13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟ 4ος Κλάδος των ΕΔ

Ο 4ος Κλάδος των ΕΔ

Επιδίωξη του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου είναι πλέον οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, οι υποβρύχιοι καταστροφείς, όχι απλώς να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν υπό την κοινή «ομπρέλα» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, αλλά να λειτουργούν με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, βασισμένο σε νατοϊκά πρότυπα.

Κορυφαία θέση στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων –που πέρασε με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή– έχει η δημιουργία Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, στην οποία θα υπάγονται εφεξής οι ειδικές δυνάμεις των τριών όπλων (Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία).

Στόχος, σε συνδυασμό με τις επικείμενες προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων, το κατεξοχήν επαγγελματικό κομμάτι του ελληνικού Στρατού και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας στον 4ο Κλάδο, πια, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Η αυτοδύναμη σε προσωπικό και μέσα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) αποτελεί στόχο καριέρας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τονίζουν σε σχετικό δημοσίευμά τους «Τα ΝΕΑ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη, οι υποδομές, τα έργα και οι οργανωτικές αλλαγές που υλοποιούνται και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ –σε λιγότερο από έναν χρόνο– αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα το επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των επιλέκτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιδίωξη του ΓΕΕΘΑ και του στρατηγού Φλώρου είναι πλέον οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, οι υποβρύχιοι καταστροφείς, όχι απλώς να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν υπό την κοινή «ομπρέλα» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) –άλλωστε η διακλαδικότητα ήταν πάντα ζητούμενο στις Ενοπλες Δυνάμεις– αλλά να λειτουργούν με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, βασισμένο στα νατοϊκά πρότυπα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε το αεροδρόμιο των Μεγάρων, καθώς για πρώτη φορά συγκροτείται στις Ενοπλες Δυνάμεις και εγκαθίσταται εκεί Moνάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων. Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, δηλαδή, θα διαθέτει πλέον οργανικό αεροπορικό πυλώνα, επαυξάνοντας κατακόρυφα τη δυνατότητά της για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα.

Η ΜΑΕΕ θα διαθέτει δηλαδή δικά της εναέρια μέσα, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού NH-90 αλλά και CH-47DG Chinook.

Λειτουργώντας υπό αυτό το ενιαίο σχήμα, οι Ειδικές Δυνάμεις θα επιχειρούν πλέον πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικά. Και βέβαια επιτυγχάνεται και μεγάλη οικονομία, καθώς ενιαία θα είναι η εκπαίδευση και οι προμήθειες μέσων και εξοπλισμού. Ανώτατες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τις Ειδικές Δυνάμεις και εκτιμούν ότι με τις αλλαγές θα γίνουν πιο ευέλικτες και ικανές να επιφέρουν στρατηγικά πλήγματα σε όσους απειλούν τη χώρα μας.

Camp νατοϊκών προδιαγραφών

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, γράφουν «Τα ΝΕΑ», ως ένας από τους πιο επίλεκτους κομάντο του Ελληνικού Στρατού, με μετεκπαίδευση και στις ΗΠΑ, είχε στο μυαλό του την αναδιοργάνωση των ειδικών δυνάμεων και τη δημιουργία της ΔΕΠ εδώ και χρόνια (κάτω, το βίντεο από άλμα του στρατηγού με αλεξίπτωτο κατά την επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, στη Νέα Πέραμο).

Από την περίοδο που ήταν διοικητής στη 13η Διοίκηση ΕΕ. Τη δρομολόγησε ως επιτελάρχης και υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και τώρα την υλοποιεί και επιβλέπει διαρκώς συστηματικά τις εργασίες. Γι’ αυτό σχεδόν ανά 15ήμερο ενημερώνεται και επισκέπτεται το Στρατόπεδο υποστρατήγου Καλλίνσκη στη Νέα Πέραμο όπου στήνεται ένα Camp Ειδικών Δυνάμεων νατοϊκών προδιαγραφών.

Επιδίωξη του στρατηγού Φλώρου είναι οι νέες υποδομές να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης που θα συγκεντρώσουν σε περιφερειακό επίπεδο τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων γειτονικών χωρών, για παροχή τεχνογνωσίας και σχετικής εξειδίκευσης.

Ειδικότερα, ανάμεσα στα έργα που υλοποιούνται είναι η δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση των υφιστάμενων αλλά και των νέων πλωτών μέσων – όπως τα ταχύπλοα Mark V που απέκτησε πρόσφατα από την Αμερική ο Ελληνικός Στρατός – και του καταδυτικού υλικού. Μάλιστα, την Παρασκευή, τα νέα αποκτήματα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, τα σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) MARK V «ΑΙΟΛΟΣ» και «ΑΣΤΡΑΠΗ» της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) πραγματοποίησαν άσκηση στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου.

Ταυτόχρονα κατασκευάζονται νέα κτίρια για αποθήκευση υλικών, συντηρούνται και μετασκευάζονται τα υφιστάμενα σε θαλάμους, αποθήκες και κτίρια Υπομονάδων, ενώ κατασκευάζεται υπόστεγο για τα οχήματα μάχης. Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης του κολυμβητηρίου μάχης με την κατασκευή σκέπαστρου που θα επιτρέπει τη χρήση του σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Βελτιώσεις γίνονται και στο γυμναστήριο το οποίο εξυπηρετεί το προσωπικό των Μονάδων του Στρατοπέδου και ξένων αποστολών.

Πηγή: https://www.protagon.gr