13.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈτσι παγίδευσαν τους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ

Έτσι παγίδευσαν τους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ

Ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Θεόδωρος Λιόλιος μιλά στον δημοσιογράφο Χρήστο Μαζάνη για την υβριδική επίθεση που δέχονται το τελευταίο 24ωρο χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με ανατινάξεις βομβητών επικοινωνίας, ασυρμάτων αλλά και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων ο ειδικός, «από την ανάλυση των έως τώρα στοιχείων φαίνεται πως  δεν υπήρξε κάποια κυβερνοεπίθεση ή απομακρυσμένη πυροδότηση. Αντιθέτως αυτοί που το έκαναν, τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε όλες αυτές τις συσκευές και τον προγραμμάτισαν να εκραγεί σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είναι η γνωστή μέθοδος “booby trap” δηλαδή μέθοδος παγίδευσης ενός μηχανισμού που χρησιμοποιούν ακόμα και οι τρομοκρατικές οργανώσεις σήμερα. Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να το κάνουμε. Μάλιστα το γεγονός ότι οι εκρήξεις έγιναν σε διαφορετικά σημεία και σε διαφορετικό χρόνο αποδεικνύει ότι δεν μπορούσε να προβλεφθεί με ακρίβεια ο στόχος».

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δείχνει με λεπτομέρειες πως γίνεται η διαδικασία παραθέτοντας βίντεο και φωτογραφίες ενώ υποστηρίζει πως η επίθεση αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ελεγχθεί οι ηλεκτρονικές συσκευές.