13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΑπονομή βραβείων από τον ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά στους νικητές του 1ου Διαγωνισμού...

Απονομή βραβείων από τον ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά στους νικητές του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του ΥΠΕΘΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, παρέστη σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, στην τελετή βράβευσης των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας με θέμα «Καινοτομώντας στην Επίγνωση της Επιχειρησιακής Κατάστασης», τον οποίο διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το έτος 2021. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα βραβεία στους νικητές των έντεκα προτάσεων καινοτομίας (δέκα επικρατέστερων και της πρώτης νεανικής πρότασης καινοτομίας) με την υψηλότερη βαθμολογία, απένειμαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και εκπρόσωποι των εταιρειών INTRACOM DEFENCE και DEES GROUP, χορηγών του διαγωνισμού.  

Συνολικά, κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν διακόσιες δώδεκα ενδιαφέρουσες προτάσεις καινοτομίας κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενώ διακρίθηκαν τέσσερις εξ αυτών και παρουσιάστηκαν κατά την τελετή βράβευσης.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά μου, να παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση, μια σημαντική δράση για την Καινοτομία και την Τεχνολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία οργανώνεται για πρώτη φορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μια δράση που ξεκίνησε ο καλός μου φίλος και προκάτοχός μου Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος σήμερα αν και θα ήθελε να είναι μαζί μας, οι υποχρεώσεις του δεν του το επέτρεψαν τελικά, και που συγκροτημένα και συντονισμένα μαζί με την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και την καθοδήγηση του κ. Υπουργού, προχωρήσαμε και υλοποιούμε μέχρι σήμερα.

Για όλους εμάς άλλωστε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η συνέχεια και η συνέπεια αποτελούν βασικές αρχές με τις οποίες πορευόμαστε. Έτσι λοιπόν, με αφετηρία την ανακήρυξη από το ΥΠΕΘΑ του 2020, ως έτους «Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος», αποφασίσθηκε η διεξαγωγή διαγωνισμού και συνεδρίου  καινοτομίας. Η πανδημία μπορεί να καθυστέρησε τις εν λόγω δράσεις, καταφέραμε όμως να ανασυνταχθούμε και να προκηρύξουμε τελικά εντός του 2021, τον πρώτο διαγωνισμό Καινοτομίας του ΥΠΕΘΑ με θέμα «Καινοτομώντας στην Επίγνωση της Επιχειρησιακής Κατάστασης».

Η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και εξωστρέφειας για όλους τους οργανισμούς και φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, επιταχύνοντας την πρόοδο και την εξέλιξη σε ευαίσθητους και νευραλγικούς τομείς.

Αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, η συμπόρευση στο άρμα της «κοινότητας καινοτομίας» και των «οικοσυστημάτων καινοτομίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αιχμής, με γνώμονα πάντα για το Υπουργείο μας, τη διασφάλιση της άμυνας, της υπεροχής και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Η Εθνική Άμυνα κατέχει και συνεχώς ενισχύεται με σύγχρονα οπλικά συστήματα, με τεχνολογία τελευταίας γενιάς και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου. Μέσω των συνεργασιών και της διαλειτουργικότητας με υπηρεσίες και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δύναται να αναπτύξει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όλα τα επίπεδα.

Η εύρεση και η κατάλληλη διοχέτευση καινοτόμων λύσεων είναι ικανές να προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα σε δυσανάλογα μικρό διάστημα, σε σχέση με την παραδοσιακή ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Τα οφέλη της καινοτομίας επεκτείνονται στην ενδυνάμωση και  ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και στη σύνδεσή της, με εσωτερικούς και εξωτερικούς φορείς, δημιουργώντας το απαραίτητο τεχνολογικό πλεονέκτημα, που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά υφιστάμενες αλλά και  αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας, λειτουργώντας ως ισχυρό ανάχωμα, αποτρέποντας ή ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα των κρίσεων.

Η όλη προσπάθεια δεν θα ήταν επιτυχημένη χωρίς τη συμβολή και τη σύνδεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας, μέσω των εταιρειών αιχμής, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η έρευνα και η εμπειρία που κατέχουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και οι δυνατότητες των επιστημόνων και τεχνικών τους, αποτελεί εχέγγυο και ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, η οποία συνδυαζόμενη με τις δυνατότητες αντίστοιχων φορέων αλλά και των στελεχών των ΕΔ, θα μπορούσε να επιφέρει την τεχνολογική αναβάθμιση και υπεροχή στο χώρο της άμυνας της χώρας μας.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία, κυρίως μέσω των νεοφυών επιχειρήσεων και των start-ups, οι οποίες αποτελούν ζωντανή κοιτίδα καινοτομίας, ταλέντων και ιδεών, έχει να προσδώσει δυναμική στην τεχνολογική υπεροχή, με το ανθρώπινο δυναμικό να αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα.  

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συγχαρούμε τους διοργανωτές, τους πρωτεύσαντες και μαζί με αυτούς όλους τους συμμετέχοντες στον πρώτο διαγωνισμό Καινοτομίας στην Άμυνα. Όλους αυτούς που συμβάλλουν, ώστε η καινοτομία και η τεχνολογία να γίνουν «όπλα» αντιμετώπισης των σύγχρονων διεθνών προκλήσεων, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα φάρο της αμυντικής ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο υλοποιούμε την Κυβερνητική πολιτική για δημιουργία και εδραίωση της τεχνολογικής εξέλιξης, καθιστώντας τη χώρα βασικό κόμβο στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ευρώπης».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ΒουλευτήςΦθιώτιδας και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, οι Διευθυντές Γ΄ Κλάδου του ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Μ) Δημήτριος Μπόζνος και του ΓΕΝ Αρχιπλοίαρχος Σπυρίδων Λαγάρας ΠΝ και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μετεξέλιξης του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος (Ι) Κωνσταντίνος Ζολώτας.Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο εκπροσώπησε με την παρουσία του, ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Αθανάσιος Βάλαρης.