13.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑνάλυση για τις απειλές Eρντογάν: Kόλαση στο Αιγαίο, τετελεσμένα στην Κύπρο

Ανάλυση για τις απειλές Eρντογάν: Kόλαση στο Αιγαίο, τετελεσμένα στην Κύπρο

Τα όσα αναφέρονται δημόσια από τουρκικής πλευράς εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, οι απειλές πολέμου, που εκτοξεύονται καθημερινά και όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις αλλά και επί του εδάφους στην Κύπρο, διαμορφώνουν ένα άκρως επικίνδυνο κλίμα έντασης. Το ενδεχόμενο επεισοδίου είναι ανοικτό, είτε από λάθος είτε σκοπίμως και οι ενδείξεις, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, είναι πως το μεγάλο βάρος των τουρκικών κινήσεων γίνονται προς την πλευρά της Ελλάδος. Σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχουν κανάλια πολιτικής και διπλωματικής συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι όλα πιθανά. Ιδιαίτερα όταν η Τουρκία διανύει προεκλογική περίοδο και τον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Ελλάδα.

Τα δεδομένα, που διαμορφώνουν οι εξελίξεις σήμερα, θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

Πρώτο, είναι πρόδηλο πως σε επίπεδο ρητορικής οι καθημερινές παρεμβάσεις του Ερντογάν, με τις οποίες εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, επιβαρύνει το κλίμα. Η αναφορά του Τούρκου Προέδρου “θα έλθουμε ένα βράδυ ξαφνικά“, που επαναλαμβάνεται συχνά, αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974, που δεν έχει καμία σχέση με την ερμηνεία που δίνει το ισλαμοφασιστικό καθεστώς, την επιθετική και πολεμοχαρή. Άλλαξε την έννοια του στίχου για να απειλήσει πως κάποιο βράδυ μπορεί να επιτεθεί. Και αυτό το αφήγημα το καλλιεργεί εντέχνως.

Είναι σαφές πως τέτοια ρητορική, την οποία αναπαράγουν συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου, διαμορφώνει τις συνθήκες για το επόμενο βήμα από πλευράς της Άγκυρας, το οποίο είναι απρόβλεπτο.

Δεύτερο, στο πεδίο των προκλήσεων και των ενεργειών, η Άγκυρα έχει πυκνώσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τη χρήση -όλο και περισσότερων- μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV). Οι αερομαχίες που γίνονται, οι υπερπτήσεις των τουρκικών F-16 από κοντινό ύψος από νησιά, δείχνουν και διαθέσεις και προθέσεις από πλευράς της Άγκυρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι στην Άγκυρα άρχισαν να ανησυχούν για τον τρόπο που αντιδρά η Αθήνα. Και το γεγονός ότι δεν αφήνει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις. Η ιστορία με τους S-300, που βρίσκονται με… δωρεάν της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κρήτη και ο τουρκικός ισχυρισμός ότι το ραντάρ του πυραυλικού συστήματος έχει εγκλωβίσει τα τουρκικά F-16, επιβεβαιώνουν πως τις προηγούμενες ημέρες γινόταν “κόλαση” στο Αιγαίο. Και η εικόνα αυτή συνεχίζεται και όποιος αντέξει.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο, όταν εκτιμάται πως θα σταλεί στην κυπριακή ΑΟΖ το νέο τουρκικό γεωτρύπανο “Abdulhamid Han”, το οποίο όπως είναι γνωστό βρίσκεται στον κόλπο της Αττάλειας, όπου πραγματοποιεί γεώτρηση. Έχει αναφερθεί πως ο επόμενος σταθμός θα είναι περιοχή, η οποία βρίσκεται μεταξύ των θαλασσοτεμάχιων 6 και 7 (στο βόρειο τμήμα τους). Μια κίνηση ουσίας, καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως μπορεί να εντοπίσει κοιτάσματα και παράλληλα μια ενέργεια επιβολής τετελεσμένων. Η κατοχική Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό το πεδίο. Κι αυτό γιατί δεν αναμένεται πως θα αντιδράσουν οι αδειοδοτημένες στα θαλασσοτεμάχια εταιρείες, η κοινοπραξία Eni-TotalEnergies. Ούτε και υπάρχει δυνατότητα για κινήσεις αποτροπής από πλευράς της Λευκωσίας.

Επί του εδάφους, το παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται από τουρκικής πλευράς είναι οι σχεδιασμοί στη νεκρή ζώνη, όπου η κατοχική δύναμη επιχειρεί να προελάσει σε διάφορες περιοχές αλλά και να δημιουργήσει εντάσεις. Παράλληλα, πιο έντονα φαίνεται να “παίζει” η επιδίωξή του κατοχικού καθεστώτος, να επιβάλλει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ τους όρους του. Δηλαδή, μόνο με άδεια του ψευδοκράτους να διακινούνται οι Ειρηνευτές στα κατεχόμενα, με απώτερο στόχο να υπογραφεί χωριστή συμφωνία, κατοχικού καθεστώτος και ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ένας στόχος, που φαντάζει ανέφικτος για τους Τούρκους, αλλά δεν τον εγκαταλείπουν.

Την ίδια ώρα, η κατοχική δύναμη δημιουργεί συνεχής προβλήματα στην επικοινωνία σε σχέση με τις διευκολύνσεις προς Ελληνοκύπριους, όπως για παράδειγμα οι επισκέψεις για θρησκευτικούς λόγους. Εντάσσεται κι αυτό στη λογική των “δύο κρατών”.

Πηγή: Philenews