13.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑμερικανός διπλωμάτης αποκάλυψε τουρκικό σχέδιο “απόβασης” σε τρία ελληνικά ακατοίκητα νησάκια-Μπλοκάρουν...

Αμερικανός διπλωμάτης αποκάλυψε τουρκικό σχέδιο “απόβασης” σε τρία ελληνικά ακατοίκητα νησάκια-Μπλοκάρουν το Abdülhamid Han οι ΗΠΑ

Η Τουρκία αν επιχειρήσει οτιδήποτε σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο θα δεχθεί ορυμαγδό κυρώσεων από ΕΕ-Δύση

Ο Τούρκος μεγαλοδημοσιογράφος, ειδικός Gürbüz Evren, αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα έχει ήδη μπλοκαριστεί σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αφού ΕΕ και ΗΠΑ έχουν αποφασίσει για τα δικά τους συμφέροντα, να μην της επιτρέψουν να “απλωθεί” στην περιοχή αυτή.  

Ο Τούρκος ειδικός και δημοσιογράφος αναφέρει: “όταν ρώτησα Ιταλό διπλωμάτη, αξιωματούχο της ΕΕ για την έξοδο του 4ου τουρκικού γεωτρύπανου και τις αντιδράσεις της ένωσης, εκείνος μου ανέφερε ότι, “η Τουρκία δεν θα ξεκινούσε διάλογο με διπλωμάτες χαμηλού προφίλ για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Αυτή τη φορά όμως, κανένας Ευρωπαίος υψηλού επιπέδου δεν θα μετέβαινε στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια μιας ελληνοτουρκικής κρίσης.

Η συνάντηση με τους Τούρκους αξιωματούχους θα γίνονταν μόνο αν αυτοί έρχονταν στις Βρυξέλλες”.

Τρεις σημαντικές πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Πράσινοι, έχουν επίσης προετοιμαστεί για τις αντιδράσεις  σε μια νέα κρίση Τουρκίας-Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό την ηγεσία μιας ομάδας, με επικεφαλής Έλληνες  βουλευτές, με μεγάλη υποστήριξη από Γάλλους και Γερμανούς βουλευτές, έχουν προετοιμαστεί 4 διαφορετικές προτάσεις για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Μεταξύ αυτών είναι μια πρόταση για κυρώσεις που αφορούν βασικά πρόσωπα της τουρκικής κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι συμβουλευτικές για την Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν είναι δεσμευτικές.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων αυτών των πολιτικών ομάδων, αυτή τη φορά οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη και θα εφαρμοζόντουσαν άμεσα από τις Βρυξέλλες.

Ας στραφούμε τώρα στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Μπορώ να πω ότι ο άλλος κίνδυνος που περιμένει την Τουρκία σε μια νέα κρίση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Η εντύπωση που πήρα από τους έμπειρους ξένους φίλους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον είναι ότι τα ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη δεν θα ήταν τα μόνα που θα αντιμετώπιζε η Τουρκία στην κρίση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν επίσης τα τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που θα συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο Abdülhamid Han.

Η εντύπωση που αποκόμισα κατά τη συνάντησή μου με τον ανώτερο διπλωμάτη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα ήταν, ότι αμερικανικά και ελληνικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη θα κινούνταν από κοινού.

Σύμφωνα με τον εν λόγω Αμερικανό διπλωμάτη με στρατιωτική προϋπηρεσία, ο οποίος επίσης υπηρέτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Άγκυρα, όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Γερμανίας θα στηρίξουν τον ελληνικό στρατό.

Επιπλέον, αυτή η υποστήριξη θα δοθεί με πολύ αποφασιστική στάση. Όταν ρώτησα ποια ήταν αυτή η αποφασιστική στάση, κατάλαβα από την απάντηση που έλαβα ήταν ένα σχέδιο που περιλάμβανε την περιπολία των ελληνικών, γαλλικών, αμερικανικών,γερμανικών πολεμικών πλοίων από κοινού κινούμενα παράλληλα με τις τουρκικές ακτές, που θα είχε στόχο να να αναβαθμίσει τη στρατιωτική παρουσία σε επίπεδο απειλής.

Η πορεία αυτού του ετερόκλητου στόλου έχει ήδη χαραχτεί στην γραμμή ξεκινώντας από το νησί της Λήμνου στα ανοικτά των Δαρδανελίων προς στα βόρεια, συνεχίζοντας μέσω των νησιών της Λέσβου και της Χίου, και θα κατέληγε στα νησιά Σύμη και Ρόδο στο νότο, στο κάτω μέρος της τουρκικής αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι και το Καστελόριζο.

Σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται και η ιδέα του κλεισίματος του διεθνούς θαλάσσιου δρόμου μεταξύ Σύμης και Ρόδου για πολεμικά σκάφη του τουρκικού ναυτικού, εάν απαιτούνταν( είσοδος στο Αιγαίο ουσιαστικά).

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, η Αθήνα ενίσχυσε την ισχύ της κατά της Τουρκίας τασσόμενη άνευ όρων στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας, υπογράφοντας παράλληλα στρατιωτικές συμφωνίες.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα επίσης να αποτρέψει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία και να πρωτοστατήσει στον αγώνα των εξοπλισμών.

«Γιατί να περιπολείτε συνοδεία πολεμικών σας πλοίων στο Αιγαίο παράλληλα με τις τουρκικές ακτές, όταν το τουρκικό γεωτρύπανο είναι πιο πιθανό να πάει στη θαλάσσια συνοριακή περιοχή με τη Λιβύη;» ρώτησα τον Αμερικανό διπλωμάτη πρώην στρατιωτικό.

Η απάντηση που έλαβα επιβεβαίωσε την πρόταση που ανέφερα στη στήλη μου στις 7 Ιουλίου 2022, και την οποία άκουσα σε μια ομιλία από Ευρωπαίους διπλωμάτες σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην Άγκυρα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης στρατιωτικής καταγωγής μου είπε: «Πιστεύουμε ότι σε περίπτωση πιθανής κρίσης με την Ελλάδα, η Τουρκία θα αποβίβαζε στρατεύματα σε 3 ακατοίκητες νησίδες στο Αιγαίο, ώστε να υπάρξει σκηνικό Ιμίων.

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα επιχειρούσε να καταλάβει Τρία νησάκια ακατοίκοιτα με στόχο να αναγνωρίσει τα υπόλοιπα ως ελληνικά”.

Πρέπει να αποτρέψουμε τα βήματα που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κρίση στην περιοχή», κατέληξε ο Αμερικανός διπλωμάτης .

Αν και αυτή η αξιολόγηση δεν ήταν απάντηση στην ερώτησή μου, ήταν σημαντική καθώς μου επέτρεψε να δω ολόκληρη τη εικόνα της καταστάσεως.

Ωστόσο, δεν μπορούσα να μην ρωτήσω: «Πώς καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία έχει ένα τέτοιο σχέδιο;».

Φαίνεται ότι ΗΠΑ, ΕΕ, Ελλάδα και ελληνοκυπριακή πλευρά έκαναν σοβαρές προετοιμασίες αυτή τη φορά για να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει μερίδιο από την ενεργειακή πίτα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι σκοπεύουν να βάλουν την Τουρκία, η οποία ήδη παλεύει με την εντεινόμενη οικονομική κρίση, σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, το νέο γεωτρύπανο Abdülhamid Han είτε θα πλεύσει σε περιοχές που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στο πλαίσιο χαμηλού προφίλ πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο που εφαρμόστηκε μετά την κρίση το καλοκαίρι του 2020, είτε θα κινηθεί στην  περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε όλους τους ξένους διπλωμάτες και δημοσιογράφους με τους οποίους μίλησα για αυτό μου είπαν ότι η μεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο ρόλος της στη δημιουργία του διαδρόμου σιτηρών, το θέμα της Σουηδίας και  Φινλανδίας, η σημασία της για την πρόληψη της εισροής προσφύγων στην  Ευρωπαϊκή Ένωση κ.λπ. θα αξιολογηθούν σε μια πιθανή κρίση γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο”, καταλήγει ο ίδιος.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αυτό είχε αναφέρει πριν πολλούς μήνες και ο Pierre Bénizeau,  αξιωματικός του γαλλικού στρατού, ο οποίος έζησε για επτά χρόνια στην Ελλάδα και τρία χρόνια στην Τουρκία, όπου υπηρέτησε στη χερσαία διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, μας προειδοποιεί για σενάρια πολεμικής ρήξης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο με αφορμή τουρκική επίθεση σε αραιοκατοικημένη ή ακατοίκοιτη μικρονήσο.

Τελικά το παιχνίδι σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο είναι τεράστιο και πλέον αφορά την θαλάσσια περιοχή του αγωγού East Med, ο οποίος, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την ΕΕ και την δύση.