13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνέντευξη ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στην εφημερίδα ‹‹ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ››

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στην εφημερίδα ‹‹ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ››

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέβαλαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Αττική με τη διάθεση προσωπικού και μέσων. Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και κατά πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με το δικό σας χαρτοφυλάκιο;

Πράγματι, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση, όχι μόνο της πρόσφατης πυρκαγιάς στην βορειοανατολική Αττική. Η εκτεταμένη συνδρομή τους επιβάλλεται από την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών εξαιτίας της ανομβρίας, της ξηρασίας και των παρατεταμένων καυσώνων που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Για να έχετε μια εικόνα της έντασης του φαινομένου, από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 3.550 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο η Πολιτική Προστασία πέρσι αντιμετώπισε 2.340 ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή 50% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία επιβάλλει τη διαρκή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων μηχανισμών αντιμετώπισης και, όταν αυτό απαιτείται, την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους.

Τι είναι η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.Κ.Α.Φ.ΚΑ) και τι παραπάνω θα φέρει στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;

Είναι μια νέα διοικητική δομή η οποία διαχέεται στο σύνολο της επικράτειας και στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση φυσικών καταστροφών από το στάδιο της πρόληψης και της ετοιμότητας μέχρι εκείνο της αντιμετώπισης και της βραχείας αποκατάστασης των επιπτώσεών τους. Στην περίπτωση της Αττικής, για παράδειγμα, ο σχεδιασμός μεταφράστηκε στην πράξη, με εκτεταμένη χρήση εναέριων και επίγειων μέσων, με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, την απομάκρυνση πολιτών από κατοικημένες περιοχές, σε περιπολίες, κλπ. Επιχειρησιακά, επιδιώκουμε – και έχουμε καταφέρει – κυρίως δύο πράγματα: Πρώτον, να εκμηδενίσουμε τον χρόνο απόκρισης μας σε συμβάντα πολιτικής προστασίας και δεύτερο να βελτιστοποιήσουμε τη συνδρομή μας όταν αυτό μας ζητείται, αξιοποιώντας κάθε φορά τα πιο κατάλληλα μέσα. Τα πρώτα δείγματα γραφής από το επιχειρησιακό πεδίο είναι πολύ ενθαρρυντικά, ακριβώς γιατί η νέα αυτή δομή έχει ενσωματώσει στη λειτουργία της τα διδάγματα από τη διαχείριση της νέας κλιματολογικής πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε.

Σε ποια φάση βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Στη Σάμο όπου έκανα διακοπές τούρκικα αλιευτικά κυκλοφορούσαν σχεδόν ανενόχλητα. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι η διευκόλυνση της τουρκικής βίζας τόνωσε κατά πολύ την τοπική οικονομία, όπως μου παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι επαγγελματίες.

Η μαρτυρία σας αποτυπώνει, θα έλεγα, τόσο το θετικό κλίμα που έχει οικοδομηθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και τα πεπερασμένα όρια αυτών. Συμφωνήσαμε με τους γείτονες, όπως γνωρίζετε, στη δημιουργία μιας «θετικής ατζέντας», η οποία διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία και αγγίζει ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Η απλούστευση της διαδικασίας για την έκδοση βίζας, στην οποία αναφερθήκατε, έχει τριπλασιάσει τους τούρκους επισκέπτες στα ελληνικά νησιά. Από την άλλη, υπάρχουν αντιδιαμετρικές προσεγγίσεις σε ζητήματα, όπως η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Αξιοποιούμε το παράθυρο ευκαιρίας που έχει δημιουργηθεί για την επίλυση των διαχρονικών διαφορών μας χωρίς αυταπάτες, στη βάση του διεθνούς δικαίου και με τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματά μας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Σας προβληματίζουν οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα;

Δε θα το έλεγα. Οι σχέσεις μας με τις Η.Π.Α. βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό επειδή έχουν «δομικό βάθος», εδράζονται, δηλαδή, σε μια συναντίληψη και μια ευθυγράμμιση συμφερόντων σχετικά με τις προϋποθέσεις για σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας και από την κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που στηρίζεται σε κανόνες. Αυτή είναι η αξιακή βάση από την οποία απορρέουν οι συμφωνίες μας για αμυντική συνεργασία και ενίσχυση των οπλικών μας συστημάτων.

Στις αρμοδιότητές σας είναι και η ενίσχυση των νοσοκομείων που βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου με στρατιωτικούς γιατρούς. Υπήρχε ανταπόκριση, ποια είναι η εικόνα που έχετε μεσούσης της τουριστικής περιόδου;

Μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σε ένα μεγάλο αριθμό αιτημάτων για κάλυψη κενών θέσεων από το Υπουργείο Υγείας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η υγειονομική περίθαλψη σε πολλά μικρά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου στηρίχθηκε την τρέχουσα θερινή περίοδο αποκλειστικά σε στρατιωτικούς ιατρούς. Δεν μας περισσεύει προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, περισσεύει όμως το αίσθημα ευθύνης των στελεχών μας απέναντι στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δικαιούνται να απολαμβάνουν ισότιμα το έννομο αγαθό της εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, έχουμε διαθέσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 120 ιατρούς, οι οποίοι καλύπτουν κενές θέσεις σε περιφερειακά νοσοκομεία ή ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε μικρά νησιά. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε τα 180 και πλέον στελέχη μας που έχουν διατεθεί στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας για την κάλυψη αναγκών του ΕΚΑΒ.

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι φέτος οι Στρατιωτικές Σχολές κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό; Τι πήγε λάθος;

Θα πρέπει να δούμε το ζήτημα συνολικά και με ειλικρίνεια. Οι λόγοι είναι πολλοί – ο οικονομικός παράγοντας είναι από τους πιο σημαντικούς με δεδομένη και την αύξηση του κόστους ζωής, αλλά δεν είναι ο μόνος. Θα πρέπει να παρέμβουμε σε μια σειρά από επιμέρους ζητήματα – από τις συνθήκες εργασίας, τη μέριμνα για τα στελέχη και τις οικογένειές τους, τις ευκαιρίες για στρατιωτική και ακαδημαϊκή ανέλιξη. Το κυριότερο ίσως, πρέπει να τα επικοινωνήσουμε αφενός με τον κατάλληλο τρόπο, αφετέρου με τα κατάλληλα μέσα επικοινωνίας. Χρειαζόμαστε τους καλύτερους και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους κερδίσουμε.