13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈρχεται… «τριπλή» ενίσχυση στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων

Έρχεται… «τριπλή» ενίσχυση στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων

«Τριπλή» θα είναι η ενίσχυση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από τη νέα χρονιά: Με την αναμόρφωση του μισθολογίου θα υιοθετηθούν οριζόντιες αυξήσεις που προσεγγίζουν εκείνες που πήραν οι συνταξιούχοι στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, ενώ θα αναπροσαρμοστεί και η οικογενειακή παροχή για όσους έχουν παιδιά και θα υιοθετηθεί και μπόνους για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Ενισχυμένες θα είναι και οι αποδοχές των συνταξιούχων και δη εκείνων που εργάζονται.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις.

Η «τριπλή» ενίσχυση στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων
Συγκεκριμένα, ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα φτάσει στα 840 ευρώ από τα 780 που είναι σήμερα –αύξηση 7,6%- με αποτέλεσμα μαζί με τα επιδόματα τα οποία επίσης θα αναπροσαρμοστούν να υπάρχει τελικά εξίσωση με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Ο μισθός αν προστεθεί το επίδομα παιδιού –το οποίο επίσης θα αυξηθεί- θα φτάσει τα 910 ευρώ και ουσιαστικά εξισώνεται με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχουν 14 μισθοί αντί για 12 όπως στο δημόσιο.

Ειδική έμφαση θα δοθεί σε όσους υπαλλήλους κατέχουν θέσεις ευθύνης, όπως τμηματάρχες και Διευθυντές.

Πόσο όμως θα αυξηθεί το οικογενειακό επίδομα;

Από τα 50 ευρώ, το επίδομα για ένα παιδί θα πάει στα 70 ευρώ.
Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120
Για τρία παιδιά, από τα 120 το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ.
Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ
Με δεδομένη την αναμόρφωση του μισθολογίου θα υιοθετηθούν και «μπόνους»: Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα εμπλέκονται στην υλοποίηση του ετήσιου σχεδίου δράσης των υπουργείων θα επιβραβευθούν με την παροχή κινήτρων, με «μπόνους», το οποίο θα αγγίζει ως και το 15% του συνολικού βασικού μισθού τους.

Η τριπλή ενίσχυση των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Τι θα ισχύσει με το Επίδομα προσωπικής διαφοράς
Επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λαμβάνουν από εδώ και πέρα, όσοι συνταξιούχοι δεν βλέπουν αυξήσεις των αποδοχών τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς: Με φόντο τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις που πλέον «μονιμοποιούνται» όσοι απόμαχοι της εργασίας μένουν εκτός των αναπροσαρμογών ή οι αυξήσεις που παίρνουν είναι πολύ μικρές θα λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Το επίδομα θα δοθεί μετά την πρώτη αύξηση συντάξεων για το 2024, δηλαδή τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Με δεδομένο ότι το 2024 δεν θα λάβουν επίδομα οι συνταξιούχοι που θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά με τη νέα αύξηση, είναι πιθανό τα χρήματα που θα περισσέψουν να αυξήσουν το επίδομα για τους υπόλοιπους που θα το πάρουν.

Το 2023 μηδένισαν την προσωπική διαφορά περισσότεροι από 160.000 συνταξιούχοι και επειδή πήραν αύξηση βγήκαν εκτός επιδόματος.

Το 2024 εκτιμάται ότι είναι κοντά στο να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά και να δουν αύξηση περίπου 130.000 με 150.000 συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών (με συντάξεις γήρατος, θανάτου και αναπηρίας).

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς»
Η πρώτη καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς έγινε τον περασμένο Απρίλιο ακολουθώντας την αύξηση του 7,75%: Τότε περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι έλαβαν την έκτακτη ενίσχυση των 200 έως 300 ευρώ «αυτόματα» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια από την πλευρά τους.

Τα ποσά αυτά της εξτρα ενίσχυσης τα πήραν όσοι απόμαχοι της εργασίας δεν είδαν καθόλου ή ελάχιστες αυξήσεις μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεων στις αρχές του χρόνου. Το λεγόμενο επίδομα προσωπικής διαφοράς (έκτακτο επίδομα) διαμορφώνεται σε 200, 250 και 300 ευρώ.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δόθηκε ουσιαστικά στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν.

Το ύψος της ενίσχυσης ήταν συνδεδεμένη από τρία κριτήρια:

Την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς
Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα
Τι ποσά πήρε κάθε κατηγορία δικαιούχων
Ειδικότερα, οι επτά κατηγορίες των δικαιούχων ήταν οι εξής:

Όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν καμία από τις αυξήσεις που δόθηκαν και είχαν άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 800 – 1000 ευρώ τον μήνα. Επρόκειτο για 120.000 περίπου συνταξιούχους (περίπου το 5% του συνόλου) με προσωπική διαφορά. Αυτοί οι συνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.
Όσοι συνταξιούχοι είχαν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση που είχαν λάβει ήταν η έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα του ‘22. Επρόκειτο για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι συνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.
Όσοι συνταξιούχοι είχαν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 – 1.100 ευρώ τον μήνα και είχαν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο. Επρόκειτο για 70.000 συνταξιούχους που έλαβαν την έκτακτη ενίσχυση των 300 ευρώ.
Όσοι συνταξιούχοι είχαν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, είχαν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως. Οι συνταξιούχοι αυτοί ήταν 300.000 και έλαβαν 250 ευρώ.
Όσοι συνταξιούχοι λάμβαναν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49% τότε η έκτακτη ενίσχυση που έλαβαν ήταν 250 ευρώ. Αφορούσε 94.000 συνταξιούχους.
Περίπου 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ που είχαν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%, πήραν ενίσχυση 200 ευρώ.
Περίπου 125.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99%, έλαβαν ενίσχυση 200 ευρώ.

ΠΗΓΗ: https://www.enikonomia.gr