμών. Εκτός από την ταχεία κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και αποδέχθηκε τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως και τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής. Τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσαν όλα τα πρόσωπα που θεσμικά εμπλέκονταν στην υπόθεση. Συνεπώς, ναι, πιστεύω ότι η Βουλή αξιοποίησε όλο το νομικό οπλοστάσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη διερεύνηση της υπόθεσης.