13.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑλήθειες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ''χακί'' υγειονομικών στελεχών...

Αλήθειες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ”χακί” υγειονομικών στελεχών…

Του Ηλία Προύφα

Μεγάλη κουβέντα άνοιξε τις τελευταίες ημέρες για τον υποχρεωτικό ή μη εμβολιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως σε στελέχη του υγειονομικού.

Πολλά και διάφορα ακούμε και διαβάζουμε που εν πολλοίς μας προκαλούν και έκπληξη. Μέχρι και πως τα υγειονομικά στελέχη ακούσαμε ότι, δεν έχουν σχέση με τους υπόλοιπους υγειονομικάριους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οπότε πρέπει να εξαιρεθούν του εμβολιασμού.

Ουδέν ανακριβέστερο του παραπάνω και για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση, έχουμε και λέμε.

Οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τις ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ, βοηθών νοσηλευτών, φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, βοηθών ιατρικών εργαστηρίων κλπ κλπ κλπ, ανήκουν στην ίδια κατηγορία με όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά στελέχη της χώρας.

Κανένα υπουργείο άμυνας δε χορηγεί ιατρική, νοσηλευτική, παραϊατρική άδεια άσκησης επαγγέλματος, παρά μόνο οι Περιφερειακές Ενότητες (Διευθύνσεις Υγείας πρώην Νομαρχιών).

Όλα τα στελέχη τελειώνουν τις σχολές υγείας των πανεπιστημίων, των πρώην ΤΕΙ, των ΙΕΚ και των νοσοκομείων και δεν έχει καμία αρμοδιότητα το υπεθα, πάνω σε αυτό. Δηλαδή για να γίνουμε πιο κατανοητοί. Ένας απόφοιτος της ΣΣΑΣ, Ιατρός, τελειώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εφόσον γίνει ιατρός, λαμβάνει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Διεύθυνση Υγείας και εγγράφεται στους ιατρικούς συλλόγους που επιθυμεί (πλέον μπορεί σε περισσότερους από έναν).

Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι εγγεγραμμένο στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, που εποπτεύεται από το υπουργείο υγείας.

Κανένας στρατιωτικός ιατρός δε χρειάζεται να πάρει άδεια από τις Διευθύνσεις Υγειονομικού, για το εάν θα διαφημίσει το ιατρείο του, κάτι που αντίθετα θα πρέπει να γίνει από τον ιατρικό σύλλογο, ούτε οι ΔΥΓ μπορούν να απαγορέψουν τη συμμετοχή υγειονομικών στελεχών σε συνέδρια, ερευνητικές ομάδες, που έχουν σχέση με την επιστημονική τους ειδικότητα. Αλίμονο εάν σε ένα Ορθοπαιδικό, για παράδειγμα, θα πρέπει να δώσει έγκριση η ΔΥΓ, για το εάν θα δημοσιεύσει ένα άρθρο για το κάταγμα, σε επιστημονικό περιοδικό.

Άλλο ο Αξιωματικός, Υπαξιωματικός και άλλο η επιστημονική ειδικότητα του υγειονομικού.

Η απόφαση του υπουργείου υγείας, είτε αρέσει είτε όχι, αφορά όλα τα υγειονομικά στελέχη της χώρας, ένστολα και μη και κανείς δεν έχει ”ασυλία”.

Απλά ο καθένας κάνει τις επιλογές του…