13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΓΕΙΑΈρχονται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί – Πότε θα αρχίσουν και από ποιους

Έρχονται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί – Πότε θα αρχίσουν και από ποιους

Των Γιώργου Σιαδήμα και Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Μετά τις διευκολύνσεις και τα προνόμια που δόθηκαν στους εμβολιασμένους, η κυβέρνηση προχωρά σιγά σιγά και στο επόμενο βήμα, που αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να χτιστεί πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων έχει στόχο αφενός να προστατέψει τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και τους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους καθημερινά και αφετέρου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, αφού είναι το μόνο όπλο απέναντι στον κορονοϊό.

Στο μεταξύ μπροστά σε ένα νέο σπιράλ αβεβαιότητας βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού και οι παρενέργειές της απειλούν να θέσουν εμπόδια στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην επιστροφή σε δυναμική ανάκαμψη, τη στιγμή που η χώρα έχει μπει σε τροχιά ολικής επαναφοράς. Κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις απεύχονται ένα τέταρτο επιδημικό κύμα και επενδύουν στην αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων, ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας. «Είτε μαζικοί εμβολιασμοί είτε τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο, που θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν, επισημαίνοντας ότι δεν είναι υπάρχει κανένα plan b για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών.

Πλέον, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ υπάρχει και επάρκεια εμβολίων. Αυτό σημαίνει πως, μετά και το «πράσινο φως» από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, η κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες. Η αρχή θα γίνει με τους υγειονομικούς (γιατροί και νοσηλευτές) και τους υπόλοιπους εργαζομένους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, τους υπαλλήλους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και όσους φροντίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Βάσει του αρχικού πλάνου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής ή όχι αυτών των ομάδων στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που ήδη γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά τους υγειονομικούς μπορεί να ακολουθήσουν:

– Οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι. Σε καμία περίπτωση, ανάλογα και με την έκβαση της πανδημίας όσον αφορά ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση δεν θέλει να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, τότε μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.

– Οι στρατεύσιμοι που θα μπαίνουν στις εκπαιδευτικές σειρές (ΕΣΣΟ) και των τριών Όπλων από τον Σεπτέμβριο και μετά. Πρόκειται, κυρίως, για νεαρούς άνδρες, δηλαδή την ηλικιακή ομάδα στην οποία η μετάλλαξη «Δέλτα» παρουσιάζει επιθετικότητα. Πάντως, οριστικές αποφάσεις για τους στρατεύσιμους δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Νωρίτερα, όμως, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να ισχύσει σε τμήματα και ειδικές μονάδες σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.

Ήδη ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην ΕΜΑΚ, ενώ, μέσα στην εβδομάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή υπηρετούντων στο ειδικό σώμα της Πυροσβεστικής. Όσον αφορά στους εργαζομένους σε καταστήματα εστίασης που θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί θα υπόκεινται σε συχνούς ελέγχους (μοριακό έλεγχο ή rapid test), ενώ θα τηρούν και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Κάτι που σημαίνει πως πολλοί θα οδηγηθούν, έστω και έμμεσα, στο να εμβολιαστούν, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό δεν προβλέπονται απολύσεις, αλλά θα υπάρχει ένα πλέγμα που θα βάζει προσκόμματα σε όσους δεν εμβολιάζονται. Μεταξύ άλλων, μπορεί να υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων σε τμήματα που δεν έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, να δίνεται άδεια, ενώ, αν χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με την περίπτωση, να χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews