13.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΔιεύρυνση Προσαυξημένου Επιδόματος Ιδιαίτερων Συνθηκών και στους Στρατιωτικούς

Διεύρυνση Προσαυξημένου Επιδόματος Ιδιαίτερων Συνθηκών και στους Στρατιωτικούς

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έγκαιρα είχε επισημάνει στον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαύξηση σχετικού επιδόματος σε όλους τους δασικούς υπαλλήλους που απασχολούνται με την δασοπροστασία. Στο ανωτέρω πλαίσιο και δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί συμμετέχουν ενεργά, πυρετωδώς και μάλιστα 24 ώρες το 24ωρο στην δασοπροστασία κατά την αντιπυρική περίοδο, η Ένωση αιτήθηκε την διεύρυνσή του και στους στρατιωτικούς, μέχρι να απεμπλακούν από αυτή τη δράση, η οποία δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντά τους.

Ο κ. ΥΕΘΑ, όχι μόνο δεν ενήργησε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση απάντησε ότι οι στρατιωτικοί λαμβάνουν κανονικά αποζημίωση, προκαλώντας νέο κύμα δυσαρέσκειας στο στράτευμα.

Κύριε Υπουργέ.

Με τη (δ) σχετική απάντησή σας στο (α) όμοιο έγγραφό μας, σχετικά με την εμπλοκή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη δασοπροστασία με εκπομπή δασοπεριπόλων, μεταξύ των άλλων γνωρίσατε ότι: «… το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Γενικά Επιτελεία λαμβάνουν κάθε αναγκαίο και διαθέσιμο μέτρο για την υποστήριξή τους (σ.σ. των στελεχών) σε υλικά και εξοπλισμό, τηρώντας παράλληλα κανονικά τη νομοθεσία που σχετίζεται με τις ειδικές συνθήκες εργασίας τους και την καταβολή αποζημιώσεων…».

Επειδή το γαϊτανάκι του κοινωνικού αυτοματισμού καλά κρατεί, ιδίως μετά την πρόσφατη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και τις φαραωνικού τύπου αυξήσεις [20%, μόλις δηλαδή 55 λεπτά του ευρώ (0,55 €) για κάθε ώρα νυκτερινής μας απασχόλησης), θέλοντας να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, τονίζουμε ότι:

– τα υλικά και ο εξοπλισμός που έχουν οι στρατιωτικοί κατά την εκπομπή δασοπεριπόλων είναι μια πετσέτα, ένα κράνος, ένα πτυοσκάπανο (φτυαράκι) και ακατάλληλα, για τη μεταφορά του προσωπικού, οχήματα.

– καταβάλλουν οι ίδιοι χρήματα για την τροφή τους και για νερό κατά τη διάρκεια της 12ωρης συνεχόμενης υπηρεσίας, και

– δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για καταβολή αποζημίωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ειλικρινά, θα θέλαμε δημοσίως να γνωρίσετε, ώστε να μάθει και ο ελληνικός λαός, ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο καταβολής αποζημίωσης των στρατιωτικών ειδικά κατά την εκτέλεση των δασοπεριπόλων, καθηκόντων πέραν και έξω της αποστολής τους και όχι γενικά αυτό το νομοθετικό πλαίσιο των μετακινήσεων, θεωρώντας ότι δεν αναφερόσασταν σε αυτό. 

Πέραν τούτων: 

–  εξακολουθούμε να εμμένουμε στην πάγια και δίκαιη θέση μας, όχι μόνο για τα συμφέροντα των στρατιωτικών, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, για ενίσχυση των αρμόδιων υπουργείων με προσωπικό, υλικά και μέσα για την ουσιαστική, ποιοτική, αποτελεσματική και υπεύθυνη πολιτική προστασία και δη δασοπροστασία,

– απαιτούμε την πλήρη και οριστική απεμπλοκή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από αυτές τις δράσεις, επιτρέποντάς το να ασχοληθεί απο-κλειστικά και ανεπηρέαστα με τα στρατιωτικά του καθήκοντα,

– διεκδικούμε για τη μέχρι τώρα συμμετοχή στελεχών σε δασοπερίπολα, την ισότιμη οικονομική του αντιμετώπιση με το καθ’ ύλην αρμόδιο προσωπικό, όπως διευθετήθηκε με το (ε) σχετικό.

Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το «άνοιγμα» της Στρατιωτικής Υπηρεσίας σε «χωράφια» άλλων Υπουργείων λειτουργεί αποτρεπτικά για τις νέες και νέους να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα. Κανένας φιλόδοξος νέος αξιωματικός ή υπαξιωματικός δεν θα ήθελε να ακολουθήσει καριέρα δασικού υπαλλήλου, πυροσβέστη, υπαλλήλου πολιτικής προστασίας, υπαλλήλου catering, κομπάρσου ή εκχιονιστού μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα προτιμούσε να το κάνει μέσω των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών, γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα καθήκοντά του θα είναι συγκεκριμένα.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρί-νησης.

Οι προς κοινοποίηση αποδέκτες, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση τους ενέργειες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος   Η Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Βάιος Τσαπρούνης                                                     Δέσποινα Καρίπη

Υπολοχαγός (ΥΠ-Π)                                         ΕΠ.ΟΠ. Λοχίας (ΠΖ)

τηλ. 6947401286, 6980230509                              τηλ. 6951397877