13.3 C
Athens
Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ«Αρχηγέ μπορείς;» - Πώς ο Μητσοτάκης έδωσε το OK στον Φλώρο για...

«Αρχηγέ μπορείς;» – Πώς ο Μητσοτάκης έδωσε το OK στον Φλώρο για την πτήση του C-130 στο Σουδάν

Ο ρόλος των 13 Ελλήνων κομάντος και η δύσκολη προσγείωση των Ελλήνων πιλότων στο εμπόλεμο Χαρτούμ – Ο απεγκλωβισμός 29 αμάχων που επαναπατρίστηκαν – Το χτύπημα σε τουρκικό C-130

Μάκης Πολλάτος

Έπειτα από τις διαδοχικές πτήσεις ελληνικών μεταφορικών αεροσκαφών C-27 από το Ασουάν προς την Ελευσίνα και τον επαναπατρισμό Ελλήνων του Σουδάν, ίσως η χθεσινή επιχείρηση του ελληνικού C-130 που έφτασε στην καρδιά του εμπόλεμου Χαρτούμ να θεωρήθηκε σαν… business as usual.

Η αλήθεια είναι ολότελα διαφορετική. Για την πτήση του ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 από το Ασουάν της Αιγύπτου όπου μεταστάθμευε από την Κυριακή 23 Απριλίου προηγήθηκε προσεκτική προετοιμασία και λεπτομερής σχεδιασμός που απέδειξαν ότι ακόμη και μια χώρα μικρότερη από τους στρατιωτικούς γίγαντες μπορεί να εκτελέσει μια παράτολμη αποστολή αν υπάρχει αποφασιστικότητα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όλες τις τελευταίες ημέρες, πριν και μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ότι η Ελλάδα στέλνει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το γειτονικό Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος. Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη οι Έλληνες ομογενείς από το Σουδάν και οι οικογένειές τους μεταφέρονταν οδικώς από στρατιωτικούς της Γαλλίας και της Ιταλίας ή αεροπορικώς με στρατιωτικά αεροσκάφη ξένων χωρών μέχρι το Ασουάν όπου επιβιβάζονταν σε ελληνικά C-27J και επέστρεφαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ωστόσο, παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός η κατάσταση στο Σουδάν παραμένει ανεξέλεγκτη, όσο οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας και προσπαθούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα σε βάρος των αντιπάλων με αιφνιδιαστικά χτυπήματα ή επιθέσεις αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των Ελλήνων διπλωματών με επικεφαλής τον διευθυντή της Α8 διεύθυνσης αφρικανικών χωρών του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Σούλιο

  

του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά που βρισκόταν στο Ασουάν της Αιγύπτου για τον καλύτερο συντονισμό,

  

των επιτελών στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των στελεχών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και άλλων ξένων αμάχων απ’ ευθείας από το Χαρτούμ. «Αρχηγέ μπορείς;» ρώτησε κατά πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει καταφατική απάντηση από τον στρατηγό Φλώρο ο οποίος εξήγησε ότι οι επιτελείς του ΓΕΑ, του ΓΕΕΘΑ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου σε συντονισμό με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεννόηση με φίλους και συμμάχους από Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βεβαίως την Αιγύπτο είναι έτοιμοι για την επικίνδυνη αποστολή του C-130 στο Χαρτούμ.

«Το προηγούμενο βράδυ πριν την πτήση του C-130 δυσκολεύτηκα να κοιμηθώ» εξομολογήθηκε ο στρατηγός Φλώρος σε συνομιλητή του για τη νύχτα της Τετάρτης. Κι αυτό διότι η κατάσταση κάθε άλλο παρά ελεγχόμενη ήταν στην πρωτεύουσα του Χαρτούμ, όσο κι αν γύρω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Σουδάν -που ελέγχεται από Βρετανούς στρατιωτικούς- είχαν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις από τον επίσημο στρατό της αφρικανικής χώρας. Κανείς δεν μπορούσε να δώσει εγγυήσεις ότι το C-130 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο παραστρατιωτικών ή άλλν ανεξέλεγκτων ομάδων που μπορεί να δρουν στην αφρικανική χώρα. Σε επίπεδο πληροφοριών το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Ο στρατός του Σουδάν έδινε διαβεβαιώσεις ότι εξασφάλιζε την περίμετρο του αεροδρομίου. Γύρω στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης το ελληνικό C-130, ένα από τα μοναδικά δύο μεταγωγικά αεροσκάφη αυτού του τύπου που είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προσγειώθηκε στο Χαρτούμ. Πλήρωμά του 10 αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, επιβάτες ο διευθυντής υποσαχάριας Αφρικής του ΥΠΕΞ και ένας συνάδελφός του και ασφάλεια 13 Έλληνες κομάντος με πλήρη εξάρτηση μάχης. Το C-130 μένει για περίπου μιάμιση ώρα στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ και ώρα 14:00 ώρα Ελλάδος απογειώνεται για τη βάση της Ελευσίνας. Εχουν επιβιβαστεί 39 πολίτες που εγκαταλείπουν το εμπόλεμο Σουδάν (20 Έλληνες, 5 Ολλανδοί, 4 Ισπανοί, 8 Φιλιππινέζοι που ζήτησε η Μάλτα, ένας Γερμανός, ένας Σέρβος και 7 σκυλιά που οι Έλληνες αποφάσισαν να πάρουν μαζί τους στην πατρίδα.

Τα 90 λεπτά που το ελληνικό C-130 βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ οι 13 Έλληνες κομάντος βρίσκονταν σε όρθια θέση γύρω από το μεταγωγικό αεροσκάφος αφού οι Σουδανοί είχαν ζητήσει να μην λάβουν θέση μάχης υποστηρίζοντας ότι οι άντρες του στρατηγού αλ Μπουρχάν έχουν εξασφαλίσει την περίμετρο. Η δύσκολη επιχείρηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την πτήση του C-130 στο Χαρτούμ γνωστοποιήθηκε όταν το ελληνικό αεροσκάφος -που δεν διαθέτει τα συστήματα αυτοπροστασίας που έχουν όλα τα ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη που προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την αφρικανική χώρα για τον απεγκλωβισμό αμάχων- μπήκε στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.

IMG_2911
Στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας ήταν το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός όταν έφτασε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα από το Σουδάν 39 ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν
geetha___4_
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
geetha___6_
geetha___1_

  

Η επίθεση σε τουρκικό C-130 αποδεικνύει την επικινδυνότητα της πτήσης του ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφους στο Σουδάν. Οπως επιβεβαίωσαν οι Βρετανοί από τη βάση στο αεροδρόμιο Wadi Seidna, το τουρκικό C-130 δέχθηκε πυρά που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.

Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από απ’ ευθείας πτήση επτά ωρών το ελληνικό C-130 με τους 39 πολίτες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας όπου τους υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr