13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΣυνάντηση Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών

Συνάντηση Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών

Συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με κλιμάκιο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024.
Από την Ε.ΕΝ.Ε, συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο Γενικός Διευθυντής κ. Παύλος Ευθυμίου και ο Επικεφαλής Οικονομολόγος κ. Γιώργος Κεφαλογιάννης. Τη ΔΥΠΑ εκπροσώπησαν ο Διοικητής κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Υποδιοικητής κ. Βασίλης Γεωργιάδης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση της ΔΥΠΑ παρουσίασε αναλυτικά όλες τις πρωτοβουλίεςτης, με ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο της επανεκπαίδευσης, τον τομέα δηλαδή που η Ε.ΕΝ.Ε θεωρεί την πιο σημαντική παράμετρο για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας σύμφωνα με τις σύγχρονες συνθήκες.
Στη συνέχεια, η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών παρουσίασε, τις συγκεκριμένες προτάσεις/θέσεις της, αναφορικά με την επανεκπαίδευση των εργαζομένων, προς τη Διοίκηση της Υπηρεσίας. Αποφασίστηκε από κοινού, να υπάρξει στήριξη της E.ΕΝ.Ε και στις Ημέρες Καριέρας που διοργανώνει η Υπηρεσία, αλλά πρωτίστως η Ε.ΕΝ.Ε να επικεντρωθεί στο να κοινοποιήσει στα μέλη της και να επιδιώξει ευρεία συμμετοχή, στα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ στον χώρο των ψηφιακών δεξιοτήτων και τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης η Ε.ΕΝ.Ε θα ενθαρρύνει τα Μέλη της και τους συνεργαζόμενους επιχειρηματικούς φορείς να διευρύνουν τη συνεργασία τους με την Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων της ΔΥΠΑ.
Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών κατανοεί πλήρως ότι στο χώρο της επανεκπαίδευσης μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις ως προς το ποια είναι η βέλτιστη τακτική /προσέγγιση. Ωστόσο, η Ένωση, πιστεύει ότι η ΔΥΠΑ και οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο ώστε να υπάρξει η κατάλληλη ώσμωση. Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και η καλύτερη συνεννόηση με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης και ριζικής επανεκπαίδευσης του υφιστάμενου προσωπικού των επιχειρήσεων.

Η Ένωση προσδοκά μέσω αυτών των προγραμμάτων να καλυφθεί το πρώτο σκέλος της παροχής και πιστοποίησης της εκπαίδευσης. Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο δεύτερο σημαντικό σκέλος της προσέγγισης, το οποίο αφορά τη σύνδεση της μηδενικής αύξησης του μη μισθολογικού κόστους (όπως οι εισφορές και η φορολογία) για τους εργοδότες που επιθυμούν να παρέχουν αυξήσεις στο προσωπικό τους που επενδύουν στην επανεκπαίδευση. Η ιδέα της “ψηφιακής επανάστασης από κάτω προς τα πάνω” δηλαδή η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε προχωρημένη επανεκπαίδευση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια πραγματική αύξηση των εισοδημάτων τους ως κίνητρο για την αύξηση παραγωγικότητας.