13.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑνασχηματισμός: Ξεκίνησε η ονοματολογία

Ανασχηματισμός: Ξεκίνησε η ονοματολογία

Μπορεί ο ανασχηματισμός να καθυστερεί αλλά έρχεται…

Ο λόγος για τις διορθωτικές κινήσεις που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που πέρασε κάτω από τον πήχη του 33%, ποσοστό που είχε μπει ως στόχος για την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Μετά τον προβληματισμό για το ηχηρό μήνυμα των πολιτών, οι οποίοι προτίμησαν να μιλήσουν δια της… αποχής, το “γαλάζιο” στρατόπεδο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε διαδικασία ανάλυσης των λόγων που οδήγησαν στο αποτέλεσμα του 28,3%, “σκανάροντας” περιφέρεια-περιφέρεια τα ποσοστά και επιχειρώντας να εξηγήσουν τι πήγε λάθος.

Φταίνε οι πολιτικές ή το πώς επικοινωνήθηκε το κυβερνητικό έργο; Μήπως δεν ίδρωσαν όλοι την φανέλα στον προεκλογικό αγώνα; Γιατί δεν έπεισε το αφήγημα για πολιτική σταθερότητα; Γιατί οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην Ευρώπη και στις αποφάσεις της;

Οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο παίρνουν και δίνουν, ώστε να χαράξουν τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας, ενώ ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προ πολλού εντοπίσει αδυναμίες και αστοχίες, έχει ήδη βάλει πλώρη για δομικό, όπως λέγεται, ανασχηματισμό, τόσο σε επίπεδο υπουργών, όσο και υφυπουργών. Ήδη χθες βουλευτής έλαβε το πρώτο τηλεφώνημα, με το οποίο του διαμηνύθηκε ότι προορίζεται για τη θέση υφυπουργού, ωστόσο θα πρέπει να περιμένει λίγες ημέρες ακόμη, καθώς ο ανασχηματισμός, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

“Ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί εν θερμώ”, έλεγαν συνεργάτες του. “Όταν θα έχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα, θα αποκαλύψει τα χαρτιά του”. Συνεπώς, το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, θα συνέλθει με το παρόν σχήμα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στον Αlpha και από Δευτέρα κάποιοι θα καθίσουν για λίγο στον πάγκο, δίνοντας τη θέση τους σε κάποιους άλλους.

Άρχισε η ονοματολογία

Στα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται τα πρώτα προγνωστικά, που βασίζονται ωστόσο περισσότερο σε εικοτολογίες παρά σε πληροφόρηση. Το σενάριο της επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ένα από αυτά, όμως δεν φαίνεται να έχει βάση, την ώρα που ο διάλογος με την Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήρθε μήπως η ώρα για την επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου μετά και την εκλογική νίκη του Φρέντυ Μπελέρη;

Ο ίδιος φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει καμία ένδειξη γι’αυτό. Άλλες πληροφορίες τον θέλουν να παίρνει τα ηνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Φλωρίδη, αν και ο τελευταίος έφερε γρήγορα σε πέρας τα σχέδια νόμου που έτρεχε στο υπουργείο. Μπορεί το σχέδιο νόμου για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών να μετακινήσει τον Κωστή Χατζηδάκη; Όχι, λένε οι γνωρίζοντες, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο ενώ έχει πολύ στενή και μακρά στο χρόνο σχέση με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μάλιστα ήταν από τους πρώτους που την επομένη των εκλογών επισκέφθηκε το πρωθυπουργικό γραφείο για την αποτίμηση του αποτελέσματος.

Αμετακίνητος φαίνεται και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει βάλει πλώρη για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα έργο βαρύ που χρειάζεται χρόνο για την υλοποίηση του. Στον αντίποδα η ακρίβεια που δεν έχει ακόμη ηττηθεί μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγές σε επίπεδο προσώπων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω των πρωτοβουλιών της χώρας στην Ευρώπη με αφορμή την νέα ΚΑΠ, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 5 μετακινήσεις υφυπουργών.

Τέλος, το όνομα του Βασίλη Κοντοζαμάνη, πρώην υφυπουργού Υγείας και υποψήφιου ευρωβουλευτή, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί αλλά “ίδρωσε” τη φανέλα, ακούγεται πολύ έντονα για μία θέση σε υπουργικό θώκο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η τράπουλα θα ανακατευθεί και με πολλούς γαλάζιους βουλευτές που δεν έχουν μέχρι σήμερα αποτελέσει μέρος του κυβερνητικού σχήματος.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr