13.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔηλώσεις Στ. Γκίκα για την Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Δηλώσεις Στ. Γκίκα για την Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Σε τοποθετήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας προχώρησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με συνεντεύξεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι η υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ αποτελεί μία μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους.

Πρώτον, διευθετήθηκε μεταξύ των δύο χωρών μία εκκρεμότητα 40 σχεδόν ετών, με υποδειγματικό τρόπο. Δεύτερον, η Συμφωνία περνά το πολύ σημαντικό μήνυμα ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως ορίζει εξάλλου ρητώς το Διεθνές Δίκαιο. Άρα, όπως υπογράμμισε ο κ. Γκίκας, καταρρίπτεται περίτρανα ο ισχυρισμός της Τουρκίας, ο οποίος αποτελεί και βάση του παράνομου Συμφώνου Τουρκίας – Λιβύης, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο Βουλευτής σημείωσε, ότι πρόκειται για θέση που τηρεί μόνο η Τουρκία, καθώς η Διεθνής Κοινότητα «αποδέχεται το αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τρίτος σημαντικός λόγος είναι πως με την Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας έγινε η αρχή για να διευθετηθούν οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών και με άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στην Αίγυπτο, την οποία θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Στέφανος Γκίκας εστίασε στο γεγονός ότι «την παρούσα περίοδο η Αίγυπτος έχει ομόρροπα συμφέρονται με την Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές εξαιτίας της εμπλοκής της στην Λιβύη.»  

Ο Βουλευτής σημείωσε ότι υπάρχει και το σενάριο της τμηματικής χάραξης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Εκτίμησε πως και αυτή η περίπτωση, θα συνιστούσε τεράστια διπλωματική επιτυχία, διότι θα καταργούσε εν τοις πράγμασι το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. «Μία ματιά στο χάρτη εξηγεί γιατί ισχύει αυτό. Το θαλάσσιο σύνορο Αιγύπτου – Λιβύης προεκτεινόμενο τέμνει την Κρήτη. Συνεπώς, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που βεβαίως θα συμπεριλαμβάνει την Κρήτη, καταργεί το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.»

Σε ότι αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Γκίκας θεώρησε δεδομένο πως αυτό θα συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