Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας συζητά ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση.
“Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται”, ανέφερε το Σάββατο μιλώντας στο “Mega Σαββατοκύριακο” ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
“Οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κι ελπίζω σε περαιτέρω αύξηση. Στα Πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα ο νεώτερος πληθυσμός που νιώθει άτρωτος. Να επιταχύνουμε ξανά τον εμβολιασμό”, τόνισε για τον τομέα της εκπαίδευσης.
Την ίδια στιγμή αντίστροφα μετράμε για τις πρώτες αναστολές εργασίας στον τομέα της Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα πιθανότατα στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Σώματα Ασφαλείας: Ανεμβολίαστο το 28% των αστυνομικών και το 43% των πυροσβεστών
Παράλληλα, προβληματισμό στις αρχές προκαλούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που παρατηρούνται στα Σώματα Ασφαλείας και γενικά στο ένστολο προσωπικό.
Σε ένα ποσοστό 10-15% κυμαίνεται ο μέσος όρος των σκληρών αρνητών εμβολιασμού στην ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική και Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με στελέχη τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, και στα τρία αυτά σώματα καταγράφεται μια αυξητική τάση στους εμβολιασμούς.
Αναλυτικά τα στοιχεία ανα σώμα:
ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
61,53% εμβολιασμένοι-33.841 αστυνομικοί
28,47% ανεμβολίαστοι-15.658 αστυνομικοί
10% οι νοσήσαντες-5.500 αστυνομικοί
ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
57% Εμβολιασμένοι (6.840 πυροσβέστες)
43% Ανεμβολίαστοι (5.160 πυροσβέστες)
ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
65% Εμβολιασμένοι (4.782 λιμενικοί)
35% Ανεμβολίαστοι (2.574 λιμενικοί)
Πού “κόλλησε” το τείχος ανοσίας
Μία μειοψηφία σκληρών αντιεμβολιαστών φαίνεται να είναι το εμπόδιο για αν χτιστεί το τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 7% έως 9,6%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής”, παρά τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, οι αρνητές και οι αναποφάσιστοι που φθάνουν το 16% είναι εκείνοι που δημιουργούν τη μαύρη τρύπα στην πολυπόθητη επόμενη ημέρα κατά του κορονοϊού.
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τη στασιμότητα στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 65+, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξει ο εμβολιασμός των 18ρηδων και άνω.
ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr