13.3 C
Athens
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΈνταξη του Στρατιωτικού Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Νέα...

Ένταξη του Στρατιωτικού Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Νέα δικαίωση για τον Αρχισμηνία Σωτήρη Ντέλλα

Του Ηλία Προύφα

Ανατροπές στο ύψος αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο φέρνει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για την αξιολόγηση και την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησής του.

Το πόρισμα όπως δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα imerisia.gr,περιλαμβάνει δύο σενάρια, βάσει των οποίων αυξάνεται το ανώτερο ύψος του επιδόματος στα 170 και 180 ευρώ αντίστοιχα από 150 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα καθίστανται μη δικαιούχοι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν σήμερα το επίδομα.

Παράλληλα, αυξάνεται ο συνολικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος από 102.281 σήμερα σε 114.244, σύμφωνα και με τις δύο εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα.
Αλλαγές για χιλιάδες υπαλλήλους

Οι παρεμβάσεις στα βαρέα και ανθυγιεινά θα φέρουν αλλαγές για χιλιάδες δημοσίους υπάλληλους, αφού

αρκετοί θα δουν το επίδομα που λαμβάνουν να περικόπτεται,
κάποιοι λίγοι να μηδενίζεται, 
άλλοι θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ
κάποιοι θα λάβουν αυξημένο συγκριτικά με σήμερα.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων υπουργείων προκειμένου να συζητηθούν τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το πόρισμα.

Οι όποιες αλλαγές, στον βαθμό που θα υλοποιηθούν, θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, ενώ το ετήσιο κόστος του επιδόματος ανέρχεται σε 175 εκατομμύρια ευρώ.
Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Δημοσίου. Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών βρίσκονται οι γιατροί και όσοι εργάζονται σε οργανωμένα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή βαθμού, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού,όπως των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν έχει ενταχθεί παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη ειδικότητα στον ιδιωτικό τομέα είναι ενταγμένη στα ΒΑΕ. Επίσης, οδηγοί, βοηθοί ασθενοφόρων, διασώστες, φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και ορισμένα παραϊατρικά επαγγέλματα.

Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω εξέλιξη, αποτελεί μία ακόμη δικαίωση για τον Αρχισμηνία Σωτήρη Ντέλλα, ο οποίος με την τότε ιδιότητα του ”χακί” συνδικαλιστή το 2020, είχε δημοσιεύσει στο kranosgr, το παρακάτω άρθρο:

Πριν ξεκινήσω το άρθρο μου και θέλοντας να αποφύγω  διάφορες ιαχές περί ιδεών και αυτοδικαίωσης ορισμένων, θα πω απλά ότι στο παρακάτω θέμα έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς αρκετοί φορείς του Στρατιωτικού συνδικαλισμού αλλά και Βουλευτές διαφόρων κομμάτων της ΒτΕ.

Παρατηρούμε αυτές της ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα που καταθέτω παρακάτω , σχεδιασμό της κυβέρνησης για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ., καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας.

Αυτό συνεπάγεται τη χορήγηση επιδόματος στις κατηγορίες αυτές των εργαζομένων καθώς και τη συνταξιοδότησή τους νωρίτερα κατά πέντε χρόνια με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Σχετικό δημοσίευμα 29 Απριλίου 2020 :

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι και αφού ολοκληρώσει (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020) το έργο της η επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και με ειδικότερο αντικείμενο:

α) τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους,

β) τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και

γ) την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας.

Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκφράσει εμπράκτως την στήριξή της για τη διαχρονική και τεράστια προσφορά των νοσηλευτριών και νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, μέσα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη μελετάται να αφορά:

-Το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ

-Το προσωπικό όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι

-Το προσωπικό (οδηγοί, διασώστες, πλήρωμα) του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

-Θεωρώ παράλληλα  με τον ανωτέρω σχεδιασμό  ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία ως ελάχιστη έμπρακτη στήριξη για την διαχρονική αλλά και την τεράστια προσφορά του Στρατιωτικού Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, μέσα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) και συμβάλουν καθημερινός και ανιδιοτελώς πάντα προς όφελος όλων: 

” Την ένταξη του συνόλου  Στρατιωτικού Ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού  προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) με ότι αυτό συνεπάγεται, ( χορήγηση επιδόματος  και  συνταξιοδότησή τους νωρίτερα κατά πέντε χρόνια με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.”

Η υλοποίηση της ανωτέρω πρότασης θεωρώ ότι θα επιλύσει το χρόνιο αίτημα των συναδέλφων,  αλλά και  τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μελλοντικά   περί άνισης μεταχείρισης προσωπικού ιδίων καθηκόντων και χορών εργασίας,   και την μελλοντική αποφυγή των ανωτέρω, σε δικαστικές διεκδικήσεις  με έξοδα του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.