13.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΔραστηριότητες ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή κατά τη 2η Ημέρα της “DEFEA 2021”

Δραστηριότητες ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή κατά τη 2η Ημέρα της “DEFEA 2021”

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, δεύτερη ημέρα διεξαγωγής της DEFEA, συναντήθηκε με τον Βρετανό Υπουργό Αμυντικών Εξοπλισμών κ. JeremyQuin, παρουσία της Α.Ε. Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith. Αναλύθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προτάχθηκε η ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που συνεχώς προκύπτουν.

Στη συνέχεια, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου κ. Ανδρέας Λουκάς. Αναλύθηκαν οι τρόποι δημιουργίας κοινοπραξιών με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και παρουσιάστηκαν τομείς διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, μέσω κοινών εκδηλώσεων και δράσεων.

Απηύθυνε χαιρετισμό στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) για την Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NATO Support and Procurement Agency – NSPA). Επιπλέον, τόνισε τη σημασία συνεργασίας και εκμετάλλευσης του δυναμικού της NSPA σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση του προσωπικού. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δύο σημαντικότερες κρίσεις που πρόσφατα διαχειρίστηκε η χώρα μας – την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών στα σύνορά μας, που αποτελούν και όρια της Ευρώπης, και την πανδημία – δηλώνοντας την υπερηφάνεια για τις ενέργειες και τα αποτελέσματα των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείρισή τους.

Τέλος, συνάντησε την αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας του Ιράκ, αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Αντιστράτηγο RaadHashimKadum και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας Αντιστράτηγο MuthherAliRwanduzyShwan. Συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και συνεργασίας, ενώ τονίστηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ιρακινής πλευράς για τις ελληνικές εταιρείες κατασκευής αμυντικού υλικού.

Αφού περιηγήθηκε στους χώρους της Έκθεσης, επισκέφθηκε και περίπτερο της Γαλλίας, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 14ης Ιουλίου.

Ακολουθεί η ελληνική απόδοση του χαιρετισμού στη Σύσκεψη της ΓΔΑΕΕ για την NSPA:

«Έχω την ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίσω στη σημερινή συζήτηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της DEFEA από την Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NATOSupportandProcurementAgencyNSPA) και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Σκοπός της σύσκεψης είναι η εύρεση τρόπων περαιτέρω βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Προμηθειών (Acquisition Planning and Development Office – APDO) και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί και κύρια προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.Για τη διατήρηση της ανωτερότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν δραστικές αλλαγές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο στόχος της DEFEAείναι διττός. Πρώτον, να επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών αμυντικών εκθέσεων και, δεύτερον, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενίσχυση και ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής παραγωγής.Αιχμή του δόρατος για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η παρουσίαση των πλέον σύγχρονων χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών οπλικών συστημάτων.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία, ο αδιαμφισβήτητος στρατηγικός πυλώνας για την εθνική ασφάλεια της χώρας, έχει την ευκαιρία να πρωτοπορήσει με νέες προσεγγίσεις, για τη δημιουργία ενός ευρύτερου οικοσυστήματος.Για να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές και τελικά να ηγηθεί του ανταγωνισμού, η ελληνική αμυντική βιομηχανία, προβάλλοντας την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία της, προωθεί τα προϊόντα της σε ένα ευρύ κοινό.Ένα κοινό που συνίσταται στις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου.

Το περιβάλλον ασφαλείας εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς.Ωστόσο, μπορούν να προσδιοριστούν αρκετές καθοριστικές τάσεις.Η συσχέτιση μεταξύ των δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ευκαιρία ώστε να καταστεί η εγχώρια βιομηχανία παραγωγική, λειτουργική, και ανταγωνιστική.Ταυτόχρονα, δημιουργεί και τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση του πολυτιμότερου οπλικού μας συστήματος:του προσωπικού μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί εθνική αναγκαιότητα η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η άμεση διασύνδεση του συνόλου των αμυντικών εφοδίων, με μεγάλο όφελος για τη βιομηχανία.Αυτό θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην άμυνα και την οικονομία της Πατρίδας μας.Η δημιουργία μιας ισχυρής κουλτούρας κοινοπραξιών θα προσδώσει στην Ελλάδα τα μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του εθνικού περιβάλλοντος ασφαλείας.Οι σωστές συνέργειες μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας ώστε να διατηρήσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα πιθανές αναδυόμενες απειλές από οποιονδήποτε αντίπαλο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας με την NSPA μέσω της εκμετάλλευσης του τεράστιου δυναμικού που διαθέτει η υπηρεσία. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προμηθειών της Υπηρεσίας, το οποίο προβλέπει ευέλικτες διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια υλικών ή υπηρεσιών, μπορεί να δώσει ώθηση στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή.Επιπλέον, μπορεί να βελτιστοποιήσει την υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείνοντας, θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η NSPA, λειτουργώντας πάντα μη κερδοσκοπικά, αλλά και χωρίς να είναι ζημιογόνος, αποτελεί τον πάροχο ολοκληρωμένης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει το στρατιωτικό σύστημα σε καιρό ειρήνης, κρίσης και πολέμου. Είναι μια υπηρεσία στην οποία μπορούμε να βασιστούμε».