Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ-23» στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.
Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν:
- Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
- Οι Πρέσβεις στην Ελλάδα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Omar Amer Youssef, της Ιορδανίας κ. Ahed Ali Sweidat, της Ιταλίας κ. Patrizia Falcinelli, του Καναδά κ. Anna-Karine Asselin, της Σαουδικής Αραβίας κ. Saad Alammar, της Σλοβακίας κ. Marcela Hanusova και της Σλοβενίας κ. Tamara Weingerl Pozar.
- Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, o Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.) Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης.
- Ο Chief of the Royal Jordanian Air Force Brigadier General Mohammad F. Hiaysat.
- Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.
- Ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.
- Ανώτατοι Αξιωματικοί ως εκπρόσωποι των Αρχηγών Αεροπορίας της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σαουδικής Αραβίας.
- Oι Ακόλουθοι Άμυνας (AKAM) στην Αθήνα της Αιγύπτου, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ισπανίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας.
- Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί, Εκπρόσωποι Πρεσβειών, καθώς και Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους και τις ξένες αποστολές στην Ελλάδα και στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις ασφάλειας στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η στενή συνεργασία μεταξύ φίλων συμμάχων και εταίρων Χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες, σεβόμενες το Διεθνές Δίκαιο, τους διεθνείς θεσμούς και τους κανόνες καλής γειτονίας.
Τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας, συμμετέχουν σε διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός πλέγματος σχέσεων που προάγει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.
Υπογράμμισε ότι η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» προάγει την μαχητική ικανότητα, την διαλειτουργικότητα και την συνέργεια μεταξύ των συμμετεχουσών ΕΔ και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην περιοχή της Μεσογείου με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού και διαφορετικών τύπων μαχητικών αεροσκαφών, και την εκτέλεση πολύπλοκων και ιδιαίτερα απαιτητικών διακλαδικών σεναρίων.
Επισήμανε ότι στην φετινή Άσκηση συμμετέχουν Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και Δυνάμεις και μέσα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, οι οποίες συνεκπαιδεύονται με τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, προσδίδοντάς στην Άσκηση πλήρως διακλαδικό χαρακτήρα, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ρεαλιστικού περιβάλλοντος μάχης σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Στο σημείο αυτό τόνισε την πρώτη συμμετοχή των νέων Μαχητικών Αεροσκαφών RAFALE στην «ΗΝΙΟΧΟΣ-23». Επίσης, εστίασε στην συμμετοχή για πρώτη φορά στην σειρά ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» της Ινδίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Ακολούθως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σημασία της αεροπορικής ισχύος στο σύγχρονο πεδίο μάχης και τόνισε το στρατηγικό πλεονέκτημα που παρέχει αυτή στην διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθόσον αξιοποιεί την ταχύτητα, την εμβέλεια, την ευελιξία και την ικανότητα εμπλοκής των σύγχρονων Αεροσκαφών, σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση που αυτά δημιουργούν στον εχθρό.
Αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις , με την στενή συνεργασία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, και ευχαρίστησε το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ειδικών Επιχειρήσεων για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Επισήμανε παράλληλα την αξία της αγαστής συνεργασίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και σύμμαχων Χωρών που βοήθησαν Έλληνες πολίτες να διασωθούν από το Σουδάν.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους διακεκριμένους προσκεκλημένους για την παρουσία τους και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους συμμετέχοντες στην Άσκηση, στις ξένες αποστολές για την ενεργή συμμετοχή τους και στο σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού για την συμβολή του στην άρτια και επιτυχή διεξαγωγή της.
Κατά την διάρκεια της DV-DAY, οι προσκεκλημένοι αφού ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή της Άσκησης από τον Διοικητή του ΚΕΑΤ Ταξίαρχο (Ι) Ματθαίο Κανουπάκη, παρακολούθησαν διελεύσεις σχηματισμών Μαχητικών Αεροσκαφών όπως και εικονικές προσβολές αεροδρομίου, και περιηγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) και στους χώρους του Κέντρου Επιχειρήσεων (WHITE CELL) των συμμετεχουσών δυνάμεων.