13.3 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΕμβολιασμοί: Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα στα σώματα ασφαλείας

Εμβολιασμοί: Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα στα σώματα ασφαλείας

Πονοκεφάλος για την κυβέρνηση οι ανεμβολίαστοι στα σώματα ασφαλείας με μέτρα όπως η επέκταση της υποχρεωτικότητας να βρίσκεται στο τραπέζι

Πολύ σοβαρό ζήτημα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και την πορεία των εμβολιασμών, δημιουργούν τα χαμηλά ποσοστά στα σώματα ασφαλείας, ιδιαίτερα στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα όπως προκύπτει και από επίσημα κυβερνητικά χείλη χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας δημιουργούν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, σε περίπτωση που δε βελτιωθεί άμεσα η εικόνα. 

«Τεράστιο θέμα οι ανεμβολίαστοι στην αστυνομία»

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», όπου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στον κλάδο της εστίασης και τα σώματα ασφαλείας, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι τεράστιο θέμα οι ανεμβολίαστοι στην αστυνομία».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η υποχρεωτικότητα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων μας απέδωσε σε μεγάλο βαθμό, και στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. 

«Όσο αφορά σε άλλες κατηγορίες, όπως την εστίαση, παραμένει στο τραπέζι το θέμα της υποχρεωτικότητας, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό ενόψει του φθινοπώρου αυτό το ζήτημα θα το λύσει η αγορά από μόνη της. Το πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο, γιατί δε θα θέλουν οι επιχειρηματίες να ρισκάρουν την τσέπη τους και οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επισήμανε δε ότι είναι τεράστιο θέμα οι ανεμβολίαστοι στην αστυνομία, γεγονός που υποσκάπτει την αξιοπιστία των ελέγχων και δημιουργεί αντιδράσεις στους πολίτες που καλούνται να ελεγχθούν. «Θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που είναι σε πρώτη επαφή με τους πολίτες», τόνισε ο κ. Πέτσας. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι δε χρειάζεται να αλλάξει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, αλλά να δοθούν σαφείς οδηγίες στους υπαλλήλους για το τι πρέπει να κάνει. 

Αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι το ηλικιακό προφίλ σε αυτές τις κατηγορίες είναι χαμηλότερο και άνοιξε πολύ αργότερα η πλατφόρμα κι επομένως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. \

«Επιλογή που έχουμε πάντα υπόψη»

Για θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών τοποθετήθηκε άλλωστε εντός της εβδομάδας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι «ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι μια επιλογή, την οποία έχουμε πάντα υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορονοϊού».

Μάλιστα τόνισε ότι «ακόμα και για την Εκκλησία αν χρειαστεί θα εξεταστεί η υποχρεωτικότητα, παρά το γεγονός ότι και εκεί έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», ενώ όσον αφορά στα σώματα ασφαλείας υπογράμμισε ότι «εάν οι ρυθμοί των εμβολιασμών δεν εξελιχθούν όπως πρέπει, είμαστε εδώ για να ξαναδούμε παραπέρα επέκταση».

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας δημιουργούν εδώ και καιρό «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου με το χαρτί της επέκτασης της υποχρεωτικότητας να εκφράζεται συχνά, με χαρακτηριστική περίπτωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη να έχει δηλώσει από τα τέλη Αυγούστου ότι «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».