13.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνάντηση ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ κ. Μπένζαμιν...

Συνάντηση ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ κ. Μπένζαμιν Γκαντζ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ κ. Μπέντζαμιν Γκαντζ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τις συνομιλίες των δύο Υπουργών επαναβεβαιώθηκε η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών φιλίας Ελλάδας και Ισραήλ και της στρατηγικής αμυντικής σχέσης τους, για την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και η δυναμική της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Ισραήλ, η υλοποίηση σημαντικών, αμοιβαίως επωφελών, προγραμμάτων, στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας και η κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο κ. Υπουργός συνεχάρη τον Ισραηλινό ομόλογό του για την πρόσφατη Συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, η οποία δημιουργεί προηγούμενο και αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής.

Καταδεικνύει, επίσης, σαφώς, ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι εφικτή υπό την θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Μετά το πέρας της συναντήσεως, ο κ. ΥΕΘΑ έκανε την εξής δήλωση:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να σας υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει, μια στρατηγική σχέση, η οποία εδράζεται στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και επιθυμία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία έχει ανέλθει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας έχουν ενδυναμωθεί μέσω των πολλών κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη, συνεχώς αυξανόμενη, δυναμική, αλλά και να εμπλουτίσουμε την, αμοιβαίως επωφελή, συνεργασία μας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το εμβληματικό έργο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων στην Καλαμάτα.

Με τον Υπουργό κ. Γκαντζ, συζητήσαμε, σήμερα, για τον αδικαιολόγητο και βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, μια απόπειρα αλλαγής των συνόρων με τη χρήση βίας.

Ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μας και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη διεθνή έννομη τάξη.

Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, για την ευημερία των χωρών μας, αλλά και με πολλές προκλήσεις και απειλές.

Εκφράσαμε την ισχυρή βούληση, δέσμευση και αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.

Η Ελλάδα πάντα υποστηρίζει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες, οι οποίες συμμερίζονται το ίδιο όραμα, ώστε να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Οι πρωτοβουλίες μας βασίζονται, πάντοτε, στο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην αρχή της καλής γειτονίας.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Γκαντζ για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, η οποία δημιουργεί προηγούμενο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις χώρες της περιοχής. Καταδεικνύει περίτρανα ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή, υπό τη θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων του διαλόγου.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαι βέβαιος ότι η αμυντική εταιρική σχέση μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή, δεδομένου ότι βασίζεται σε μια πολύπλευρη στρατηγική εταιρική σχέση.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμβολή και τον ηγετικό ρόλο σας στην οικοδόμηση μιας ισχυρής αμυντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας.

Σας ευχαριστώ και καλώς ήρθατε!».