13.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑποκάλυψη Nordic Monitor: Mυστικό πολεμικό σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Mυστικό πολεμικό σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα

Η Τουρκία έδωσε σε πολεμικά σχέδιά της για την Ανατολική Μεσόγειο το όνομα μιας ναυμαχίας του 1560, στην οποία ο οθωμανικός στόλος υπερίσχυσε μιας συμμαχίας χριστιανικών χωρών, ισχυροποιώντας τη θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο, σύμφωνα δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του PowerPoint που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας (και έχει στη διάθεσή του το Nordic Monitor), η Τουρκία εκπόνησε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία “TSK CERBE Harekât Planlama Direktifi” (TSK [Turkish Armed Forces] Cerbe Operation Planning Directive, στα αγγλικά). Το σχέδιο έχει ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε μετά την αυξημένη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Cerbe (Djerba στα αγγλικά, Τζέρμπα στα ελληνικά) είναι το όνομα ενός νησιού της νότιας Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Εκεί, τον Μάιο του 1560, έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Τζέρμπα μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και του στόλου της Χριστιανικής Συμμαχίας, που αποτελείτο κυρίως από ισπανικές, παπικές, γενουατικές, μαλτέζικες δυνάμεις. Οι Οθωμανοί Τούρκοι κέρδισαν τη μάχη, η οποία τους έδωσε κυριαρχία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το όνομα του πολεμικού σχεδίου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ταιριάζει με την αφήγηση που προωθούν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι συχνά περιγράφουν τα προβλήματα της Τουρκίας με τους Δυτικούς συμμάχους της ως μέρος μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας.

Σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως αντι-μουσουλμάνους και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι σπέρνει μίσος και μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Είπε ότι θα θέσει τα ζητήματα στη σύνοδο κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου. Τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ βήμα πίσω, αναφερόμενος προφανώς στη θέση της κυβέρνησής του για την ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα που σίγουρα θα τεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Τον Ιούνιο του 2018 ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η γειτονιά της Τουρκίας αντιμετωπίζει «μια μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία», ενώ ο μέντοράς του, τότε πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ισμαήλ Καραμάν, δήλωσε τον ίδιο μήνα ότι υπήρχε ένα τείχος χριστιανικών σταυροφόρων έναντι της Τουρκίας και δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Όλα τα είδη εσωτερικών προβλημάτων αποδίδονται στη Δύση από τους Τούρκους ηγέτες. Όταν η τουρκική λίρα βυθίστηκε λόγω κακοδιαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, είπε τον Μάιο του 2018 ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας ήταν μέρος μιας χριστιανικής σταυροφορίας εναντίον της Τουρκίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Η ύπαρξη του πολεμικού σχεδίου της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο ανακαλύφθηκε σε έναν φάκελο δικαστικής υπόθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα. Προφανώς ο εισαγγελέας είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα πριν τον καταθέσει στο δικαστήριο. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα και την Αρμενία, διαπιστώθηκε ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου μέσω ενός ασφαλούς εσωτερικού συστήματος επικοινωνιών με email. Ο Κοσκούν διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.

Το αρχείο Power Point που έχει στην κατοχή του Nordic Monitor, δεν περιέχει λεπτομέρειες των στρατιωτικών πλάνων της Τουρκίας, καθώς όπως φαίνεται είχε ετοιμαστεί για να παρουσιαστεί σε μια ενημέρωση ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων. Τα πιο ευαίσθητα δεδομένα πρέπει να διακινήθηκαν στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία μέσω των συστημάτων κρυπτογραφημένης αλληλογραφίας MEDAS ή OMASIS.

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr