Του Ηλία Προύφα
Τις επιθυμίες άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι ή στο Δήμο όπου υπηρετούν, ξεκίνησαν να ζητούν από στελέχη μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Έγκαιρα και πολύ σωστά, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός αλλά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μονάδων, διοικητές έχουν ήδη ξεκινήσει να ζητούν από τα στελέχη να δηλώσουν που θα ψηφίσουν.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ’αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στις γενικές βουλευτικές εκλογές στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε
ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Οι παραπάνω κατηγορίες εκλογέων δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.
Οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές. Οι καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί
κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι σ’ αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στον τόπο που υπηρετούν.
Στις καταστάσεις γράφονται, με μέριμνα και με ευθύνη των διοικητών ή των προϊσταμένων κάθε μονάδας ή υπηρεσίας, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.