Επιστολή αναγνώστη στο kranosgr
Απο την 05/02/2021 ημέρα δημοσίευσης της σχετικής Εγκυκλίου 11/2021 του ΕΦΚΑ με θέμα τον τρόπο αναγνώρισης πλασματικών χρόνων (μόνο για θεμελίωση χωρίς κόστος εξαγοράς ) Δημοσίων Λειτουργών (Μέλη διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού) πέρασαν πλέον πάνω από δύο (2) μήνες όπου Ενώσεις και ΥΠΕΘΑ φαίνεται πώς συνεχίζουν να κωφεύουν.
Παρότι ξεκάθαρα και σκανδαλωδώς θά έλεγα ο ΕΦΚΑ με την σχετική εγκύκλιο διαχωρίζει τους Δημόσιους Λειτουργούς σε κατηγορίες δίνοντας την δυνατότητα μόνο σε μια μερίδα από αυτούς να αναγνωρίσουν χρόνο σπουδών(Διδακτορικά) χωρίς εξαγορά παρά μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όταν την ίδια στιγμή στερεί το δικαίωμα αυτό από μιά σαφώς μικρότερη μερίδα όπως είναι οι στρατιωτικοί κατάταξης 1990 εως 1995.
Εύλογα λοιπόν σήμερα θα έλεγα προκύπτουν κάποια ερωτήματα :
Ενώσεις και ΥΠΕΘΑ εδώ και (3 ) μήνες δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για την δημοσίευση της σχετικής Εγκυκλίου ?
Γιατί Ενώσεις και ΥΠΕΘΑ δεν διεκδικούν λύση αντίστοιχη για τα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας ?
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι εδώ και (14) μήνες δεν έχουμε διαβάσει για συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών για τα ασφαλιστικά θέματα που το ίδιο το ΥΠΕΘΑ μνημονεύει στις απαντήσεις του επικαλούμενο το σχετικό έγγραφο της ΓΔΟΣΥ.
Γιατί δεν επικαιροποιήθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο της ΓΔΟΣΥ εδώ και (14) μήνες ? ,
Μιας και αυτό αποτελεί πάγια και λογική τακτική τουλάχιστον για αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται να επιλύσουν προβλήματα και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.Γιατί οι Ενώσεις δεν ζητούν άμεσα και επιτακτικά συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας για να τον ενημερώσουν με επιχειρήματα και λεπτομέρειες για το επείγον πλέον των ώριμων ασφαλιστικών θεμάτων των στελεχών των ΕΔ όπως είναι αυτό της τριετίας ?
Ποιόν Βολεύει η υπάρχουσα συνεχιζόμενη τακτική?
Πάντως όχι τα στελέχη που αρχίζουν να καταλαβαίνουν πλέον πως εξελίσσεται όλο αυτό .Ειδικά αυτά με κατάταξη 1990-1992 που έχουν νιώσει στο πετσί τους σωρευτικά όλες μαζί τις αδικίες του ν. 3865/10 ,αφού εδώ και 11 χρόνια <<φρόντισε>> να τους φορτώσει εφάπαξ με (10) επιπλέον χρόνια υπηρεσίας, δίνοντας ένα τυράκι για να τους καθησυχάσει τότε όπως αυτό του άρθρου 22 το οποίο τώρα που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει η χρήση του διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και η φάκα αφού η αναγνώριση του παραπάνω χρόνου των (3) ετών κοστίζει απο 18.000-25.000 ευρώ .
Ο κ. Υπουργός συνεχίζει να απαντά κάθε εβδομάδα σε ερωτήσεις στην βουλή (μνημονεύοντας απλώς τα ισχύοντα που όλοι γνωρίζουν ) δηλαδή ότι η αναγνώριση των 3 Ετών του Άρθρου 22 του 3865/2010 γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4387/16 δηλαδή με ποσοστό 20% επι των αποδοχών. Κατά τα λοιπά αρμόδιο Υπουργείο να σας απαντήσει είναι το Υπουργείο Εργασίας .Επίσης επικαλείται συνεχώς την αποστολή του εγγράφου της ΓΔΟΣΥ εδώ και(14) μήνες αποποιούμενος ευθυνών .
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το ύφος των γραπτών απαντήσεων του κ. Υπουργού στην Βουλή , το οποίο δεν δείχνει πάντως κάποιον που μάχεται με πάθος για να βρει λύση στο πρόβλημα, αλλά μάλλον κάποιον που θέλει απλώς να απαλλαγεί από μία ακόμη βάσανο . Αυτό επιβεβαιώνεται εύκολα διαβάζοντας απλώς δειγματολιπτικά κάποιες απο τις επιστολές του τελευταίου 14μηνου αφού αναφέρονται ακριβώς τα ίδια ,χρησιμοποιείται πάντα ο ίδιος τρόπος γραφής,και το ίδιο ύφος από τον Μάρτιο του 2020 σε δεκάδες απαντήσεις .
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε αυτή η τακτική από το ΥΠΕΘΑ όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.
Εδώ θα σας θυμίσω την διαχείριση του άλυτου ασφαλιστικού προβλήματος των στελεχών 90-92 από τους Υπουργούς Αμύνης για (11) ολόκληρα χρόνια από (9) Υπουργούς Άμυνας .Σήμερα απλώς Μνημονεύεται με μια φράση μαζί με τα υπόλοιπα άλυτα χρονίζοντα προβλήματα των Στελεχών των ΕΔ.
Το ΜΟΤΊΒΟ ΙΔΙΟ .
Πίεση από τίς Ενώσεις προς τους βουλευτές οι οποίοι καταθέτουν ερωτήσεις προς τον ΥΕΘΑ ο οποίος πάντα δηλώνει αναρμόδιος δείχνοντας με την σειρά του το ανένδοτο ΥΠΕΚΑΑ και ξανά από την αρχή. Άλλωστε το ίδιο πετυχημένο ΜΟΤΙΒΟ ακολουθήθηκε διαχρονικά εδώ και χρόνια από όλους τους Υπουργούς Άμυνας αγοράζοντας απλώς χρόνο έως ότου δηλαδή καταλαγιάσει η ατονήσει το θέμα παίρνοντας σειρά κάποιο άλλο ποιό επίκαιρο .
Ετσι φτάσαμε στο σήμερα χωρίς να έχει επιλυθεί ούτε ένα ασφαλιστικό ζήτημα που απασχολει τα στελέχη των ΕΔ. Θα δούμε εάν μπορέσει η λύση της τριετίας να ξεφύγει από αυτή την ομολογουμένως πετυχημένη έως σήμερα τακτική των Υπουργών Άμυνας.
Επίκειται κατάθεση Νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εργασίας γι αυτό υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για Ενώσεις και Υπουργείο Άμυνας.Ελπιζω να με διαψεύσουν . Άλλωστε η όλη επίλυση του θέματος θα μπορούσε να είναι η προσθήκη μιάς πρότασης αντίστοιχης του άρθρου 20 του Ν.4611/2019.
Δηλαδή:Σε περίπτωση μη εξαγοράς του, ο χρόνος του Άρθρου 22 του 3865/2010 συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.
Όπως το αυτούσιο του ισχύοντος άρθρου 20 του Ν.4611/2019 που είναι :Σε περίπτωση μη εξαγοράς του, ο χρόνος πραγματοποίησης των διδακτορικών σπουδών συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.
Δεν νομίζω λοιπόν ότι τελικά ειναι τόσο δύσκολο για το Υπουργείο Άμυνας να επιλύσει το πρόβλημα εάν πραγματικά έχει την βούληση. Μπορεί επίσης η πρόταση μου να μην είναι η καλύτερη όμως σίγουρα είναι η πλέον ανέξοδη και ήδη εφαρμόσιμη σε άλλο κλάδο Δημοσίων λειτουργών οπότε σίγουρα ποιο εφικτή .
Με τιμή
Γ.Κ