Από το Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση έκανε γνωστό με έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ότι η προσμέτρηση του αυξημένου χρόνου υπηρεσίας, στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 2 του Ν.3865/2010, ο επανακαθορισμός των μονάδων και υπηρεσιών στις οποίες λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας που διανύθηκε σε αυτές, γίνεται με ειδικό νόμο. Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο της κυβέρνησης, ο Ν.4609/2019 που προβλέπει την προσμέτρηση του χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο η τριπλάσιο έως και πέντε έτη σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, δεν αποτελεί ειδικό νόμο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το σχετικό πρόβλημα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στις 27 Ιανουαρίου 2020. Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο κ. υπουργός Εργασίας, δεν απάντησε συγκεκριμένα και μετέφερε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Κλείνω ως εξής: Κύριε συνάδελφε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο συγκεκριμένος νόμος και το συγκεκριμένο άρθρο 11 που ήρθε στη Βουλή λίγο πριν τις εθνικές εκλογές αποτελεί τον ορισμό της κακής νομοθέτησης. Ιστορικό προηγούμενο δεν μπορώ να βρω. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πολλά τέτοια φαινόμενα. Με βάση το Σύνταγμα, που ανέφερα τη διάταξη και επικαλέστηκα και τον ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να έρθει διάταξη ασφαλιστικού στη Βουλή χωρίς δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, οικονομική έκθεση του Λογιστηρίου και δεύτερον, έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κύριε Πρόεδρε, αυτή η διάταξη ήρθε εδώ χωρίς τις προϋποθέσεις που επιβάλλει το Σύνταγμα. Ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστη. Την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για να χειραγωγήσει, για να εκπέμψει ένα μήνυμα ότι αγκαλιάζει τον κόσμο, χωρίς να έχει τις απαραίτητες μελέτες που προβλέπει το Σύνταγμα. Αυτό είναι το παράδειγμα της πολιτικής απάτης και εξαπάτησης, αυτό είναι το παράδειγμα της κακής νομοθέτησης».
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με πρόσφατο έγγραφό της επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα ότι: «Εάν οποιοδήποτε εκτελεστικό όργανο της συντεταγμένης πολιτείας (ΕΦΚΑ και Υπουργείο Εργασίας) φρονεί ότι ο νομοθέτης (Βουλή των Ελλήνων), θέσπισε νόμο, που κατά την άποψή του, υπερέβη τυπικά ζητήματα οφείλει να φέρει το θέμα ενώπιον των αρμόδιων δικαιοδοτικών οργάνων, δηλαδή τα δικαστήρια, ώστε αυτά να αποφασίσουν για τη νομιμότητα του νόμου ή όχι και όχι να κωλυσιεργεί μη εφαρμόζοντας το νόμο. Άλλωστε η εκτελεστική συντεταγμένη εξουσία απαιτεί από τον πολίτη την πλήρη εφαρμογή των νόμων, αλλά η ίδια δεν εφαρμόζει τους νόμους. Αυτό δεν είναι οξύμωρο;».
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ευθύνες διότι με τη στάση της αυτή αφαιρεί το δικαίωμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να αναγνωρίσουν χρόνο υπηρεσίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, μέχρι πέντε έτη σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού. Έχει υποχρέωση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να λύσει μια και καλή το πρόβλημα, ξεπερνώντας τα διάφορα προσχήματα περί ειδικού ή μη ειδικού νόμου, που στόχο έχουν να αφαιρέσουν το δικαίωμα από τα στελέχη της αναγνώρισης χρόνου υπηρεσίας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, θα εφαρμόσει η κυβέρνηση το νόμο, ώστε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, να έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου υπηρεσίας μέχρι πέντε έτη σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού;
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης