13.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓ. Τσίπρας: Κενό το 30% των προκηρυγμένων θέσεων σπουδαστών της ΣΣΕ. Ερωτήματα...

Γ. Τσίπρας: Κενό το 30% των προκηρυγμένων θέσεων σπουδαστών της ΣΣΕ. Ερωτήματα για την ΕΒΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εθνικής Άμυνας

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: “Κενό το 30% των προκηρυγμένων θέσεων σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων. Πρόσθετα ερωτήματα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την αναπλήρωση όσων δεν θα καταταγούν σε ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ ή θα παραιτηθούν”

Με την ανακοίνωση των βάσεων των στρατιωτικών σχολών αποτυπώθηκε ανάγλυφα η απώλεια του 30% των θέσεων εισακτέων  στη Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) σε σχέση με τις θέσεις που ήταν διαθέσιμες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταστάσεις του Υπουργείου Παιδείας οι θέσεις υποψηφίων που δεν καλύφθηκαν εντοπίζονται στη Σχολή της ΣΣΕ και ήταν 103 από τις 355 τελικές θέσεις που ήταν διαθέσιμες κατόπιν μεταφοράς στις 8 κατηγορίες ειδών θέσεων (Γενική Σειρά 90% 2021,10% 2020 – Παλαιό και Νέο- & 10% 2019, Ειδικές Κατηγορίες Ν 3648/08 2019, 2020 – Παλαιό και Νέο – και 2021). Οι κενές θέσεις υποψηφίων στη ΣΣΕ, εντοπίζονται στη Σχολή των Όπλων όπου οι επιτυχόντες ήταν 184 από σε σύνολο διαθέσιμων θέσεων 287.

Το γεγονός επισφραγίστηκε και από την Εγκύκλιο – Πρόσκληση Επιτυχόντων του ΓΕΣ (αρ. 134, 1/9/21) του Ακαδημαϊκού Έτους 2021-2022 με την οποία καλούνται να καταταγούν 184 επιτυχόντες στα Όπλα της ΣΣΕ. 

Πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η κατάταξη των εισακτέων, η πλέον παραγωγική Ανώτατη Σχολή του Στρατού Ξηράς μετρά ήδη 103 κενές θέσεις, ή απώλεια του 30% των θέσεων  που ήταν διαθέσιμες και απαραίτητες για την πλήρωση των τάξεων των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η παραπάνω εξέλιξη είναι απόρροια του Άρθρου 2 του Νόμου 4777/2021 που είχε ως “παρενέργεια” τον αποκλεισμό 18 χιλιάδων επιπλέον υποψηφίων από τα πανεπιστήμια σε σχέση με το 2020 και άφησε 40 χιλιάδες υποψηφίους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το άρθρο 2 ορίζει ότι η ευθύνη για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ είναι διττή. Η μέγιστη και η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (Άρθρο 2 παρ. 4) και με συντελεστή που την προσαυξάνει με την απόφαση της Συγκλήτου κάθε σχολής (Άρθρο 2 παρ.5).

Όμως, ειδικά για τις στρατιωτικές σχολές αναμένεται να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα μετάαπό τις αναμενόμενες παραιτήσεις επιτυχόντων στις ανωτέρω σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο ένα ποσοστό υποψηφίων που ξεπερνά το 15% εγκαταλείπει τις στρατιωτικές σχολές από το πρώτο έτος φοίτησης και αναζητά νέο προσανατολισμό. Μείζον πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει σε αυτό το πεδίο λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής διότι αρκετοίαπό τους  επιλαχόντες δεν θα έχουν ξεπερνούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και σε άλλους πού δυνητικά θα ήταν επιλαχόντες δεν επετράπη να καταθέσουν μηχανογραφικό γιατί δεν ξεπερνούσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως συνέβη σε 28.000 περιπτώσεις υποψηφίων των πανελλήνιων εξετάσεων.

Σε συνέχεια των παραπάνω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ήταν στις προθέσεις τις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας η μη κάλυψη του 30% των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί στην Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ); Ήταν εφικτό να προληφθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και τη στρατιωτική ηγεσία ότι η υψηλή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και μέγιστος συντελεστής για τη ΣΣΕ θα άφηνε ακάλυπτο το 30% των ζητούμενων θέσεων; Θα αναζητηθούν ευθύνες για την εξέλιξη αυτή;
  • Το γεγονός ότι δεν θα συμπληρωθεί το 30% των θέσεων που κρίθηκαν απαραίτητες για τις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αποχώρηση τουλάχιστον του 15% των εισερχομένων χωρίς να υπάρχει η πλήρης δυνατότητα αντικατάστασης τους με επιλαχόντες, δεν κρίνουν  ότι συνιστά μη διαχειρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καλυφθούν κρίσιμες θέσεις, τόσο για την ΣΣΕ όσο και για τις υπόλοιπες ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος;
  • Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αναλογική αύξηση των εισακτέων στη ΣΣΕ στα αμέσως επόμενα έτη;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,

Τσίπρας Γιώργος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παππάς Νίκος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης