13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΔιαχρονικό το πρόβλημα στέγασης των στρατιωτικών

Διαχρονικό το πρόβλημα στέγασης των στρατιωτικών

Το θέμα της στέγασης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους δεν είναι τωρινό, αλλά διαχρονικό. Απασχολεί όλο το προσωπικό όλων των σωμάτων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, από τη μέρα ένταξής τους σε κάποιο από αυτά μέχρι και τη μέρα της αποστρατείας τους. Η κατάσταση δε του προβλήματος, διότι για διαρκές πρόβλημα πρόκειται, έχει περάσει – και θα συνεχίζει να περνάει – από σαράντα κύματα, καθότι είναι άμεσα εξαρτώμενο από τις πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης, τις θέσεις των στρατιωτικών ηγεσιών και άλλους παράγοντες, που θα αναλυθούν διεξοδικά παρακάτω.

Η εξασφάλιση στέγης είναι πρώτιστη ανάγκη για όλους τους ανθρώπους, καθώς έρχεται αμέσως μετά την εξασφάλιση της τροφής. Στην εποχή μας αυτή η βασική ανθρώπινη ανάγκη όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί για ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού της χώρας μας και κατά συνέπεια και για τους ένστολους, αλλά πάρα πολλοί που έκαναν μια προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα της μόνιμης διαμονής τους έχουν βρεθεί στο χείλος της καταστροφής, με χιλιάδες εξώσεις πρώτης κατοικίας να εκκρεμούν. Από αυτήν την κατάσταση δεν εξαιρούνται οι στρατιωτικοί, καθότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παιδιά φτωχών και λαϊκών οικογενειών.Ολο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των κανονισμών που προκύπτουν από αυτό και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το κάθε Σώμα, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπόκειται σε έναν αριθμό μεταθέσεων, ο οποίος μπορεί να είναι μονοψήφιος, για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, έως διψήφιος, για το Στρατό Ξηράς, και πάντα εξαρτώμενος και από επιπλέον ιδιαίτερους παράγοντες (ειδικότητας, επιθυμιών κ.λπ.). Ιδιαίτερα για τους στρατιωτικούς, που συνήθως υπηρετούν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, είναι από δύσκολο έως απίθανο να καλύπτεται η ανάγκη τους για στέγαση από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις που διαθέτει για αυτόν τον σκοπό το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανά την επικράτεια. Προβάλλει άμεσα η ανάγκη αξιοποίησης χώρων όπως παλιά στρατόπεδα, εκτάσεις του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), για την κατασκευή στρατιωτικών οικημάτων.

Επιπλέον λόγοι οι οποίοι λειτουργούν προσθετικά και κάνουν χειρότερη την κατάσταση είναι οι εξής:

1. Η αδυναμία συνυπηρέτησης, ακόμα και με τους δύο συζύγους στρατιωτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών λόγων, εμφανίζεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ενώ στις περιπτώσεις συζύγων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα ούτε καν συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Ετσι, το φαινόμενο μια οικογένεια να χρειάζεται δύο σπίτια σε δύο διαφορετικές πόλεις είναι πλέον πολύ συχνό.

2. Οι στρατιωτικοί των οποίων τα παιδιά χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας, ή έχουν μαθησιακές δυσκολίες, επιλέγουν να μη μετακινούν τις οικογένειές τους από αστικά κέντρα στα οποία έχουν βρει έναν τρόπο να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες τους, με συνέπεια να αναγκάζονται να ενοικιάζουν άλλη στέγη, πολλές φορές να προτιμούν να κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά, ή ακόμα και να μένουν εντός των στρατοπέδων, για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και να μη διαταράξουν ή να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην οικογένειά τους.

3. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν γονείς του ενός ή και των δύο συζύγων οι οποίοι έχουν ανάγκη βοήθειας και φροντίδας από τα παιδιά τους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και εξωγενείς παράγοντες, που δεν έχουν άμεση σχέση αλλά επιβαρύνουν την κατάσταση, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση και εξασφάλιση στέγης από τους στρατιωτικούς και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτοί συνοπτικά είναι:

α. Η οικιστική ανάπτυξη σε μια περιοχή, σε συνδυασμό με την τουριστική ζήτηση στέγης και τις αντίστοιχες ανάγκες για φοιτητική στέγη, καθώς και ο τρόπος διάθεσης αυτής (π.χ. «Airbnb», διάθεση με τη μέρα).

β. Η οικιστική ανάπτυξη σε μια περιοχή και οι ανάγκες που προκύπτουν για κάλυψη σε στέγη λόγω έκτακτων καταστάσεων (π.χ. πρόσφυγες, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κ.λπ.).

Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), Στρατιωτικά Οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ), Στρατιωτικά Οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ), Οικήματα Στέγασης Εγγαμων / Αγαμων Αξιωματικών / Υπαξιωματικών (ΟΣΕΑΑΥ) κ.λπ., οι οποίες διατίθενται για σκοπούς στέγασης και έναντι χαμηλού αντιτίμου στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι διαχρονικά ανεπαρκείς ως προς τον αριθμό τους, αλλά και η κατάσταση στην οποία πλέον βρίσκονται, λόγω της παλαιότητάς τους, με δυσκολία μπορεί να χαρακτηριστεί ανεκτή.

Την ίδια ώρα, το κάθε Σώμα έχει το δικό του κανονιστικό πλαίσιο και τρόπο διάθεσης αυτών των οικημάτων, που είναι λίγα σε σχέση με τις πραγματικά τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων στις τάξεις των συναδέλφων μας, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με έγγραφό της δίνει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία που στηρίζουν τα παράπονα των στελεχών όλων των Σωμάτων για τον περιορισμένο αριθμό κατοικιών, την άσχημη κατάσταση στην οποία οι περισσότερες βρίσκονται, καθώς και τις μόνιμες αλλά σταθερά αυξανόμενες διαμαρτυρίες για τη διαδικασία διάθεσής τους στο προσωπικό, λόγω των αδικιών που παρατηρούνται στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του προσωπικού διαφορετικής προέλευσης (υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ, εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης – ΕΠΥ κ.λπ.).

Θεωρούμε πλέον ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε εξαιρετικά άσχημο σημείο και ότι οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική την ικανοποίηση μιας σειράς πάγιων αιτημάτων μας που έχουν σχέση με το εν λόγω πρόβλημα όλων των στρατιωτικών, το οποίο κατά την άποψή μας έχει φτάσει να επηρεάζει το αξιόμαχο του στρατεύματος.

Συγκεκριμένα, ζητάμε:

1. Παραμονή στον τόπο συμφερόντων μετά την 25ετία για όσους το επιθυμούν.

2. Αναθεώρηση και ενοποίηση όλων των υφιστάμενων κανονισμών που διέπουν τον τρόπο διάθεσης των καταλυμάτων.

3. Δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

4. Εκτεταμένο πρόγραμμα επισκευών.

5. Συνυπηρέτηση συζύγων χωρίς εξαιρέσεις.

6. Επιδότηση ενοικίου για όσους δεν παρέχεται στέγη.

7. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας – αίτημα που ισχύει και για τον υπόλοιπο λαό.
Γρηγόρης ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Αντισμήναρχος (Ι) ε.α

ΠΗΓΗ: https://www.rizospastis.gr

(Φωτό kranosgr)