13.3 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΜέχρι και ισόβια κάθειρξη σε οδηγούς παραβάτες της ΛΕΑ! Το παράδειγμα συμβάντος...

Μέχρι και ισόβια κάθειρξη σε οδηγούς παραβάτες της ΛΕΑ! Το παράδειγμα συμβάντος με στρατιωτικό όχημα και φορτηγό

Του Ηλία Προύφα

Έξι μήνες πέρασαν από την ημέρα που τρία στελέχη του 507 τάγματος πεζικού, χάρη στην έγκαιρη αντίδρασή τους απέφυγαν ενδεχομένως και το θάνατο.

Για να θυμηθούμε, όλα συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε τότε δημοσιεύσει, στρατιωτικό όχημα του 507 ΤΠ από την Άσσηρο Θεσσαλονίκης, είχε παρουσιάσει τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να σταθμεύσει, όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού αναγκαστικά ακινητοποιήθηκε, σε λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) της Εγνατίας οδού, στο ύψος των διοδίων Ασκού – Προφήτη.

Άριστα εκπαιδευμένα και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, περί αναγκαστικής σταθμεύσεως οχήματος λόγω βλάβης και στην προκειμένη περίπτωση για την αποφυγή ατυχήματος, πολύ σωστά εντός ΛΕΑ, τα τρία στελέχη που επέβαιναν στο όχημα, επικοινώνησαν με τη μονάδα.

Την ώρα της αναγκαστικής στάθμευσης και αφού οι στρατιωτικοί είχαν βγει από το όχημα, φορτηγό αυτοκίνητο που κινούταν στην ίδια κατεύθυνση, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε πάνω στο στρατιωτικό όχημα, που βρισκόταν εντός ΛΕΑ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, αφού η έγκαιρη αντίδραση των στελεχών να βγουν αστραπιαία εκτός οδοστρώματος, τους έσωσε ακόμη και από θάνατο.

Δε γνωρίζουμε το πόρισμα που είχε βγάλει η τροχαία Λαγκαδά τότε και την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά αυτό είναι ένα από τα πολλά συμβάντα που έχουν συμβεί και καταγραφεί στους Ελληνικούς δρόμους.

Η άσκοπη οδήγηση – παραβίαση ΛΕΑ, μπορεί να αποβεί μοιραία, είτε με την παραβίαση γίνει πρόσκρουση σε σταθμευμένο λόγω ανάγκης όχημα, είτε με την παραβίαση δημιουργηθεί ”κλείσιμο” της οδού και καθυστέρηση σε οχήματα που πρέπει να κινηθούν εντός ΛΕΑ, όπως της Πυροσβεστικής, Ασθενοφόρα κλπ.

Πλέον ο νόμος αλλάζει και προκειμένου οι οδηγοί να γίνουν περισσότερο προσεκτικοί, σχετικά με οδήγηση – παραβίαση εντός ΛΕΑ, γίνεται πιο αυστηρός, για όσους κριθούν ως παραβάτες.

Στο νέο ΦΕΚ αναφέρονται οι περιπτώσεις και οι ποινές για τους παραβάτες των ορίων ταχύτητας και της ΛΕΑ, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να επιφέρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει τροποποιήσεις στα άρθρο 66 για την επικίνδυνη οδήγηση και σε ό,τι αφορά στον ποινικό κώδικα. Έτσι, πέρα από τις ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, υπάρχει αυστηροποίηση για την κίνηση σε αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, για την παραβίαση των ορίων ταχύτητας και της ΛΕΑ.

Συγκεκριμένα, στο υπ’ αριθμόν 5039 ΦΕΚ με θέμα τα «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών…» αναφέρονται τα κάτωθι:

Άρθρο 66 Επικίνδυνη οδήγηση – Υπέρβαση επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας – Τροποποίηση άρθρου 290Α Ποινικού Κώδικα Στην παρ. 1 του άρθρου 290A του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) προστίθενται περ. γ’ και δ’ και το άρθρο 290Α διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 290Α: Επικίνδυνη οδήγηση 1.

…γ) οδηγεί όχημα,
i) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ./ ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ./ώρα,
ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ./ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 20 χλμ./ώρα, ή
δ) οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

  • με φυλάκιση έως 3 έτη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
  • με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
  • με κάθειρξη έως 10 έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
  • με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
  1. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή».