13.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΕλληνική Επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP)

Ελληνική Επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP)

Η Ελλάδα σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία στον Τομέα της ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων: Τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές κοινοπραξίες, συντονιζόμενες από Ελληνικές Εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, διεκδίκησαν και πήραν χρηματοδότηση σε ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων συστημάτων.

Είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτούνται αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτόμου ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας συμμετείχε στην διαδικασία αυτή με τέσσερα (4) προγράμματα, τα οποία διαμορφώθηκαν από κοινοπραξίες εταιριών, και τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη συστήματος tactical UAV, λογισμικού ανίχνευσης απειλών στην κυβερνοασφάλεια, λογισμικού υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης και στην ανάπτυξη τακτικού συστήματος με τεχνολογίες αιχμής στις τηλεπικοινωνίες.

Συνολικά υποβλήθηκαν 40 προτάσεις από Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και μετά αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι 16, μεταξύ των οποίων όλες οι ελληνικές προτάσεις. Σημειώνεται ότι οι δύο προτάσεις αφορούν προγράμματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Με συνολικό χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό από την Ε.Ε., 27 εκατ. ευρώ, εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και υπηρεσίες των Υπουργείων θα εργαστούν εντατικά τα επόμενα πέντε χρόνια για να παρουσιάσουν σύγχρονα, καινοτόμα συστήματα, των οποίων οι διαμορφώσεις αξιολογήθηκαν με τις καλύτερες κριτικές από έμπειρους Ευρωπαίους αξιολογητές, καθώς και εγκρίθηκαν από εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η επιτυχία της Ελλάδας είναι άκρως σημαντική. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που το ΥΠΕΘΑ, συντονίζει και οργανώνει εταιρείες και πανεπιστήμια με στόχο την ενίσχυση της Άμυνας της Ελλάδος, δεδομένου ότι όλες οι επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν προδιαγραφεί από το ΓΕΕΘΑ.

Σημειώνεται ότι η προ εξαμήνου εξαγγελία του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου περί εθνικού UAV παίρνει σάρκα και οστά. Θα ξεκινήσει να υλοποιείται με ελληνική σχεδίαση και με την στήριξη του Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα χρηματοδοτήσει σημαντικό κομμάτι της πρώτης που αφορά στη σχεδίαση του.

Ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν συστηματικά ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην πρωτοπορία, τόσο από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και από την επιχειρηματική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και τόνισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει ενεργώς την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης που αξιοποιεί το δυναμικό της χώρας μας και ενισχύει την Εθνική Άμυνα. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις και το ασταθές γεωπολιτικό τοπίο, κρίνεται περισσότερο επείγον από ποτέ, η ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής αυτονομίας της Ε.Ε. και η ανάπτυξη μια σταθερής κοινής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι με την αρχική αυτή χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, η χώρα μας προωθεί την υλοποίηση των στόχων της Εγχώριας Αμυντικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής, την κάλυψη των δεσμεύσεων της PESCO, την ανάπτυξη ελληνικών αμυντικών προϊόντων και την κάλυψη εθνικών επιχειρησιακών αναγκών.