13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑνησυχητική κλιμάκωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: "Εντός τουρκικής υφαλοκρηπιδας το Oruc Reis...

Ανησυχητική κλιμάκωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: “Εντός τουρκικής υφαλοκρηπιδας το Oruc Reis – Σταματήστε τις στρατιωτικές ασκήσεις”

Με μια ακόμη προκλητική ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τη νέα παράνομη Navtex και την έξοδο του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας, αναφέρει ότι οι νέες έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο σε “ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο” ελληνικούς ισχυρισμούς.

Ζητά μάλιστα από την Αθήνα να “θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα εργασίες συντήρησης και επισκευήςΑυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς και ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιταχθεί στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου, να λειτουργεί 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα.

Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στους ισχυρισμούς της μαξιμαλιστικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί στο κοινό από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το νησί Meis δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές.

Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μαξιαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, οι οποίες ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, θα θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπουν σε ειλικρινής διάλογος μαζί μας, ειδικά διερευνητικές συνομιλίες”.

Μπορέλ: “Η συμπεριφορά της Τουρκίας οδηγεί σε αύξηση των εντάσεων και όχι σε αποκλιμάκωση”

“Λυπηρή” χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX “που επηρεάζει την Ελλάδα”, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες “οδηγούν σε κλιμάκωση”.

“Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα” ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι “το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη“.

Παράλληλα, σημείωσε ότι “η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά” η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Βερολίνο: “Λυπηρό και όχι συνετό” βήμα σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή

“Λυπηρό και όχι συνετό” βήμα που “θα έριχνε πίσω” τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, θα αποτελούσαν ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στην “διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή” της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επανέλαβε την γερμανική θέση: “Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό”.

Κληθείς να διευκρινίσει αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της ‘Αγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: “Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες”.

Προηγουμένως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ είχε ανακοινώσει επίσκεψη, αύριο, του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο κ. Μάας δεν επισκέπτεται και την Τουρκία, η κυρία ‘Αντεμπαρ περιορίστηκε να δηλώσει: “Εγώ εδώ ανακοινώνω για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών αυτά τα ταξίδια και τους σταθμούς που έχουν προβλεφθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει σε αυτές τις δύο πόλεις και αυτό θα κάνει”.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr