13.3 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας»

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας»

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα – φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας 
Παραγωγή: Ζougla.gr
2022

Tα αποκαλούν «ιπτάμενους ινδιάνους» ή «εξολοθρευτές αρμάτων». Το σίγουρο είναι πως τα επιθετικά ελικόπτερα Apache τα οποία διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δικαίως έχουν κερδίσει τους παραπάνω τίτλους.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.540.0_en.html#goog_1914520627- 2:22

Μόνο με την εμφάνισή τους προκαλούν τρόμο στον εχθρό ενώ μπορούν να ανταποκριθούν στις πλέον απαιτητικές προκλήσεις στο πεδίο της μάχης. Η «Ζούγκλα» επισκέφθηκε την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και συγκεκριμένα το 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (2o TEEΠ) για να καταγράψει στιγμές από την καθημερινότητα των πιλότων μας οι οποίοι χειρίζονται αυτές τις πολεμικές μηχανές και βρίσκονται σε ετοιμότητα 24ωρες το 24ωρο. Όπως δηλώνουν «είναι έτοιμοι να πράξουν το καθήκον τους για την πατρίδα». 

Η Ελλάδα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες διαθέτει αυτή τη στιγμή 29 επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τα 10 από αυτά είναι διαμόρφωσης «D» δηλαδή πιο προηγμένης έκδοσης και τα υπόλοιπα 19 διαμόρφωσης «A», που είναι και η πρώτη σειρά του τύπου.

Ο φακός της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας καταγράφει την επιχειρησιακή εκπαίδευση των πιλότων των Apache AH-64D Longbow , δηλαδή της πιο εξελιγμένης έκδοσης.

Από τους στρατιωτικούς θεωρείται το πιο «δυνατό» επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο. «Διαθέτει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και η βασική αποστολή του είναι πάρα πολύ απλή. Είναι μια πολεμική μηχανή σχεδιασμένη να επιφέρει τη μέγιστη δυνατή καταστροφή στον αντίπαλο», λέει μεταξύ άλλων ο διοικητής του 2ου ΤΕΕΠ, Αντισυνταγματάρχης Λάζαρος Ριζόπουλος.

Αντισυνταγματάρχης Λάζαρος Ριζόπουλος

Αν και η πρωταρχική αποστολή που σχεδιάστηκε το Apache από τους Αμερικανούς ήταν η καταστροφή αρμάτων μάχης οι δυνατότητες του πλέον ξεπερνάνε κατά πολύ αυτόν τον ρόλο.

Τελευταίες προετοιμασίες πριν την απογείωση

Μπορούν να επιχειρούν σε όλη τη χώρα. Από τον Έβρο μπορούν να βρεθούν σε λίγες ώρες σε κάποιο νησί της που κινδυνεύει. Να σημειωθεί πως ο τουρκικός στρατός δεν διαθέτει τέτοια ελικόπτερα.

Η πιο συνηθισμένη αποστολή για αυτά τα επιθετικά ελικόπτερα  της Αεροπορίας Στρατού είναι η διείσδυση για έρευνα, καταστροφή και κρούση.

«Δοκιμάζουμε τις δυνατότητές τους καθημερινά ενώ έχουμε αναπτύξει και ξεχωριστές τεχνικές. Κάθε πτήση μας είναι και διαφορετική» τονίζει ο αντισυνταγματάρχης και προσθέτει: «Η εκπαίδευσή μας είναι εντατική και πλήρης σε όλο το φάσμα των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν τα πληρώματα σε περίοδο επιχειρήσεων. Μια σημαντική και ξεχωριστή ιδιότητα που έχει αυτή η μονάδα είναι ότι δεν υπάρχει αρχή και τέλος κατά την καθημερινότητά της. Προσπαθούμε να διασφαλίζουμε συνεχώς τη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης για να μπορούμε να εκτελέσουμε την αποστολή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ιδιαίτερη βάση δίνουμε στην ασφάλεια των πτήσεων αλλά το προσωπικό εδώ αντεπεξέρχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Έτοιμο για απογείωση

Κάτι ακόμα που κάνει ξεχωριστούς τους «ιπτάμενους ινδιάνους» είναι η τακτική απόκρυψης και αστραπιαίας εμφάνισης καθώς και τα οπλικά του συστήματα που φέρει.

Διμοιρία ελικοπτέρων Apache φορτωμένα με πυραύλους Hellfire δύναται να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε μια ολόκληρη τεθωρακισμένη ταξιαρχία.

Οι χειριστές των Apache εκπαιδεύονται καθημερινά

Οι προκλήσεις για το προσωπικό του 2ου ΤΕΕΠ είναι πολλές αλλά οι Έλληνες χειριστές θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο αφού συνεχώς διακρίνονται σε ασκήσεις που γίνονται.

Όπως λέει στη «Ζούγκλα» το προσωπικό του τάγματος ,πολλές αποστολές περιλαμβάνουν αναγνωρίσεις και διεξαγωγή ασκήσεων στα νησιά του Αιγαίου  και  τη νύχτα και αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα για τα Apache.

Eπίσης οι Έλληνες πιλότοι έχουν εκπαιδευτεί και για δράση σε θαλάσσιο περιβάλλον, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα Apache δύναται να αναλάβουν ποικιλία αποστολών στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ πετώντας χαμηλά πάνω από τη θάλασσα, κάτι για το οποίο τα συγκεκριμένα ελικόπτερα δεν σχεδιάστηκαν. Παρ’ όλα αυτά η Αεροπορία Στρατού σχεδιάζει επιχειρήσεις στο Αιγαίο με μεγάλη επιτυχία.

