Το σαφές μήνυμα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα προετοιμασμένες να επέμβουν άμεσα, ανά πάσα στιγμή, έστειλε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Δημήτριος Χούπης.
Μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 9–12 Απριλίου στους Δελφούς, ο κ. Χούπης τόνισε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα. Όπως επεσήμανε, η γείτονα χώρα επιχειρεί καθημερινά, με αναθεωρητική τακτική, να εισαγάγει νέα ζητήματα στη διμερή ατζέντα. Για την Ελλάδα, όμως, το μόνο προς συζήτηση θέμα παραμένει η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Ο Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται την παραμικρή ανασφάλεια, απέναντι – κυρίως – σε δηλώσεις που έχουν περισσότερο ψυχολογικό χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος της Alpha TV, Κώστας Σαρικάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει επιδείξει μεγάλη ανοχή απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμμετάσχουμε σε αυτό το παιχνίδι. Είμαστε αποφασισμένοι, χωρίς “αν” και “αλλά”, να ανταποκριθούμε άμεσα – μέσα σε πέντε λεπτά – όπου και όποτε χρειαστεί», δήλωσε.
Αναφερόμενος στη γεωπολιτική αστάθεια, επισήμανε ότι όλα τα γεωστρατηγικά τόξα συγκλίνουν στη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτροπή, ιδίως απέναντι σε υβριδικές απειλές, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ισχύος.
Ο κ. Χούπης ανέδειξε επίσης τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί. «Ένας Αρχηγός δεν κοιμάται ποτέ ήσυχος», είπε χαρακτηριστικά.
Τα διδάγματα από τους πρόσφατους πολέμους, όπως εξήγησε, έχουν οδηγήσει σε προσαρμογές στη δομή των δυνάμεων, οι οποίες ενσωματώνονται ήδη στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα 12ετές σχέδιο, με έμφαση στην αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων – όπως τα drones – τα οποία διαδραματίζουν πλέον κρίσιμο ρόλο. Ωστόσο, όπως τόνισε, «η τεχνολογία προχωρά παράλληλα με την αντι-τεχνολογία».
Αναλύοντας το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι βασίζεται σε πέντε βασικές παραμέτρους:
- Αύξηση της διαθεσιμότητας και της επιχειρησιακής αξιοποίησης των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.
- Απόκτηση νέων μονάδων για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
- Υλοποίηση της “Ασπίδας του Αχιλλέα”, ώστε ο γεωπολιτικός χώρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου να αποτελέσει ταυτόχρονα ασπίδα και μέσο ισχυρών πληγμάτων.
- Ενίσχυση της επιχειρησιακής ελευθερίας Αεροπορίας και Ναυτικού σε κρίσιμες περιοχές.
- Αξιοποίηση των εδαφικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας, με ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων.
Τέλος, αναφερόμενος στους νέους που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα, ο κ. Χούπης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα λειτούργημα, το οποίο προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Όπως είπε, ο αξιωματικός καλείται να υπηρετήσει τόσο ως στρατιωτικός όσο και ως επιστήμονας, με απόλυτη αφοσίωση στην υπεράσπιση της πατρίδας – του υπέρτατου διακυβεύματος για κάθε μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων.