13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕΚΤΑΚΤΟ: Κορωνοϊός - «Κραυγή αγωνίας» για τα νοσοκομεία: Έρχονται 15-15 τα περιστατικά,...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κορωνοϊός – «Κραυγή αγωνίας» για τα νοσοκομεία: Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, είναι τρομακτικό!

«Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε» λέει στον ΘΕΜΑ 104,6 η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα – Στους 336 οι νεκροί – Στο «κόκκινο» η Αττική

Δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό απευθύνει, ουσιαστικά, μέσα από τον ΘΕΜΑ 104,6, η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. 

Παράλληλα, περιγράφει μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με κορωνοϊό. «Σήμερα έχουμε ανοίξει πέντε κλινικές και δύο μονάδες, οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς ως γιατροί έχουμε άγχος για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα κρούσματα, να τους νοσηλεύσουμε καλά και να προλάβουμε θανάτους» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Ηλία Σιακαντάρη.

«Θα περίμενα ότι, έπειτα από αυτούς τους μήνες που έχουμε τα μέτρα, που έχουμε μάθει, που βλέπουμε τα πράγματα, θα ήμασταν ως πολίτες πιο έτοιμοι, να είμαστε προσεκτικοί και να σταματήσουμε την πανδημία. Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» εξηγεί.

Και συνεχίζει:  «Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε».

«Δεν έχουμε εμβόλιο, δεν έχουμε κατάλληλα φάρμακα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι αυτά που μπορούν να σταματήσουν την πανδημία και για την υγεία, και για την οικονομία. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και μας τρομάζει» τονίζει επίσης.

Στους 336 οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, τέσσερις ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με την Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον απολογισμό της πανδημίας της χώρας μας στους 336 νεκρούς. 

Το τελευταίο θύμα είναι ένας 55χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο 55χρονος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 12 Σεπτεμβρίου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 το πρωί. Κατά πληροφορίες, η άνδρας είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ακόμη, έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό και ένας 84χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν και αυτός στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο ηλικιώμενος νοσηλευόταν διασωληνωμένος από τις 9 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα δύο ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με την Covid-19.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μια 74χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε κλίνη ΜΕΘ κατέληξε στις 2.00 τα ξημερώματα στο ΑΧΕΠΑ.

Επίσης, μια 88χρονη που νοσηλευόταν από τις 17 Σεπτεμβρίου σε απλή κλίνη στο Σωτηρία κατέληξε λίγη ώρα μετά τη διασωλήνωσή της και πριν μεταφερθεί σε ΜΕΘ.

Και οι δύο γυναίκες έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Στο «κόκκινο» η Αττική – Ποια μέτρα θα ισχύσουν από Δευτέρα

Μπορεί χθες να ανακοινώθηκαν 240 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, αριθμός σημαντικά μειωμένος, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τη γενικότερη εικόνα που δείχνει ότι βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα με έξαρση της Covid-19. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς «πιέζονται», γεγονός που δημιουργεί αγωνία και προβληματισμό στις αρχές.

Τι δείχνουν οι ηλικίες

Οπως φαίνεται από την ηλικιακή κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχουμε 909 ανήλικους με Covid-19 εκ των οποίων τα 508 είναι αγόρια. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένα κορίτσι διασωληνωμένο.

Οσον αφορά τις ηλικίες 18-39: Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ έχουμε 6213 κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, που είναι και τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη. Από αυτά 3.540 αφορούν άντρες και 2663 γυναίκες. Μεταξύ αυτής της ηλικιακής κατηγορίας υπάρχει μόνο ένας διασωληνωμένος άντρας. Στους 40-64 έχουμε 5206 κρούσματα και 20 διασωληνωμένους.

Από τα 240 νέα κρούσματα χθες, τα 42 συνδέονται με γνωστές συρροές και 34 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 14978
(ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 55.7% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 331 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 65 (67.7% άνδρες).

Από το σύνολο των 14978 κρουσμάτων, 2576 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6297 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Ερχονται νέα μέτρα

Η Αττική είναι η κόκκινη περιοχή, με τα περισσότερα κρούσματα, ενώ όσον αφορά τους δήμους της οι πιο επιβαρυμένοι είναι Αθήνα, Πειραιάς, Κηφισιά και Περιστέρι. 

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου κλείνουν οι χειμερινοί κινηματογράφοι και αναστέλλονται όλες οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Απαγορεύονται επίσης οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Για τις θρησκευτικές τελετές, το ανώτατο όριο θα είναι τα 20 άτομα. Επίσης από Δευτέρα θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι μετανάστες στο εξής θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία καραντίνας. Στο μεταξύ υπάρχει ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στους άνω των 65.

Επεται μάλιστα συνέχεια, καθώς αν συνεχιστεί η αυξητική τάση θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών και νέα μέτρα. Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο επαναφοράς των sms για την κυκλοφορία, κυρίως για τους ηλικιωμένους, ενώ κανείς δεν αποκλείει πλέον και το lockdown, για διάστημα 15 ημερών. Εν’ ολίγοις η κυβέρνηση προχωρά σε έναν σχεδιασμό κλιμάκωσης των απαγορεύσεων και των περιορισμών προκειμένου να αποφύγουν ένα δεύτερο lockodown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία. Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός στόχος όλων σχεδόν των ευρωπαικών κυβερνήσεων που βλέπουν να ξεσπά με ταχείς ρυθμούς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην γηραιά ήπειρο.

65 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr