Σε συναγερμό τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Φόβοι για αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω Λιβάνου.
Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Φόβους ότι η κλιμάκωση της κρίσης στον Λίβανο θα επιφέρει σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών εκφράζουν Έλληνες αξιωματούχοι με γνώση του μεταναστευτικού.
Ήδη η φετινή χρονιά για τη χώρα μας είναι «μελανή» όσον αφορά στις ροές, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα, καθώς κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2024 καταγράφηκε αύξηση κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Εμφανώς εντονότερο είναι το πρόβλημα στο νότιο Αιγαίο, ενώ μετά από χρόνια μπαίνει στο «κάδρο» η Κρήτη.
Τα «μηνύματα» από τις εμπόλεμες ζώνες, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει ειδικές υπηρεσίες, έχουν θέσει σε συναγερμό τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στον Έβρο εντείνονται οι εργασίες προκειμένου μέχρι το τέλος του 2024 ο φράχτης να φτάνει τα 72 χιλιόμετρα, ενώ ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο «Β’ φάσης» που προβλέπει επέκτασή του με στόχο να φτάσει το συνολικό μήκος των 140 χιλιομέτρων. Η απόφαση της Γερμανίας, υπό την πίεση εσωτερικών συσχετισμών, για επαναφορά εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, ξύπνησε στους Έλληνες αξιωματούχους μνήμες από την προσφυγική κρίση του 2015. Τα αρμόδια υπουργεία παίρνουν μέτρα για να μη βρεθούν οι ελληνικές Αρχές προ δυσμενών εκπλήξεων.
Την ίδια ώρα, ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Και αυτό διότι φαίνεται να αναβαθμίζουν διαρκώς τη δράση τους. Μάλιστα, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το iEidiseis, «θερμόαιμοι» διακινητές, κυρίως νεαρής ηλικίας, διακρίνονται να φοράνε μάσκες και να οπλοφορούν. Αναρτούν ασταμάτητα τα δρομολόγιά τους στα social media για να προσελκύσουν «πελάτες» αλλά και για να δείξουν την εικόνα ότι τα σύνορα είναι ξέφραγο αμπέλι.
Αίσθηση προκαλεί ότι δεν διστάζουν να βιντεοσκοπήσουν τα ελληνικά περίπολα του Στρατού που επιτηρούν τα χερσαία σύνορα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τα τζιπάκια του ελληνικού Στρατού στη συνοριογραμμή. Στελέχη του Στρατού πλησιάζουν τους διακινητές και εκείνοι όχι μόνοι τους βιντεοσκοπούν αλλά αναρτούν και το υλικό στα social media.
Άλλη φωτογραφία αποκαλύπτει ότι οι διακινητές στήνουν «επιχειρησιακά κέντρα» με υπολογιστές, προκειμένου να παρακολουθούν μέσω χαρτών τα δρομολόγια που οργανώνουν. Στη χώρα μας οι συλλήψεις διακινητών κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών καταλήγουν στη φυλακή. Πάντως, εξετάζεται σοβαρά το σενάριο της αυστηροποίησης των ποινών τόσο για τους εγκεφάλους των διακινητών όσο και για τους «οδηγούς», δηλαδή τα άτομα που αναλαμβάνουν επικεφαλής της μεταφοράς ή αναλαμβάνουν ρόλο χειριστή σε βάρκες και ταχύπλοα.
ΠΗΓΗ: https://www.ieidiseis.gr