Μετά τα φονικά 7,8 Ρίχτερ που χτύπησαν Τουρκία και Συρία, σεισμολόγοι εκτιμούν πως αναμένεται σεισμός και κοντά στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να προσδιορίζουν τον χρόνο εκδήλωσής του.
Ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξέφρασε την άποψή του για το συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για “κοινό μυστικό”.
“Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται η σχετική συζήτηση. Υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση στο πρόσφατο παρελθόν, οπότε κάποια στιγμή προφανώς θα γίνει κίνηση εκεί και αυτή θα συνοδευτεί με κάποιον ισχυρό σεισμό που θα γίνει κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Είναι κάτι που στη σεισμολογική κοινότητα είναι κοινό μυστικό” δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ3.
Όταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στην Ελλάδα από μία τέτοια δόνηση απάντησε ότι αυτές θα εξαρτηθούν από το μέγεθος του σεισμού.
“Ο σεισμός το ’99 που έγινε στο Ιζμίτ είχε μέγεθος 7,6 αλλά είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι επειδή έγινε πάνω στον τεκτονικό σχηματισμό της βόρειας Ανατολίας, ο οποίος περνάει και στην Ελλάδα, πιθανόν να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη σεισμική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο. Και πράγματι λίγες ώρες μετά είχαμε δύο σεισμούς πάνω από 5 βαθμούς στο βόρειο Αιγαίο και στις 7 Σεπτέμβρη είχαμε τον σεισμό των 5,9 στην Πάρνηθα” συνέχισε ο κ. Σκορδίλης.
“Δεν σημαίνει βέβαια ότι ο σεισμός στην Αθήνα έγινε εξαιτίας του σεισμού του Ιζμίτ αλλά ο σεισμός του Ιζμίτ πιθανότατα επιτάχυνε την εκδήλωση του σεισμού της Πάρνηθας” πρόσθεσε.
Όπως τόνισε, οι σεισμοί είναι “επαναλαμβανόμενα αλλά χωρίς συγκεκριμένη περίοδο φαινόμενα”. Με άλλα λόγια, ένας σεισμός που έγινε κάπου θα επαναληφθεί, “απλώς ο χρονικός κύκλος που θα μεσολαβήσει δεν είναι σταθερός” εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας.
Δείτε το βίντεο
ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr