13.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΣΕ ΛΟΓΩ ΕΠΙΠΟΛΑΙΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΣΕ ΛΟΓΩ ΕΠΙΠΟΛΑΙΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΕ

(Φωτό αρχείου)

Επιστολή αναγνώστη στο kranosgr

Καλημέρα σας κ. Προύφα. 

Είμαι Ανώτερος Αξιωματικός των ΕΔ ε.ε., πολύτεκνος. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έφθανα στο σημείο να απευθυνθώ σε έναν δημοσιογράφο, αλλά δυστυχώς όταν αφορά στο μέλλον των παιδιών μου, τίποτα και κανένας δεν πρόκειται να με σταματήσει. 

Ένα από τα παιδιά μου, έδωσε φέτος για 2η χρονιά πανελλήνιες εξετάσεις και επιθυμούσε να εισέλθει στη ΣΣΕ. Έγραψε σχετικά καλά, συγκεντρώνοντας παραπάνω από 14.000 μόρια. Θεωρούσαμε την είσοδό του στη ΣΣΕ δεδομένη για τους παρακάτω λόγους: 

α.        Το 2020 η βάση εισαγωγής στη ΣΣΕ – ΟΠΛΑ ήταν 15.200 μόρια (η γενική σειρά) και 13.925 μόρια (η ειδική σειρά – πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κ.ά.). Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τα μόρια του τελευταίου επιλαχόντος που εισήχθη μετά από τις παραιτήσεις αρκετών Ευελπίδων, οι βάσεις διαμορφώθηκαν τελικά σε 14.500 για τη γενική σειρά και 13.500 για την ειδική σειρά, αντίστοιχα.  

β.        Φέτος υπάρχει σημαντική αύξηση των θέσεων στη ΣΣΕ, από 170 που ήταν το 2020, το 2021 προκηρύχθηκαν 369 θέσεις, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν. Για όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις στατιστικής, αυτό από μόνο του σημαίνει μείωση των βάσεων κατά περίπου 2.000 μόρια. Εξάλλου υπάρχει το παράδειγμα της Σχολής Αστυφυλάκων, που το 2019 είχε βάση τα 16.260 μόρια και το 2020 που ο Χρυσοχοϊδης διπλασίασε ξαφνικά τους εισακτέους (από 248 σε 472), η βάση υποχώρησε στα 13.620 μόρια (μείωση 2.640 μόρια). Φανταστείτε τι θα γινόταν στη ΣΣΕ. 

Και ξαφνικά φέτος βρισκόμαστε προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και η ατυχής επιλογή του συντελεστή για τη ΣΣΕ από κάποιους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΣΕ είχε προτείνει συντελεστή 1,00 για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ εντελώς αυθαίρετα ή μάλλον με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί η Σχολή Ικάρων (ΣΙ) και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) να προτείνουν συντελεστή 1,20 και η ΣΣΕ 1,00, γιατί είναι υποτιμητικό και απαξιωτικό για τους Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, πρότειναν και επέβαλλαν συντελεστή 1,20. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απλά μπήκε κόφτης στους υποψηφίους και μπορούν να δηλώσουν την ΣΣΕ μόνο όσοι έχουν μέσο όρο στις βαθμολογίες των 4 μαθημάτων από 14,38 και πάνω (ενώ αν είχε εισακουσθεί η πρόταση της ΣΣΕ θα μπορούσαν να δηλώσουν όσοι είχαν μέσο όρο στα μαθήματα από 11,98 και πάνω). Επομένως ο γιος μου με ΜΟ 13,9 δεν μπορεί να δηλώσει τη ΣΣΕ , γιατί δεν εμφανίζεται στο μηχανογραφικό δελτίο που θα υποβάλλει. 

Απορώ αν έχουν καταλάβει αυτοί οι κύριοι τι έκαναν με αυτή τους την επιπόλαιη επιλογή, που θα έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί το μόνιμο αίτημα του ΓΕΣ για αύξηση των εισακτέων στη ΣΣΕ, μετά από τη δραστική μείωσή τους την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η βάση εισαγωγής της ΣΙ για το 2020 ήταν πάνω από 17.000 μόρια, ενώ της ΣΝΔ πάνω από 16.500, για αυτό και αυτές τις Σχολές δεν τις επηρεάζει η ΕΒΕ. Η ΣΣΕ όμως που ανέκαθεν ήταν η τελευταία επιλογή των υποψηφίων που αποτελούν τη δεξαμενή για τα ΑΣΕΙ, σαφώς και την επηρεάζει αρνητικά, ιδίως μετά και από τον προϋπολογισμένο υπερδιπλασιασμό των εισακτέων…. 

Φέτος πολλές θέσεις στη ΣΣΕ, υπολογίζονται περίπου 100, θα μείνουν κενές και το κυριότερο δεν θα υπάρχουν επιλαχόντες για να καλύψουν τις παραιτήσεις. Άρα η Τάξη 2025 ενδέχεται να έχει λιγότερους από 150, εκεί που είχαν προγραμματισθεί 369.  

Ακόμα ένα πρόβλημα που είναι πρωτίστως νομικό και θα προσφύγουμε όλοι στη δικαιοσύνη είναι η ουσιαστική κατάργηση των ειδικών κατηγοριών. Δυστυχώς στο ΥΠΕΘΑ είχαν την φαεινή ιδέα να μην προτείνουν χαμηλότερο συντελεστή για τις ειδικές κατηγορίες και έτσι ο κόφτης του 14,38 ισχύει για όλους. Οι εισαγωγικές εξετάσεις όμως για τα ΑΣΕΙ και τις ΑΣΣΥ δεν αφορούν αποκλειστικά σε εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά στην ουσία αποτελούν προσλήψεις στο δημόσιο με βάση εγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και κυρίως με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων του ΥΠΕΘΑ, και δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται οι ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, τέκνα θανόντων εν υπηρεσία και ένεκα αυτής), που είναι θεσπισμένες με τον ν. 3648/2008, που βασίζεται στο άρθρο 21 του Συντάγματος. 

Αυτή είναι η μέριμνα του κράτους για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος; Αυτή είναι η αντιμετώπιση της Υπηρεσίας για τα παιδιά των θανόντων εν υπηρεσία συναδέλφων; Να τους αποκλείουν ουσιαστικά και τελεσίδικα από την εισαγωγή στα ΑΣΕΙ με ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία; Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιους επιτελείς να αγνοούν την μέριμνα του κράτους για τα τέκνα του πληρώματος ενός ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που έπεσαν στο καθήκον; Οι Σχολές της Αστυνομίας, με βάσεις εισαγωγής πολύ πιο υψηλότερες επέλεξαν συντελεστές 0,80 για τους Αξκούς (με βάση εισαγωγής το 2020 στα 17.625 μόρια), έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα τέκνα των θανόντων συναδέλφων τους δεν θα χάσουν τα προνόμια τους. Αυτοί δεν νοιάστηκαν για το κύρος της Σχολής Αξιωματικών τους; 

Θυμάμαι όλα τα χρόνια οι ηγεσίες έλεγαν ότι προτιμάμε υποψηφίους που θέλουν να γίνουν Αξιωματικοί και όχι αυτούς που δεν θα περάσουν στο μαθηματικό, χημικό, φυσικό, κ.λπ., με αποτέλεσμα να λένε «δεν βαριέσαι ας πάμε στη ΣΣΕ μόνο και μόνο για τον μισθό»… Και τώρα «βάλαμε τα χεράκια μας ως Στρατός και ιδίως ως Αξιωματικοί και βγάλαμε τα ματάκια μας»……. 

Και μην λένε κάποιοι ότι προτιμούμε μόνο τους καλύτερους και δεν θέλουμε να εισέρχονται γράφοντας 3 ή 5 ή 8. Ποτέ δεν μπήκε κάποιος στη ΣΣΕ με 3 ή 5 ή 8. Οι υποψήφιοι που ουσιαστικά αποκλείονται από τη ΣΣΕ, παρά τη ραγδαία αύξηση των εισακτέων είναι αυτοί που θα γράψουν από 12 έως 14,38 μέσο όρο στα 4 μαθήματα….. 

Αυτά τα λίγα…..