Ενώ οι αυξήσεις σε όλους τους ένστολους -μετά από εσωκομματικές πιέσεις-, παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι τη… ΔΕΘ, ολοένα και περισσότεροι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με ζήτημα επιβίωσης και αναλαμβάνουν δεύτερες δουλειές, ως διανομείς ή φύλακες σεκιούριτι, ώστε να «μπαλώσουν» τα έξοδα για τα οποία δεν επαρκεί ο μισθός τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ
«Πρέπει να αλλάξει όλη η αντιμετώπιση από το κράτος, ώστε να μην αναγκάζεται ο αστυνομικός να είναι αστυνομικός για 8 ώρες και εν συνεχεία να κάνει τον σεκιουριτά ή τον διανομέα για άλλες 8 ώρες, για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του», δηλώνει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαΐρίδης.
Πέρα από τις αυξήσεις ύψους 30 ευρώ που τίθενται σε ισχύ από 1η Απριλίου, υπάρχει ανάγκη για ένα όραμα που να περιλαμβάνει οικιστικό πρόγραμμα, εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για τις οικογένειες των αστυνομικών, αναφέρει. «Καλούμαστε να βάζουμε το χέρι στη τσέπη για να αγοράσουμε τον προσωπικό μας εξοπλισμό, δίνουμε 400 ευρώ στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά μας, άλλα 500 ευρώ στα ενοίκια. Αν υπήρχε όραμα για όλα αυτά τα ζητήματα, θα είχαμε έμμεσα αυξήσεις στους μισθούς μας, σε μεγάλο βαθμό».
«Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου τίθεται ζήτημα επιβίωσης, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα. Ένας αστυνομικός παίρνει 1.000 ευρώ, τα 500 ευρώ πηγαίνουν στο ενοίκιο με την ακρίβεια… αν υπάρχουν και παιδιά με φροντιστήρια, δεν βγαίνει ο μήνας. Άρα, τι πρέπει να κάνουν; Αν θέλουν οι αρμόδιοι, μπορούν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας, ώστε να είμαστε θωρακισμένοι νομικά, εξοπλιστικά, υλικοτεχνικά, θεσμικά και οικονομικά, ώστε να μην αναγκάζεται ο αστυνομικός να είναι αστυνομικός για 8 ώρες και εν συνεχεία να κάνει τον σεκιουριτά ή τον διανομέα για άλλες 8 ώρες, για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του», επισημαίνει.
Υποστελεχωμένη η Θεσσαλονίκη – Flyover και νέες διευθύνσεις απομυζούν το προσωπικό
Οι περιορισμένες μεταθέσεις, το μπαράζ συνταξιοδοτήσεων αλλά και ολοένα αυξανόμενες νέες διευθύνσεις, δημιουργούν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ο κ. Τσαϊρίδης. «Το 2020 η ΔΙΑΣ είχε περισσότερα από 400 άτομα και τώρα, με το ζόρι 250. Η τεράστια αύξηση των νέων υπηρεσιών που έχουν δημιουργηθεί, όπως οι Πάνθηρες, τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας, οι νέες ομάδες ΟΠΚΕ, αλλά και η συνεχής ενίσχυση της διεύθυνσης Τροχαίας για το Flyover -που ποτέ δεν είναι αρκετή-, έχει ουσιαστικά διαλύσει όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες. Περίπου 60 αστυνομικοί επιτηρούν το μετρό σε ημερήσια βάση, άλλοι σταθεροί σε σταθμούς αυξημένης επισκεψιμότητας κι άλλοι με περιπολίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους υπόλοιπους. Υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων και όλες οι υπηρεσίες στελεχώνονται από το υπάρχον προσωπικό. Αδειάζουμε δηλαδή άλλες υπηρεσίες, για να γεμίζουμε αυτές που φτιάχνουμε. Όλα αυτά, οδηγούν στο να υπολειτουργούν στο σύνολό τους οι αστυνομικές υπηρεσίες, με αντίκτυπο στην ασφάλεια του πολίτη», υπογραμμίζει.
«Δεν λύνονται όλα τα ζητήματα με αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα»
«Είναι οξύμωρο που το κράτος επιχειρεί να λύσει όλα τα ζητήματα με αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα, κάποια ζητήματα είναι κοινωνικά και χρειάζονται άλλου είδους προσέγγιση όπως η βία ανηλίκων που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν είναι λύση μόνο τα αστυνομικά μέτρα και να επιφορτίζεται συνεχώς η αστυνομία με τα πάντα», σημειώνει.
ΠΗΓΗ: https://thesstoday.gr