Γιατί θεωρείται το πιο αποτελεσματικό επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο ;

«Χρησιμοποιείται σε όλα τα πεδία των μαχών στους σύγχρονους πολέμους. Η πολύ πετυχημένη του πορεία οφείλεται στα πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι μια ιπτάμενη πλατφόρμα οπλικών και υπολογιστικών συστημάτων όπου προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στον χειριστή να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες, να τις ερμηνεύσει, να τις αναλύσει και να πλήξει τον στόχο που έχει επιλέξει. Η χρησιμοποίησή του από τις Αμερικανικές δυνάμεις αλλά και από άλλες δυνάμεις μας δείχνει με βεβαιότητα την πολύ μεγάλη ισχύ πυρός που έχει αυτό το ελικόπτερο και γι’ αυτό θεωρείται δικαίως ως το πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο», απαντά ο Αντισυνταγματάρχης Ριζόπουλος. 

Το ΑΗ-64D σε επιχειρησιακή εκπαίδευση

Η έκδοση ΑΗ-64D Longbow όπως αναφέρθηκε και πριν είναι η πλέον προηγμένη. Συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδόσεις  υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις. Έχουν καλύτερη ευκολία προσβολής σταθερών και κινούμενων στόχων σε περιβάλλον περιορισμένου φωτός και ορατότητας. Επίσης έχουν βελτιωθεί οι διαδικασίες εμπλοκής του στόχου. Οι απαιτήσεις για συντήρηση είναι μειωμένες. Γενικότερα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της καταστροφικότητας.

Λίγο πριν την απογείωση. Στο πρώτο ελικόπτερο διακρίνεται πάνω από την έλικα και το ραντάρ Longbow

Η σημαντικότερη όμως διαφοροποίηση της έκδοσης ΑΗ-64D είναι η εγκατάσταση του ραντάρ ελέγχου πυρός χιλιομετρικού κύματος AN/APG-78 Longbow. Είναι εγκαταστημένο πάνω από την κεντρική έλικα και έχει μέγιστη εμβέλεια 8 km.

Οι Έλληνες πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού είναι άριστα εκπαιδευμένοι

Όπως λένε οι Αμερικανοί, έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει και να ταξινομεί έως 128 στόχους, να δίνει προτεραιότητα στους 16 πιο επικίνδυνους, να διαβιβάζει τις παραπάνω πληροφορίες σε άλλα φίλια ελικόπτερα ή αεροσκάφη και να ενεργοποιεί τη διαδικασία της προσβολής του στόχου σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Επίσης διαθέτει τον σταθερό οπλισμό ο οποίος αποτελείται από ένα πυροβόλο τοποθετημένο κάτω από το θάλαμο διακυβέρνησης. Με ειδική συσκευή που φέρει ο πιλότος η κάνη του πυροβόλου μπορεί και στοχεύει εκεί που κοιτάει ο χειριστής.

Aκόμα φέρει οπλικά συστήματα για να βάλει με ρουκέτες και με  πυραύλους Hellfire καθώς και σύστημα αντιμέτρων, για να προστατεύεται.  Είναι φυσικά θωρακισμένο ενώ τα πτερύγια του κύριου στροφείου είναι σε θέση να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους ακόμη και μετά από την διάτρηση τους από βλήματα συγκεκριμένου διαμετρήματος.

Γιατί ονομάστηκε «Απάτσι» ;

Σύμφωνα με τον διοικητή του 2ου ΤΕΕΠ, «η ονομασία του, “Απάτσι”, οφείλεται στον φόρο τιμής που αποδίδουν οι  Αμερικάνοι επιλέγοντας πάντα ονομασίες προελεύσεως από την ινδιάνικη παράδοση , από τους πρώτους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου, οπότε σε όλους τους τύπους των ελικοπτέρων επιλέγουν να αποδίδουν τέτοιες ινδιάνικες ονομασίες».

«Η συνεργασία με πάρα πολλές χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ η Βουλγαρία, η Κύπρος αλλά και με τους Αμερικανούς, αποδεικνύει, ότι το επίπεδό μας είναι πάρα πολύ υψηλό. Οι μονάδες μας έχουν εμπειρία 27 χρόνια τώρα. Μια εμπειρία συσσωρευμένη και προσαρμοσμένη στο ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον, η οποία αποδίδει» θα προσθέσει ακόμα ο Λάζαρος Ριζόπουλος. 

Ερωτηθείς και για την φυσική κατάσταση των χειριστών ο έμπειρος κυβερνήτης είναι σαφής: «Όσο μας το επιτρέπει η υγεία μας  μπορούμε να πετάμε αυτά τα ελικόπτερα. Γι’ αυτό ασκούμαστε καθημερινά και κρινόμαστε. Εκπαιδευόμαστε όπως ακριβώς θα πολεμήσουμε και πάντα έχουμε στο νου μας ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω ασφαλείς και υγιείς στη μονάδα μας, στην πατρίδα μας και στην οικογένειά μας.  Η μονάδα των επιθετικών ελικόπτερων συμμετέχει συνεχώς και αδιαλείπτως στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και στη διατήρηση του ύψους του φρονήματος για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η αποστολή μας και η δουλειά μας. Να είστε βέβαιοι ότι και να απαιτηθεί είμαστε έτοιμοι να πράξουμε το καθήκον μας».

ΠΗΓΗ: https://www.zougla.gr