13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ''Έγκλημα'' κατά της ΣΣΕ ο υψηλός συντελεστής ΕΒΕ. Γονείς ζητούν την παρέμβαση...

”Έγκλημα” κατά της ΣΣΕ ο υψηλός συντελεστής ΕΒΕ. Γονείς ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Του Ηλία Προύφα

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η προχθεσινή επιστολή στο kranosgr,(Διαβάστε ΕΔΩ) με την οποία γνωστοποιήθηκε η ουσιαστική κατάργηση των ειδικών κατηγοριών (τριτεκνοι, πολυτεκνοι, τεκνα παθοντων εν υπηρεσία και ένεκα της υπηρεσιας)για υψηλο και κοινο συντελεστή ΕΒΕ για όλες τις κατηγορίες, με γονείς που συνομιλούν μαζί μας ,να ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον συντελεστή ΕΒΕ ως ”έγκλημα” κατά της ΣΣΕ και των ίδιων των παιδιών.

Αλήθεια θα μπει κάποιος στον κόπο να μας ενημερώσει ποιανού πρόταση – εισήγηση ήταν; Το πρώτο μεγάλο ερώτημα.

Το πρόβλημα όπως μας μεταφέρουν, δημιουργείται αποκλειστικά στη ΣΣΕ για τους παρακάτω λογους:

α. Η Σχολή Ευελπίδων φέτος είχε προγραμματιστεί να λάβει 369 εισακτεους από όλες τις κατηγοριες. Μια αύξηση σε σχέση με πέρυσι 217%.

Οποιος δεν καταλαβαινει ότι μια τέτοια τρομακτική αύξηση συνεπάγεται αυτομάτως μια τεράστια μείωση της βάσης εισαγωγης σε σχέση με πέρυσι (αν δεν υπήρχε ΕΒΕ), τότε δυστυχώς δεν μπορει να αποκαλείται σωστός επιτελής.

Το παράδειγμα της Σχολης Αστυφυλακων είναι πρόσφατο και απολύτως κατανοητό.

β. Ήδη από τις 60 θέσεις στη ΣΣΕ που προορίζονταν για τους Μόνιμους Υπαξιωματικους, μονο 3 δήλωσαν να διαγωνιστούν και ετσι τουλάχιστον 57 θέσεις περνούν στη γενική σειρά.

γ. Κάθε χρόνο με 170 εισακτεους παραιτουνται περίπου 50-55 που είτε εισάγονται ως επιλαχοντες σε άλλη στρατιωτική σχολη επιθυμίας τους ή δεν αντέχουν ή δεν τους αρέσει ο στρατιωτικός τρόπος διαβίωσης και δηλώνουν παραίτηση. Φέτος, στατιστικά, σε περίπτωση που εισαχθούν 369, οι αναμενόμενες παραιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.

δ. Αν κοιταξει κάποιος τα στοιχεία του 2020 θα δει ότι οι τελευταίοι επιλαχοντες μαθητες της ΣΣΕ που εισήχθησαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 από τη γενική σειρά ή από την ειδική κατηγορία είχαν βαθμολογία χαμηλότερη της ΕΒΕ που ορίσθηκε (14,38).

Φέτος με τόση μεγάλη αύξηση των εισακτέων ήταν τόσο δύσκολο να καταλάβουν τι πρόκειται να συμβει;

 Όπως και να το κάνουμε και δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει, η ΣΣΕ είναι τελευταία στη σειρά επιθυμίας των μαθητών που δηλωνουν ΑΣΕΙ. Πάλι τα στοιχεία που έπρεπε να λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι (αληθεια ξαναρωταμε ποιος είχε τη φαεινή ιδέα και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη) λενε ξεκάθαρα ότι οι μαθητές επιθυμούν πρώτα τις σχολές Αστυνομίας, μετά τη Σχολή Ικάρων, μετά τη Σχολή Ναυτικών Δοκιμών, μετά τη ΣΜΥΑ και τέλος τη ΣΣΕ.

Για αυτό και η ΣΣΕ εχει τη χαμηλότερη βάση σε σχέση με τις άλλες σχολες. Αυτό θα άλλαζε με τη δήλωση ενός κοινού συντελεστή; Έτσι διασφαλίζεται  το κύρος των Σχολων ή με το επίπεδο και τη δυσκολία των σπουδων; Και αν το θέμα ήταν το κύρος της ΣΣΕ, γιατι η Σχολή Αξιωματικων Αστυνομιας με βάση εισαγωγης πέρυσι περί τις 18.000 (όπως σχεδόν οι Ιατρικες) δήλωσε συντελεστή 0,8;

Και πάμε τώρα στο κυριότερο και σοβαρότερο σημείο. 

Η ουσιαστική κατάργηση των ειδικών κατηγοριών που έχουν θεσπιστεί με νόμο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και ισχύουν για όλες τις προσλήψεις του δημοσιου, πώς μπορει να δικαιολογηθει;

Η δυνατότητα των τριτεκνων και των πολυτέκνων να εισέρχονται με χαμηλότερη βαθμολογια (δεν μιλάμε για 2 ή 3, μιλάμε για μέσους όρους βαθμολογιών στα εξεταζόμενα μαθήματα από 12,5 έως 14) εχει θεσπιστεί με νόμο όπως ακριβώς η μειωμένη θητεία.

Αλήθεια και ο κ. Πρωθυπουργός – που πάντα στηρίζει τις ΕΔ – ως τρίτεκνος τι εχει να πει, που ο γιος του έκανε 8 μήνες θητείας και όχι 9; Αδικήθηκαν τα άλλα παιδιά; Όχι βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αδικήθηκε κανείς και σίγουρα ο κ. Πρωθυπουργός θα δείξει ενδιαφέρον για το θέμα.

Πείτε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι τριτεκνοι και οι πολυτεκνοι γιατι είμαστε πολύ large, πώς λέμε ουσιαστικά οχι στα παιδιά των στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στο καθηκον;

Πως καταργούνται νομοι με μια απλή εγκύκλιο ή υπουργική αποφαση;

ποιος επιτελής θα λάβει την ευθύνη όταν παιδια πιλότων θα μείνουν εκτός της ΣΣΕ, γιατι καποιος και καλα ηθελε να διαφυλάξει το κύρος της ΣΣΕ;

οι Σχολες της ΕΛΑΣ και του ΠΣ με πολυ μεγαλύτερες βάσεις δήλωσαν συντελεστή 0,8 μονο και μόνο για να μην στερησουν το δικαίωμα από τα τέκνα των συναδέλφων τους που έπεσαν στο καθήκον να εισέλθουν στις Σχολες τους.

Ακόμα όμως μια ερώτηση παρακαλώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας κάθε Σχολή και Τμήμα ήταν υπεύθυνο να προτείνει τον συντελεστή της ΕΒΕ γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του.

Αν αληθεύουν πληροφορίες ότι η ΣΣΕ είχε προτείνει συντελεστή 1, που θα είχε ως αποτέλεσμα η ΕΒΕ να ήταν 11,97 και ετσι να καλύπτεται σχεδόν η ειδική κατηγορία των τριτεκνων και των πολυτέκνων, ποιος πήρε την απόφαση και αγνόησε την προταση της καθ’ ύλην αρμόδιας Σχολης και με ποια στοιχεια;

Επαναλαμβανουμε ότι το πρόβλημα δημιουργείται αποκλειστικα σχεδόν με τη ΣΣΕ.

Σε περίπτωση που τα παραπάνω επιβεβαιωθουν ποιος θα αναλάβει την ευθυνη; ποιος θα κοιτάξει στα ματια τους 150 και πλέον (μαζι τους επιλαχοντες που δεν θα υπάρχουν αφου κατω από 14,38 δεν έχουν δικαίωμα να δηλώσουν στο μηχανογραφικο τη ΣΣΕ) μαθητες και τους γονείς τους και θα τους πει ότι τα παιδια τους δεν μπήκαν στη Σχολη γιατι κάποιος νοιαστηκε για το κύρος της, οχι ομως η ίδια η Σχολη.

Και μιλάμε για υποψηφιους που έγραψαν από 12 εως 14,38. Αληθεια αυτοί που προτειναν ελαφρά τη καρδία τον υψηλο συντελεστή με τι βαθμολογια είχαν περάσει ή μήπως δεν είναι του Στρατου Ξηράς και προέρχονται από αλλο Κλαδο;;;

Και τωρα τι μπορει να γινει;Θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες άμεσα ετσι ώστε να δηλωθεί στο Υπουργειο Παιδειας διαφορετικός συντελεστής ΕΒΕ για τις ειδικές κατηγορίες.

Επίσης να δοθεί το δικαίωμα σε όλους να δηλώσουν ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ διότι όπως εχει ήδη αναφερθεί, η εισαγωγή στις Ενοπλες Δυναμεις δεν αφορά μόνο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλα προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό του ΥΠΕΘΑ  και των δηλώσεων του κ. Πρωθυπουργου στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο για αύξηση του μόνιμου προσωπικού των ΕΔ.

(Φωτό αρχείου)