13.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘΡΗΣΚΕΙΑΈρχονται αλλαγές στην Ιεραρχία των Στρατιωτικών Ιερέων

Έρχονται αλλαγές στην Ιεραρχία των Στρατιωτικών Ιερέων

Του Ηλία Προύφα

Αλλαγές στην ιεραρχία των Στρατιωτικών Ιερέων μαθαίνουμε στο kranosgr.com, ότι ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα. Ο λόγος η αυτοδίκαιη αποστρατεία του Διευθυντή Στρατιωτικών Ιερέων Μελέτιου Κουράκλη, ο οποίος στις συμπληρώνει 4 χρόνια στο βαθμό του Ταξίαρχου και θα πρέπει να αποστρατευθεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Νόμου 5018/2023, ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος θα πρέπει να αποχωρήσει από το Στράτευμα ή να παραμείνει ως ΕΟΘ, όπου και πάλι δε θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντή Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ, αφού ο νόμος απαγορεύει στους Εκτός Οργανικής Θέσης, να ασκούν διοίκηση.

Η αντικατάστασή του αναμένεται να γίνει ή από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νεκτάριο Μαρκάκη, ο οποίος είναι Διευθυντής Θρησκευτικού του ΓΕΣ ή από τον Αρχιμανδρίτη Π. Αλέξιο Ιστρατόγλου, που υπηρετεί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Ο θεσμός των Στρατιωτικών Ιερέων ανάγεται στις απαρχές της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού Κράτους. Το Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων θεσμοθετήθηκε με το Νόμο χοβ΄/1861 (ΦΕΚ Α΄ 38), κατ’ αρχάς μόνο για το Στρατό Ξηράς. Στο Πολεμικό Ναυτικό συστήθηκε Θρησκευτική Υπηρεσία μόλις το 1949 με τον Αναγκαστικό Νόμο 794/1949 και στην Πολεμική Αεροπορία, κατόπιν Παγίας Διαταγής το 1953 με την Φ.ΓΕΑ/Α. 303/7/πδ/ υ.1974/19 ΦΕΒ 1953.