Το εφιαλτικό σενάριο για το κόστος των πυρομαχικών που ανατινάχθηκαν στο στρατόπεδο «Καράμπα», στην Νέα Αγχίαλο αλλά και οι ευθύνες που ψάχνει να βρει η ΕΔΕ.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η αποθήκη στην Αγχίαλο, 6 χιλιόμετρα από την 111 Πτέρυγα μάχης ήταν γεμάτη με «πυρομαχικά Β’ χορηγίας». Πρόκειται για πυρομαχικά τα οποία δεν είναι ούτε ληγμένα, ούτε υποδεέστερα αλλά χρησιμοποιούνται για ειδικές επιχειρήσεις σε δεύτερο χρόνο.
Δεδομένου του μεγέθους της αποθήκης αλλά και του όγκου των εκρήξεων, γνώστες των στρατιωτικών θεμάτων εξηγούσαν στο enikos.gr ότι μιλάμε για τόνους πυρομαχικών, που εξερράγησαν. Πρόκειται για πυρομαχικά που βρίσκονταν εκεί για τις επιχειρησιακές ανάγκες της 111 ΠΜ και η απώλειά τους εκτός ότι στερεί κάποιες δυνατότητες, προκαλεί και οικονομική αιμορραγία, η οποία ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Όμως, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής θα πρέπει πρώτα να φτάσουν στο «σημείο μηδέν» οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι και θα προχωρήσουν σε αποτίμηση της κατάστασης και καταγραφή της έκτασης των καταστροφών τόσο σε υποδομές όσο και σε πυρομαχικά.
Ήδη, πυροτεχνουργοί από το ΤΕΝΞ του Στρατού Ξηράς ανοίγουν τον διάδρομο μήκους 3 χλμ ώστε να δημιουργήσουν μία ασφαλή οδό πρόσβασης μέχρι τον φράχτη του Στρατοπέδου κι από εκεί κι έπειτα αναλαμβάνει το ειδικό κλιμάκιο των πυροτεχνουργών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ωστόσο, υπάρχουν επιπλέον ερωτήματα που γεννώνται, ως απότοκο της αντικατάστασης του Διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά.
Ένα από αυτά έχει να κάνει με τις ευθύνες που ο εκάστοτε Διοικητής έχει και πρέπει οι υφιστάμενοί του να φέρνουν σε πέρας. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις αποθήκες θα πρέπει:
1. Να είναι ο χώρος καθαρός και φυλασσόμενος
2. Να γίνεται κάθε μήνα απογραφή
Εν προκειμένω, οι αεροφωτογραφίες που έχουν στη διάθεσή τους στο Πεντάγωνο δείχνουν ότι κάτι δεν είχε γίνει όπως έπρεπε. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν κι άλλες απομακρύνσεις μέχρι το πέρας της ΕΔΕ.
Γεγονός είναι ωστόσο ότι το τελευταίο δεκαήμερο δεν ήταν το πρώτο στρατόπεδο που απείλησαν οι φωτιές σε όλη τη χώρα. Άλλα 16 στρατόπεδα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις είχαν απειληθεί τις τελευταίες 10 ημέρες και μάλιστα σε 3 περιπτώσεις η φωτιά μπήκε μέσα, όμως τα μέτρα πυρασφάλειας λειτούργησαν. Εκκενώσεις έγιναν, ακόμη και μεταφορές πυρομαχικών και τίποτα δεν πήρε δυσάρεστη τροπή, ούτε απασχόλησε την επικαιρότητα.
Όμως και οι πυροσβεστικές δυνάμεις φαίνεται ότι υποτίμησαν την δυναμική της φωτιάς.
Όταν, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στις 2.00 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έλαβε γνώση της κατάστασης, επικοινώνησε ανήσυχος με τους αρμόδιους ζητώντας να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Κάποιοι φαίνεται ότι δεν πήραν στα σοβαρά την επισήμανση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πίστεψαν ότι με δύο ελικόπτερα θα μπορούσαν να ελέγξουν την πυρκαγιά.
Παρά την κινητοποίηση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της 111 ΠΜ, με ελάχιστες δυνάμεις της πυροσβεστικής, η φωτιά έφτασε στις 17.20 στο στρατόπεδο και τότε διαπιστώθηκε ότι ήταν ακατόρθωτο να την ελέγξουν. Δόθηκε διαταγή εκκένωσης και στις 17.45 άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες εκρήξεις. Σύμφωνα με ειδικούς, με τους οποίους επικοινώνησε το enikos.gr, οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν ήταν πολύ υψηλές και τα πυρομαχικά, άρχισαν το ένα μετά το άλλο να εκρήγνυνται.