13.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑποστράτευσαν συνταγματάρχη τρεις φορές!

Αποστράτευσαν συνταγματάρχη τρεις φορές!

ΚΥΠΡΟΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Σύνηθες φαινόμενο τείνουν να καταστούν οι ακυρωτικές αποφάσεις που εκδίδουν τα δικαστήρια και αφορούν το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων, το οποίο, ουκ ολίγες φορές προέβη σε πρόωρες αποστρατεύσεις αξιωματικών χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις το συμβούλιο, που προεδρεύεται από τον υπουργό Άμυνας και συμμετέχουν ως μέλη δύο υπουργοί και ο αρχηγός της ΕΦ, χρειάστηκε να συνέλθει δύο και τρεις φορές προκειμένου να εκδώσει σύννομη απόφαση. Για τις τρύπιες αποφάσεις του συμβουλίου, το Δημόσιο επωμίζεται κόστος χιλιάδων ευρώ για υπεράσπισή τους ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ μόλις το 2019, το κράτος υποχρεώθηκε να καταβάλει μετά από συμβιβασμό πρόσθετες αποζημιώσεις €4 εκατ. σε αξιωματικούς για παράνομες πρόωρες αποστρατείες το 2005 – 2006. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση απόστρατου ταξίαρχου, ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται μέσα από δικαστική απόφαση που εκδόθηκε προ ημερών, χρειάστηκε να τον αποστρατεύσει τρεις φορές το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων μέχρι να κριθεί από το δικαστήριο νόμιμη η πρόωρη αποστράτευσή του.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων αποφάσισε την 1/11/2005 τον ευδόκιμο τερματισμό της υπηρεσίας του συνταγματάρχη Ιωάννου, όπως και άλλων αξιωματικών. Ενόψει τούτου, ο Ιωάννου αφυπηρέτησε στις 13/4/2006. Παράλληλα, προσέφυγε ενώπιον της δικαιοσύνης. Τον Φεβρουάριο του 2009, η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου εξέδωσε ακυρωτική απόφαση στην υπόθεση Θεοδώρου ν. Δημοκρατίας, συμπαρασύροντας σε ακύρωση όλες τις πρόωρες αποστρατεύσεις που έλαβαν χώρα τα έτη 2005 και 2006 καθώς κρίθηκε ότι δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς. Ο γενικός εισαγγελέας συμβούλεψε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων να ανακαλέσει αναδρομικά τις αποφάσεις του για τον ευδόκιμο τερματισμό της υπηρεσίας συνολικά 62 αξιωματικών, μεταξύ άλλων και του εν λόγω συνταγματάρχη, και να επανεξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ενόψει των ανωτέρω, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων σε συνεδρία του στις 20/2/2009, αφού πρώτα ανακάλεσε την απόφασή του για τον ευδόκιμο τερματισμό της υπηρεσίας του συνταγματάρχη, αποφάσισε την εκ νέου αποστράτευσή του.

Ο συνταγματάρχης Ιωάννου αμφισβήτησε την πιο πάνω απόφαση με προσφυγή που καταχώρισε το 2009 και μετέπειτα με έφεση το 2011, με την οποίαν κατάφερε να ακυρώσει στις 29/2/2012 την επίμαχη απόφαση της αποστράτευσής του, διότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη και πάλι. Συγκεκριμένα, κρίθηκε πως δόθηκε μία γενική αιτιολογία και δεν έγινε εξειδίκευση των αναγκών της ΕΦ. Μετά την έκδοση της πιο πάνω απόφασης, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία στις 26/4/2012 και αποφάσισε, ομόφωνα, αφού πρώτα τον επανέφερε για δεύτερη φορά στις τάξεις της ΕΦ, τον εκ νέου ευδόκιμο τερματισμό της υπηρεσίας του «επειδή δεν διαθέτει την ολοκληρωμένη εξειδικευμένη ακαδημαϊκή μόρφωση και στρατιωτική εκπαίδευση, καθόσον δεν είναι απόφοιτος Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και ούτε έχει φοιτήσει στη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας». Εναντίον της πιο πάνω απόφασης, ο εν λόγω συνταγματάρχης καταχώρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφυγή, το αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η απόρριψη των θέσεών του και επικύρωση τής ως άνω διοικητικής πράξης. Στην έφεση που κατέθεσε, όσο και πρωτόδικα, ο εφεσείων υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω πράξη με την οποίαν αφυπηρέτησε αναδρομικά από τις τάξεις του Στρατού από 13/4/2006 είναι άκυρη και παράνομη. Η έφεση εκδικάστηκε από πέντε δικαστές του Ανώτατου.

Στην πολυσέλιδη απόφαση τους, ημερ. 2/12/2020, απέρριψαν τους λόγους έφεσης συμφωνώντας με τη λογική της αντίκρισης του θέματος από το πρωτόδικο δικαστήριο. Ότι, δηλαδή, η κάθε κρίση είναι ατομική, συνεπακόλουθα η επανεξέταση αφορά τον καθένα αξιωματικό χωριστά με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν χωρίς σύγκριση μεταξύ τους, όπως ακριβώς ήταν ατομικός και ο λόγος ακύρωσης για κάθε έναν αξιωματικό, κατά την επανεξέταση, μόνο 25 αξιωματικών από τον αρχικό αριθμό των 62 που αποστρατεύτηκαν πρόωρα κατά την επίμαχη περίοδο. Τονίζεται ότι μετά την επιτυχία προσφυγών, αλλά και εφέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης, η Δημοκρατία υποχρεώθηκε σε συμβιβασμό με αρκετούς από αυτούς τους αξιωματικούς που αποστρατεύτηκαν πρόωρα, μοιράζοντας τους ποσό €4 εκατ. σε μισθούς και αποζημιώσεις για την περίοδο που επέστρεψαν στην ενεργό υπηρεσία μέχρι να αποστρατευθούν εκ νέου.

ΠΗΓΗ: https://politis.com.cy