13.3 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕκπαίδευση Ουκρανών Κομάντο στην Ελλάδα

Εκπαίδευση Ουκρανών Κομάντο στην Ελλάδα

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχωρά ο «Ριζοσπάστης». Η εφημερίδα αποκαλύπτει πως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει στη χώρα μας την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών. Δημοσιεύει, μάλιστα, και πληροφορίες που έχει για τις τοποθεσίες που έχουν πέσει στο τραπέζι προκειμένου να γίνει η εκπαίδευση.

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

«Αλλο ένα βήμα στην εμπλοκή στον πόλεμο κάνει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών ενάντια στη Ρωσία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει την εκπαίδευση, εδώ, επίλεκτων Ουκρανών στρατιωτικών.

Θυμίζουμε ότι προχτές το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, αποφάσισε την έναρξη της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM Ukraine).

Επισήμως, στόχος της είναι «να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να τους επιτρέψει να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», άρα με ανακατάληψη εδαφών.

Παραπέρα, η EUMAM Ukraine θα παρέχει «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών – μελών της ΕΕ».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Παράγοντες με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης» αναφέρουν ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας:

— Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, με βασικό «προτέρημα» που πλασάρεται από την ντόπια αστική τάξη σε «εταίρους και συμμάχους» το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου». Ανακαινίστηκε πέρυσι, ώστε να προσομοιάζει με αστικό και ημιαστικό περιβάλλον, και εστιάζει στην εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών κλιμακίων. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν Πεδία Βολής ελαττωμένης απόστασης, εγκαταστάσεις καταστροφών αστικού περιβάλλοντος, εκκαθάρισης οικοδομικού συγκροτήματος, συμπλέγματος σηράγγων ανοιχτού και κλειστού τύπου και εκκαθάρισης υπογείων, καθώς και πύργος Fast Rope και καταρρίχησης.

— Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Παρέχει εκπαίδευση σε αντικείμενα: Καταδρομικών επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου. Αναγνωρίσεως φίλιων εχθρού στο πεδίο της μάχης. Απόδρασης – διαφυγής – επιβίωσης – αντίστασης στην ανάκριση. Βολών μάχης ταχείας αντίδρασης. Ελεύθερου σκοπευτή – ειδικών αποστολών. Παροχής α’ βοηθειών στο πεδίο της μάχης. Σχεδίασης επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, υπάρχει υπο-σενάριο η «αξιοποίηση» αυτή της Ρεντίνας να συνδυαστεί με «επισκέψεις» των Ουκρανών για εκπαίδευση και στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου εδρεύει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

— Στη Θεσσαλία, όπου υπάρχει σειρά τέτοιων σχηματισμών και δομών, όπως η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο, με εκπαίδευση στα αντικείμενα Πεζοναυτών και καταδρομών, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Ολυμπο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Ζώνες όπου αναπτύσσονται και Αμερικανοί, για να δώσουν κι αυτοί τα «φώτα» τους. Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, προσγειώνονται στο Στεφανοβίκειο Αμερικανοί ελικοπτεράδες, εκπαιδευόμενοι επί μήνες με προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα, ως συνέπεια της κατάπτυστης νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει και λειτουργούν στη χώρα ένα εκτεταμένο πλέγμα logistics για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με κόμβο σε αυτό το πλέγμα και το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο (το χαρακτηρίζουν Logistics Support Area «Volos»).

Επιπλέον υπάρχει και η σκέψη οι εκπαιδευόμενοι Ουκρανοί να πάνε – υπό την επίβλεψη των Αμερικανών – στην Αλεξανδρούπολη, στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη (οι ΗΠΑ του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A») και στο Στρατόπεδο Γιαννούλη (Logistics Support Area «Αlex Β»), ώστε να έρχονται κατευθείαν σε επαφή και μια πρώτη εξοικείωση με τα όπλα, μέσα και πυρομαχικά που ξεφορτώνουν – τη μία καραβιά μετά την άλλη – οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στον ακριτικό λιμένα και να εμπλέκονται άμεσα με τη διεκπεραίωση του υλικού αυτού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

javascript:”;

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόθυμη να «βοηθήσει» εμφανίστηκε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ και η Κύπρος, προσφέροντας εκπαίδευση σε αποναρκοθετήσεις, αντικείμενο όπου η Εθνοφρουρά έχει μεγάλη εμπειρία.

Με νέα ορμή η συζήτηση για τα αντιαεροπορικά

Σε κάθε περίπτωση, η «στήριξη» αυτή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το Κίεβο συζητήθηκε και στο περιθώριο της επίσκεψης, χθες, του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις στο υπουργείο Αμυνας, όπου φέρεται να συζήτησε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς μαχητικών F-35, την παραχώρηση από την Αμερικανική Ακτοφυλακή (US Coast Guard) περιπολικών πλοίων κλάσης «Island», ενώ δεν αποκλειόταν οι Αμερικανοί να προσπαθήσουν να μπουν, με κάποια πρόταση, «σφήνα» στα σχέδια για προμήθεια νέων τεθωρακισμένων για τον Στρατό Ξηράς, όπου μέχρι σήμερα το προβάδισμα έχουν οι Γερμανοί.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι πιέσεις για αποστολή αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία, με τη συζήτηση να πιάνει τα ρωσικού σχεδιασμού TORM-1 και S-300, συστήματα στα οποία είναι εξοικειωμένοι και οι Ουκρανοί, εξ ου και τα θέλουν.

Μετά δε το προχθεσινό περιστατικό, με θραύσματα πυραύλων να πέφτουν σε πολωνικό έδαφος, δεν αποκλείεται – όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες – τα συστήματα αυτά να ζητηθεί να σταλούν στην Πολωνία, «σε στήριξη συμμάχου, χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ». Αναμένεται με ενδιαφέρον, άλλωστε, επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στη Βαρσοβία το επόμενο διάστημα, κατόπιν πρόσκλησης του Πολωνού ομολόγου του, και τι θα συζητηθεί εκεί, ενώ ταυτόχρονα, σε άλλη μια κίνηση με σημασία, λέγεται ότι η πολωνική πρεσβεία διοργανώνει αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στη συνοριογραμμή με την Ουκρανία.

Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση ακόμα αναμένει 10 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Marder» που της …χρωστά η Γερμανία. Θυμίζουμε ότι οι δυο κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει η Ελλάδα να στείλει στην Ουκρανία 40 ΤΟΜΑ σοβιετικού σχεδιασμού BMP-1 και το Βερολίνο να της τα αντικαταστήσει με 40 «Marder». Η Αθήνα έστειλε ως πρώτη παρτίδα 20 BMP-1 στο Κίεβο, αλλά σε αντικατάσταση έχει λάβει προς το παρόν μόλις 10.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν, με συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών Άμυνας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ όπως τονίζεται «δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή αμυντικού εξοπλισμού, εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών».

Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην «ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί, από τη χώρα μας, στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά 155 χλσ. και, προσφάτως, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την τέτοια υποστήριξη».

ΠΗΓΗ: https://www.ieidiseis.gr