13.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤο 4ο πλωτό γεωτρύπανο των Τούρκων μπήκε στη Μεσόγειο - Προσομοιώσεις βολής...

Το 4ο πλωτό γεωτρύπανο των Τούρκων μπήκε στη Μεσόγειο – Προσομοιώσεις βολής Exocet από ελληνικά Rafale

Θα φτάσει στις 19 Μαΐου στη Μερσίνα πλέοντας νοτίως της Σαντορίνης

Το σκηνικό για μια νέα ελληνοτουρκική κρίση στήνεται σιγά σιγά με όλα τα πιόνια να μπαίνουν στη θέση τους.

Το 4ο πλωτό γεωτρύπανο των Τούρκων, το Cobalt Explorer, που μόλις φτάσει στο λιμένα προορισμού του θα μετονομαστεί σε Αλπαρσλάν, θα λάβει δηλαδή το όνομα του νικητή επί των Βυζαντινών στο Ματζικέρτ, διάβηκε το Γιβραλτάρ.

Υπάρχουν συνολικά πέντε πλοία αυτής της κατηγορίας στον κόσμο, ένα από τα οποία αποκτά η Τουρκία. Το πλοίο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κατέβει σε βάθος 12.200 μέτρων για γεώτρηση και να λειτουργήσει σε βάθος 3.600 μέτρων

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Ντονμέζ, επιβεβαίωσε την έλευση του πλοίου: «Εργαστήκαμε σκληρά για να αποκτήσει έναν πλήρως ανεπτυγμένο στόλο γεωτρυπάνων η χώρα μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσα παντού. Τώρα ανυπομονούμε να παραλάβουμε και το τέταρτο γεωτρύπανό μας, το οποίο είναι καθ’ οδόν προς την Τουρκία. Καλοτάξιδο και καλορίζικο!».

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία 7ης γενιάς και στην πλήρη επάνδρωσή του θα έχει πλήρωμα 200 ατόμων. Διαθέτει 2 κατάρτια και 2 ασφαλή συστήματα BOP 7 ram και σύστημα απόσβεσης κυμάτων (CMC) και στα δύο κατάρτια. 

Ο εμπνευστής της Γαλαζιας Πατρίδας Τσιχάτ Γιαϊτσί δήλωσε πρόσφατα: «Σχεδιάσαμε την Τουρκική Ασπίδα με τη Λιβύη για να διαταράξουμε το ελληνικό παιχνίδι. Στην Ανατολή, μπορούμε να σχεδιάσουμε την Τουρκική Ασπίδα με μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την Παλαιστίνη.

Με άλλα λόγια, με τη συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής συνεργασίας που θα συναφθεί με τη Λιβύη στα ανατολικά της Κρήτης και με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ στα δυτικά της νήσου Κύπρου, θα εξαλειφθεί η σχέση της ελληνο-κυπριακής πλευράς.

Έτσι η Τουρκία θα αποκτήσει δικαιοδοσία στη θάλασσα ίση με το μέγεθος ενός νησιού σαν την Κύπρο, ενώ η Παλαιστίνη αποκτά θαλάσσια δικαιοδοσία 8 φορές το μέγεθος της.

Ο χαμένος θα είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά και το φόρουμ της Α.Μεσογείου».

Πάντως άσχετα από το τί λέει ο Γιαϊτσί, το ελληνικό επιτελείο προετοιμάζεται για μια πιο μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση το ερχόμενο καλοκαίρι και για αυτό τα μαχητικά Rafale που έχει ήδη παραλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία, έχουν ξεκινήσει να κάνουν και προσομοιώσεις βολών αντιπλοϊκών πυραύλων EXOCET, ώστε αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν μια πλατφόρμα οπλικών συστημάτων διαθέσιμο.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr