Της Αλεξίας Καφετζή
ΚΥΠΡΟΣ: Περίεργη, τουλάχιστον, στάση τηρεί το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας σε σχέση με μια ιστορική έκδοση που πραγματοποίησε στις αρχές του χρόνου το ΓΕΕΦ. Πρόκειται για ογκώδες βιβλίο που αναφέρεται στο πραξικόπημα και την εισβολή και τον ρόλο που είχε η Εθνική Φρουρά.
Η Επιτροπή Σύνταξης του βιβλίου, που έχει τίτλο «Στρατιωτικά Διδάγματα των Επιχειρήσεων στην Κύπρο – 20 Ιουλίου-17 Αυγούστου 1974», αποτελείτο από ανώτατους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι βασίστηκαν σε έγγραφα και ντοκουμέντα που αντλήθηκαν και από τα αρχεία της Δύναμης.
Ωστόσο παρά τη σημαντικότητα της έκδοσης, το Υπουργείο Άμυνας εδώ και έξι μήνες τηρεί σιγήν ιχθύος. Καμιά ανακοίνωση και καμιά προβολή δεν έγινε για το βιβλίο όταν ακόμα και για τα πιο ασήμαντα γεγονότα δημιουργείται υπέρμετρος θόρυβος και δίνεται δημοσιότητα. Αλλά το πιο περίεργο, ίσως και ανεξήγητο, είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιοι κινήθηκαν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση: κατέβαλαν προσπάθεια απόκρυψης της έκδοσης και τα αντίτυπα του βιβλίου χάθηκαν ως δια μαγείας. Εξαίρεση αποτέλεσε μικρός αριθμός αντιτύπων που κάποιοι πρόλαβαν να προμηθευθούν τις πρώτες μέρες που εκδόθηκε το βιβλίο. Στη συνέχεια όσοι επιχείρησαν να το εξασφαλίσουν, προσέκρουσαν σε τείχος σιωπής και απόκρυψης με διάφορες δικαιολογίες εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς.
Την έκδοση προλογίζει ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο οποίος κατά σύμπτωση μερικές μόνο μέρες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου αντικαταστάθηκε. Στον πρόλογό του ο αντιστράτηγος Λεοντάρης, επικαλείται το απόφθεγμα «Όποιος αγνοεί τα λάθη του είναι καταδικασμένος να τα επαναλάβει» και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αυτό το απόφθεγμα σε συνδυασμό με την προσωπική μου άποψη ότι ‘Η ιστορία έχει ήδη ερμηνεύσει το μέλλον’ ήταν η αφορμή να αναζητήσω τον κατάλογο με τα λάθη της Εθνικής Φρουράς και των τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην τελευταία και πλέον πρόσφατη πολεμική/επιχειρησιακή δραστηριότητα, στις επιχειρήσεις του Ιουλίου-Αυγούστου 1974».
Σύμφωνα με τους πολύ λίγους που έχουν διαβάσει τον ογκώδη τόμο, αποτελείται από 400 σελίδες με γεγονότα, κριτική και συμπεράσματα. Οι συγγραφείς κατακεραυνώνουν τεκμηριωμένα τους υπευθύνους του πραξικοπήματος και τους προδότες που συνετέλεσαν στην τραγωδία του 1974. Αναφέρουν μάλιστα ότι το περιεχόμενο του βιβλίου σίγουρα δεν θα αρέσει σε πολλούς και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποκρυβεί η έκδοση. Εκτιμάται ότι η συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων και μάλιστα από μια επιτροπή ειδικών και με πηγές γνήσια έγγραφα του στρατού, συμβάλλει στην ιστορική έρευνα, αλλά και στην αλήθεια για το τι επέφερε την ανείπωτη τραγωδία από την οποία υποφέρει μέχρι σήμερα η Κύπρος.
Πάντως πρωτίστως το Υπουργείο Άμυνας αλλά και το ΓΕΕΦ, οφείλουν να εξηγήσουν γιατί έχει αποσιωπηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα και γιατί έχουν εξαφανισθεί τα αντίτυπα του βιβλίου.
ΠΗΓΗ: https://24h.com.cy