13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΠροβλήματα σε πληρώματα αρμάτων Μονάδων Τεθωρακισμένων

Προβλήματα σε πληρώματα αρμάτων Μονάδων Τεθωρακισμένων

ΘΕΜΑ : Υγιεινή και Ασφάλεια Πληρωμάτων Αρμάτων σε Μονάδες Τεθωρακισμένων

ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 423/23.6.2020 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.

1. Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), με το οποίο:

α. Εκφράζονται ανησυχίες, όπως τούτες μεταφέρθηκαν από τις/τους συναδέλφους που υπηρετούν ως πληρώματα άρματος σε Μονάδες τεθωρακισμένων, σχετικά με τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λαμβάνονται έναντι της διασποράς του κορωνοϊού, κατά τον χειρισμό των αρμάτων, εστιάζοντας στο χειλόφωνο της κάσκας των αρματιστών και στα περισκόπια του άρματος, εξοπλισμός και μέσα που έρχονται σε άμεση επαφή με το στόμα και τα μάτια των χειριστών.

β. Προτείνεται όπως:

(1) Εκδοθούν οδηγιών συνεχούς απολύμανσης των υλικών και μέσων που έρχονται σε επαφή με το στόμα και τους οφθαλμούς του προσωπικού, με υλικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, φιλικά τόσο στο χρήστη, όσο και στο υπό απολύμανση μέσο και υλικό.

(2) Εξεταστεί η δυνατότητα:

(α) της κάλυψης του χειλόφωνου και των προσοφθάλμιων με προστατευτικά υλικά μιας χρήσεως που δεν θα εμποδίζουν την χρήση αυτών και θα αυξάνουν το επίπεδο προστασίας του χρήστη.

(β) χρέωσης των κασκών αρματιστή στον κάθε χρήστη, ως ατομικό υλικό που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ίδιο και δε θα «μοιράζεται» μεταξύ των πληρωμάτων.

(3) Επεκταθούν τα ως άνω μέτρα προστασίας στο σύνολο του προσωπικού που χειρίζεται παρόμοια όργανα και μέσα, ανεξάρτητου Όπλου – Σώματος ή Κλάδου.

(4) Απαγορευθεί η κοινή χρήση μέσων και υλικών που έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του προσωπικού, όπου δε είναι αδύνατο αυτό, να γίνει υποχρεωτική η εξασφάλιση της ορθής απολύμανσης αυτών με απολυμαντικά υλικά και μέσα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και υπό τυποποιημένες οδηγίες και διαδικασίες.

…………………………..

ΘΕΜΑ : Υγιεινή – Ασφάλεια Προσωπικού (Μέτρα Προστασίας Προσωπικού από την Covid-19)

Συνάδελφοι – μέλη μας, που υπηρετούν ως πληρώματα άρματος σε Μονάδες τεθωρακισμένων της Ξάνθης, μετέφεραν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, την έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους σχετικά με τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να λαμβάνονται κατά τον χειρισμό των αρμάτων. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο χειλόφωνο της κάσκας των αρματιστών και στα περισκόπια του άρματος, εξοπλισμός και μέσα που έρχονται σε άμεση επαφή με το στόμα και τα μάτια των χειριστών.

Παρόλο που η χρήση της μάσκας (υφασμάτινης ή μιας χρήσης) καθίσταται υποχρεωτική και για τα πληρώματα των αρμάτων εμποδίζοντας την άμεση επαφή του στόματος με το χειλόφωνο της κάσκας, η επαφή του χειλόφωνου με το εξωτερικό μέρος της μάσκας μολύνει αυτή, είτε με σταγονίδια σιέλου του προηγούμενου χρήστη -καθώς το χειλόφωνο ως αναπόσπαστο μέρος της κάσκας δεν αποτελεί ατομικό υλικό, αλλά συνοδευτικό υλικό του κυρίως υλικού (του άρματος ως μέσου)-, είτε με άλλους μολυσματικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, μετατρέποντας ένα μέσο ατομικής προστασίας (μάσκα) σε μέσο πιθανής διασποράς του κορωνοϊού. Άλλωστε, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ η σωστή και αποτελεσματική χρήση της μάσκας προϋποθέτει ότι αυτή δεν θα έρχεται σε επαφή με τα χέρια ή άλλα αντικείμενα και μετά από κάθε χρήση θα απορρίπτεται (εφόσον πρόκειται για μιας χρήσης) ή θα πλένεται και θα σιδερώνεται για να επαναχρησιμοποιηθεί (εφόσον πρόκειται για υφασμάτινες).

Επιπλέον, η παρατήρηση με τα περισκόπια (μέσω των προσοφθάλμιων) του άρματος, απαιτούν άμεση επαφή με τα μάτια, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του χρήστη, εφόσον αυτά (προσοφθάλμια) έχουν προηγουμένως μολυνθεί και δεν έχουν στη συνέχεια καταλλήλως απολυμανθεί.

Κατόπιν των παραπάνω και προκειμένου να διαφυλαχθεί το δυνατόν καλύτερα η υγεία του προσωπικού, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της διασποράς του κορονωϊού, προτείνουμε:

α. Την έκδοση οδηγιών συνεχούς απολύμανσης των υλικών και μέσων που έρχονται σε επαφή με το στόμα και τους οφθαλμούς του προσωπικού, με υλικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, φιλικά τόσο στο χρήστη, όσο και στο υπό απολύμανση μέσο και υλικό.

β. Την εξέταση της δυνατότητας της κάλυψης του χειλόφωνου και των προσοφθάλμιων με προστατευτικά υλικά μιας χρήσεως που δεν θα εμποδίζουν την χρήση αυτών και θα αυξάνουν το επίπεδο προστασίας του χρήστη.

γ. Την εξέταση της δυνατότητας χρέωσης των κασκών αρματιστή στον κάθε χρήστη, ως ατομικό υλικό που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ίδιο και δε θα “μοιράζεται” μεταξύ των πληρωμάτων.

δ. Την επέκταση των ως άνω μέτρων προστασίας στο σύνολο του προσωπικού που χειρίζεται παρόμοια όργανα και μέσα, ανεξάρτητου Όπλου – Σώματος ή Κλάδου.

ε. Την απαγόρευση κοινής χρήσης μέσων και υλικών που έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του προσωπικού. Όπου είναι αδύνατο, να γίνει υποχρεωτική η εξασφάλιση της ορθής απολύμανσης αυτών με απολυμαντικά υλικά και μέσα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και υπό τυποποιημένες οδηγίες και διαδικασίες.

ΠΟΕΣ 1018/2020 ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΡΜΑΤΩΝ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ by ΠΟ ΕΣ on Scribd

ΕΣΠΕΕΞ 423/2020 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΜΑΤΙΣΤΩΝ by ΠΟ ΕΣ on Scribd