Την εκτίμηση ότι η Τουρκία κάποια στιγμή θα πάρει τα εξοπλιστικά προγράμματα που ζητεί από τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, η Τουρκία είναι πολύ ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ενισχύοντας την Τουρκία ενισχύουν το ΝΑΤΟ, οπότε «αργά ή γρήγορα» θα πάρει τα εξοπλιστικά προγράμματα που ζητεί. «Η δικιά μου ανησυχία είναι ότι σιγά σιγά εξομαλύνεται το έδαφος για να πάρουν τα εξοπλιστικά οι Τούρκοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πείθοντας ο Μπαίντεν το Κογκρέσο και την Γερουσία ή προσπαθώντας να εξευμενίσουν κατά κάποιο τρόπο την Τουρκία στις εντάσεις αυτές που δημιουργεί και επιχειρώντας να την ησυχάσουν», είπε ο κ. Αποστολάκης, εξηγώντας τους μηχανισμούς με τους οποίους μπορεί τελικά να πάρει η Τουρκία ότι ζητεί για τα F-16.
«Η Τουρκία θέλει να κερδίζει πράγματα χωρίς να κάνει πόλεμο, δεν νομίζω ότι τη συμφέρει ο πόλεμος, ούτε και μπορεί να τον διαχειριστεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος δεν είναι μια υπόθεση που είναι ξεκάθαρα χαμένη ή κερδισμένη. Στους πολέμους θεωρώ ότι χάνουν και οι δύο, αλλά το κόστος του να κάνεις ένα πόλεμο με κάποιον θα πρέπει να υπολογιστεί πολύ σοβαρά. Στη δική μας την περίπτωση, το κόστος θα είναι πάρα πολύ μεγάλο για την Τουρκία, εάν αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, και από πλευράς στρατιωτικών απωλειών και από πλευράς διπλωματικών ισορροπιών», συμπλήρωσε ο κ. Αποστολάκης.
Για τα 12 μίλια
Ερωτηθείς για το θέμα του casus belli και το ενδεχόμενο να μπορούσε η Ελλάδα να συμφωνήσει σε κάτι άλλο πέρα από τη γνωστή θέση που έχει για το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι ενδεχομένως το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τους Τούρκους. «Κοιτάξτε μέσα στο Αιγαίο, επειδή υπάρχει ένα θέμα με τη διεθνή ναυσιπλοΐα και αν επεκταθούν τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια οι δίαυλοι διεθνούς ναυσιπλοΐας σχεδόν εξαφανίζονται ή μένουν ελάχιστοι, θα πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη, ούτως ώστε να μπορεί να είναι ελεύθερη η ναυσιπλοΐα αφενός και αφετέρου να εξασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος σε σχέση με τα χωρικά ύδατα. Για όλα αυτά υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν θέσεις που κατά καιρούς έχουν υποβληθεί και έχουν εξεταστεί. Δεν έχουν προκύψει συμφωνίες, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αυθαίρετα και να κάνουμε μία κατανομή», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.