13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΆλλη μια δέσμευση Παναγιωτόπουλου έγινε πράξη. Ολόκληρη η τοποθέτηση του στη ΒτΕ...

Άλλη μια δέσμευση Παναγιωτόπουλου έγινε πράξη. Ολόκληρη η τοποθέτηση του στη ΒτΕ για τους ΑΣΣΥ ’92

Του Ηλία Προύφα

Χαράς Ευαγγέλια για τους Απόφοιτους Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, ’92 μετά την απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη ΒτΕ, με θέμα την ανάγκη τροποποίησης νομοθεσίας για τους καταταγέντες τάξης 1990, απόφοιτους 1992.

Η λύση δόθηκε και όπως τόνισε ο Υπουργός, ήρθαμε για να επιλύσουμε το θέμα.

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ’αρ. 61/13-10-2020) του Βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου με θέμα «Ανάγκη τροποποίησης νομοθεσίας για αποφοίτους ΑΣΣΥ τάξης 1992/Καταταγέντων 1990».

Κατά την πρωτολογία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε τα ακόλουθα:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κύριε Συνάδελφε, θα σας συμβούλευα για τους καταταγέντες του ’91 να κάνετε ξεχωριστή ερώτηση και όχι στην Δευτερολογία, αλλά εν πάση περιπτώσει και για αυτούς -δεδομένου ότι είναι το πνεύμα που διαπνέει τη λύση για αυτούς της τάξης του ‘90 παρόμοιο- αναζητείται λύση και νομίζω ότι με την με την ίδια λογική με την οποίαν βρίσκεται λύση γι’ αυτούς που έχουν να κάνουν με την τάξη του ‘90 θα βρεθεί και για τους άλλους.

Καλώς αναδεικνύεται το θέμα. Θεωρώ ότι καλώς κι εμείς ερχόμαστε και το επιλύουμε. Ήδη έχει τεθεί υπ’ όψιν της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από άλλες ερωτήσεις κι άλλων συναδέλφων, εσείς όμως κάνατε τη δική σας στο καλύτερο δυνατό χρονικό σημείο καθότι σε πολλά πράγματα σημασία έχει η συγκυρία. Το ζήτημα λοιπόν, μάς έχει απασχολήσει και από τους κλάδους του Προσωπικού των Γενικών Επιτελείων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ανάγεται αρκετά χρόνια πριν, με μία Διάταξη σταδιοδρομικής φύσεως για εν ενεργεία Αξιωματικούς που προέρχονται από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, της ΑΣΣΥ, και διά της οποίας μέσα από την ασαφή διατύπωση του γράμματος του Νόμου προκύπτει στρεβλή εφαρμογή, με την οποία βέβαια επιφυλάσσεται άνιση μεταχείριση σε όμοιες καταστάσεις. Επομένως αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το άρθρο 37 του Νόμου 4494/17: Περιλήφθηκαν στην περιοριστική εφαρμογή των Διατάξεων περί κρίσεων και προαγωγών του Ν. 2439/96 έως ευνοϊκότερου και οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ, αυτοί που συμπλήρωσαν 25 έτη πραγματικής Στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή εκείνοι που κατατάχθηκαν και το έτος 1990. Από την ως άνω ρύθμιση εξέλειπε ρητή πρόβλεψη του χρόνου προσμέτρησης και υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους, όπως ακριβώς ισχύει και για  αυτούς που είχαν καταταγεί από 1 Ιανουαρίου 1988 έως 31 Δεκεμβρίου 1989, δηλαδή αυτούς που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, όχι του 2015 που έχει να κάνει με αυτούς της κατάταξης έτους 1990. Πόσους αφορά αυτή η κατάσταση: Πρόκειται για 303 Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, 186 του Πολεμικού Ναυτικού και 166 της Πολεμικής Αεροπορίας, αφορά δηλαδή συνολικά σε 655 Αξιωματικούς.

Το πρόβλημα υπήρχε από παλιά. Επειδή έχουμε πάρει «ζεστά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να επιλύουμε μικρά ή μεγάλα προβλήματα που έρχονται από παλιά, αποφασίσαμε να επιλύσουμε κι αυτό το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση. Ήδη έχει προκύψει εσωτερική διαβούλευση και συντονισμός των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Όσες διαφορές οπτικής γωνίας υπήρχαν θα έλεγα «μπήκαν στο τραπέζι», συζητήθηκαν, ξεπεράστηκαν κι είμαστε έτοιμοι πλέον να προχωρήσουμε σε νομοτεχνική επεξεργασία και πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να καταστεί πλέον πρόδηλη χωρίς αμφιβολίες ή ασάφειες, η διαδικασία υπολογισμού των προαναφερθέντων ετών υπηρεσίας κατά αντιστοιχία με τους Αξιωματικούς ιδίας προελεύσεως, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα, να σας ανακοινώσω ότι στο Σχέδιο Νόμου που πρόκειται να εισάγουμε προς Ψήφιση μέσα στο Νοέμβριο -αυτό έχει να κάνει κυρίως με θέματα Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών στους τομείς Άμυνας και της Ασφάλειας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας- προτιθέμεθα να συμπεριλάβουμε διάταξη για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα όσων Αξιωματικών προελεύσεως ΑΣΣΥ κατετάγησαν το 1990.

Επομένως, το ζήτημα βαίνει προς οριστική επίλυση και η επόμενη προσπάθεια πάνω σε ένα παρεμφερές (ίδια είναι η λογική που το διέπει) πρόβλημα, θα αφορά σε αυτούς που κατετάγησαν το 1991, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την ίδια ακριβώς στρέβλωση μ’ αυτή που απασχολεί εκείνους στους οποίους αναφέρεται η σημερινή ερώτηση του συναδέλφου, για την οποία λαμβάνεται πρόνοια ώστε να επιλυθεί οριστικά στο Νομοσχέδιο που θα έρθει. Μέριμνά μας είναι να τους συμπεριλάβει όλους με το δεδομένο ότι το πνεύμα της Διάταξης, αλλά και της διόρθωσης αυτής, είναι το ίδιο ίση αντιμετώπιση ομοίων καταστάσεων κι όχι άνεση».

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απάντησε σημειώνοντας τα εξής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κύριε συνάδελφε, καταλαβαίνετε ότι πρόθεσή μας είναι να λύσουμε αυτές τις στρεβλώσεις που έρχονται από το παρελθόν και οφείλονται σε κάποιες ασάφειες, σε Διατάξεις προηγούμενων Νόμων. Εδώ είμαστε για να τα επισημαίνουμε ένα – ένα και να τα λύσουμε.

Σήμερα μπορώ να σας ανακοινώσω την οριστική επίλυση του προβλήματος όσον αφορά την τάξη του 1990. Ομοίως γίνονται υπολογισμοί στα Επιτελεία και στο Υπουργείο για να λυθεί και το παρεμφερές, όμοιο θα έλεγα πρόβλημα και της τάξης του 1991. Όπως ξέρετε, το 1992 είναι το έτος – διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους παλιούς και στους νέους ασφαλισμένους. Επομένως μπορεί να προκύψουν και στελέχη της τάξης του 1992 που καταλαμβάνονται ακριβώς πάνω στο όριο από την αρνητική πλευρά αυτών των ρυθμίσεων που έχουν να κάνουν όμως περισσότερο με την σταδιοδρομική εξέλιξή τους και όχι με τα κοινωνικό ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Σήμερα λοιπόν επιλύεται οριστικά αυτό το πρόβλημα για την τάξη ΑΣΣΥ 1990. Δεν ξέρω αν το προλάβουμε, μπορεί να το προλάβουμε μέχρι την εισαγωγή του νομοσχεδίου προς Ψήφιση.

Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι περισσότερο νομοτεχνικό γιατί εξ όσων αντιλαμβάνομαι, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν τις προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις ίσως εισαχθούν προς ψήφιση στις Επιτροπές και ακολούθως στην Ολομέλεια μαζί με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Δημόσιες Συμβάσεις που διέπουν το καθεστώς των Προμηθειών στο Δημόσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση επίκειται η νομοθετική ρύθμιση αυτού του προβλήματος που ορθώς επισημαίνετε ότι χρήζει αντιμετώπισης. Ασφαλώς αναγνωρίζουμε και την συμβολή σας στην προσπάθεια επίλυσής του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού.

Όταν επικεντρωνόμαστε στην ουσία των προβλημάτων και τα επικοινωνούμε μεταξύ μας, ως Εκπρόσωποι του Σώματος και Κυβέρνηση, νομίζω ότι υπάρχει το έδαφος και η καλή διάθεση για να συνεννοηθούμε και να λύνουμε πολλά από αυτά. Και πάλι ευχαριστώ».